Ber Kristen-Norge stå sammen om TV-kanal
Dersom redaktør Alf Gjøsund får det som han vil, skal Norges Kristne Råd utnevne et kringkastingsråd for Vårt Lands TV-satsing.
Det foregår for tiden dialog mellom Norges Kristne Råd og redaktør for Vårt Lands TV-satsing, Alf Gjøsund.
Han er i kontakt med generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, og styreleder, Berit Hagen Agøy, for å sondere muligheten for at Norges Kristne Råd skal utnevne et kringkastingsråd for den planlagte TV-satsingen.
– Slik vil Kristen-Norge kunne få innflytelse gjennom et rådgivende forum, noe som er nødvendig for en kanal som trenger tillit. Hele muligheten til Vårt Land-TV ligger i at bredden av den norske kristenheten opplever at det er deres kanal, sier Gjøsund.
Når Dagen tar kontakt med Berit Hagen Agøy er det like før møtet finner sted.
– Da Norges Kristne Råd behandlet saken, gikk ikke styret inn for at Norges Kristne Råd skulle gå inn i prosjektet, så det er vårt utgangspunkt. Jeg vet ikke mer før etter samtalen, sier hun.
Etter møtet orienterer hun om at det ikke har kommet til noen avklaring.
– Dette var et informasjonsmøte, skriver hun i en sms.
Økonomi og redaktøransvar
Etter den opprinnelige planen skulle de 40 kristne organisasjonene og kirkesamfunnene i Norge som fikk en henvendelse fra Vårt Land om å bli samarbeidspartnere, ha svart innen månedsskiftet januar/februar. Flere har imidlertid ønsket å vente og se hvem andre som blir med.
Foreløpig er det klart at Pinsebevegelsen har takket nei. Det har også NMS, Indremisjonsforbundet og Tro og Medier gjort. Normisjon har uttalt at fristen kommer for tidlig for organisasjonen som står midt i en strategiprosess.
Kirkerådet i Den norske kirke har uttalt seg positivt, men har i sitt vedtak om saken uttrykt at «det er elementer knyttet til økonomi, styring, redaktøransvar og risiko som ikke er tilstrekkelig klarlagt», og at de derfor ikke har tilstrekkelig beslutningsgrunnlag.
Tar selvkritikk
Gjøsund regner med endelig svar fra Kirkerådet i mai.
Han tror at terskelen for å bli med er blitt for høy for styrene i de kirkesamfunnene og organisasjonene som har takket nei, og tar selvkritikk for det.
– Vi var veldig offensive i starten og sa ikke tydelig nok at det finnes mange nivåer av deltakelse, fra å sende gudstjenester til å delta i TV-aksjoner eller kjøpe reklame, forklarer han.
Intensjonsavtale
Lekmannsorganisasjonen, Norsk Luthersk Misjonssamband, har en muntlig intensjonsavtale om samarbeid med Vårt Land om TV-kanalen.
– Vi ser muligheter til å nå langt ut med evangeliet i Norge, og tror det ville vært bra om en slik kanal blir en realitet. Vi er derfor innstilt på å gi den en sjanse, sier generalsekretær Øyvind Åsland til nlm.no.
Han legger til at et bredt samarbeid kan være utfordrende «med tanke på teologisk bredde».
– Vi er blitt forsikret om at muligheten er der for at vi kan formidle vårt ståsted og teologiske profil gjennom ulike programmer, utdyper han.
– Spennende planer
Rune Edvardsen i Troens Bevis har også gått ut med at de blir med på Vårt Land-satsingen. Han sier at han tror kanalen kan bli viktig for å vise hvordan mennesker i andre deler av verden har det.
– Vi har spennende planer og har satt av midler i budsjettet til både annonsekampanjer og egne produksjoner som lages av profesjonelle TV-produsenter, sier han til vartland.tv.
Maktfaktor
Visjon Norge, Kanal 10 og Gospel Channel har dominert kristen-TV i Norge en stund.
Den svenske kanalen, TBN Nordic, har også kastet blikket mot Norge, og fått med seg flere aktører i Kristiansand.
Nylig er det også blitt kjent at en ukjent milliardær står bak nysatsingen «Bedehuskanalen» der bladet Evangelisten er sentral aktør.
– Er du urolig for alle kanalene som dukker opp samtidig?
– På en måte, ja. Samtidig forstår jeg det godt. Det jeg er mest bekymret for, er en utvikling der kristne miljøer samler seg i flere små rom som har hver sine stemmer. De blir så lette å avvise hvis de fremstår som fragmenterte og marginale, og noen ganger uforståelige, sett fra utsiden, sier Gjøsund.
Han fremholder at de som definerer seg som personlig kristne er en maktfaktor på størrelse med Arbeiderpartiets velgermasse.
– Noen saker er så viktige at vi må stå sammen om dem, sier han, og viser til hvordan kristenfolket står sammen om oppdraget til Bibelselskapet.
Presseetikk
Redaktøren presiserer at VL-kanalen vil være del av Norsk Presseforbund.
– Vi vil opptre troverdig og seriøst i medie-sammenheng. En blir ikke tatt alvorlig ellers. Dette er viktig for den presseetiske integriteten, sier han, og legger til at han tror det er viktig for Kristen-Norge å ha etikk langt fremme i bevisstheten.
– Selv om det gjør det mer krevende å tjene penger, er det et ufravikelig krav vi har satt oss.
– Kanal som forkynner
Gjøsund sier at de som har teologiske motforestillinger mot Vårt Lands TV-kanal ikke har satt seg inn i fundamentet for kanalen.
– Det skal være en kanal som forteller om Jesus som døde for våre synder og stod opp til vår rettferdiggjørelse. En kanal som forkynner livet i samfunnet med Kristus.
– Men vil kanalen klare, på en annen måte enn Vårt Land, å være så evangelisk tydelig?
– En tydelig kristen profil er helt nødvendig for å kunne være samlende. Organisatorisk vil denne kanalen være et eget selskap med en egen redaktør. Styringsgruppen, der også administrerende redaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land, og konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier er med, stiller seg selvsagt bak dette.