Leif Ingvald Skaug har hatt en rekke lederverv i Pinsebevegelsen siden 1995. I dag er han medlem i Misjonskirken og leder av gospelbevegelsen Gospel Explosion.

Ber kristne si ifra om maktmisbruk

«De siste ukene har jeg hatt samtaler med flere som har blitt tråkket på, skjelt ut, blitt fortalt at de ikke duger», sier tidligere pinseleder.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Leif Ingvald Skaug i et innlegg i Dagen. Kronikken ble først delt på Verdidebatt, noe som resulterte i at Skaug fikk en rekke tilbakemeldinger.

– Folk takker meg for at jeg sier ifra. De skriver: Ingen skjønner meg. Og så er de redd for å si ifra i frykt for hva som kommer til å skje med dem.

Skaug har hatt en rekke lederverv i Pinsebevegelsen siden 1995. I dag er han medlem av Misjonskirken og leder av gospelbevegelsen Gospel Explosion.

Han mener det er på tide at kristne står opp for hverandre når mennesker blir utsatt for maktmisbruk i kirken.

– Jeg har tenkt at dette får de som står i disse menighetssammenhengene finne ut av selv. Så slår det meg, at noen må si fra. Og det starter faktisk med meg. Jeg kjenner et voldsomt ansvar for å si ifra, sier Skaug.

Da han leste om varslene i pinsemenigheten Hillsong, ble han ikke overrasket.

– Vanskelig å stå frem

I januar ble det kjent at styret i pinsemenigheten Hillsong hadde fått inn en rekke varsler og tilbakemeldinger på lederstilen til Jostein Krogedal, som er toppleder i norske Hillsong. Kritikken handler om at Krogedal skal ha oppført seg ufint og behandlet folk nedsettende. Krogedal har beklaget det han kaller for »blindsoner» i sin lederstil.

Skaug mener tilbakemeldingene dessverre ikke er enestående i Kristen-Norge.

– De fleste tilbakemeldingene kommer fra pinsekarismatiske sammenhenger, sier Skaug.

Nå savner han at kristne ledere står opp for de som har blitt offer for dårlig behandling.

– Når man har opplevd å bli tråkket på, kan det være vanskelig å stå opp for seg selv. Min erfaring er at de ofte er nedbrutte og redde for konsekvenser, sier den tidligere pastoren.

– Er feige

– Hvorfor er det viktig at kristne ledere sier ifra?

– Det handler om vår troverdighet som kirke. Vi er Kristus-etterfølgere og er faktisk skyldige å si ifra når vi erfarer urettferdighet. Mange ønsker vekkelse, men ønsker vi å sende mennesker inn i en menighet der de opplever å bli tråkket på? spør Skaug.

– Kan ikke menighetsledere ordne opp i lukkede rom?

– Dessverre ser vi at det ikke skjer. Og da er Bibelen tydelig på i Matteus 18:15-17 at man skal ta med seg en person, og så en til. Hvis de ikke vil høre på deg, skal det bli kjent. Da må saken ut av det lukkede rommet, sier Skaug.

– Hva er grunnen til at kristenledere ikke sier ifra?

– Jeg tror de er redde for å såre de lederne som blir anklaget og som de kjenner. Noen er redde for at de ikke skal få oppdrag til å forkynne. Men dette er jo feighet. Det er ikke spesielt kristent å holde munn når man ser folk bli dårlig behandlet.

Etterspør metoo 2.0

Våren 2016 ble maktmisbruk et tema da tidligere medlem i Jesus Revolution, Rut Helen Gjævert, laget en tv-serie på VGTV der hun fortalte om sine negative erfaringer med bevegelsen.

Nå tror Skaug at vi står overfor en større debatt en Frelst-debatten.

– Frelst-debatten ble et blaff. Nå må maktmisbruk tas ved rota. Det må ryddes opp. Kristne ledere kan ikke lenger sitte stille og håpe at ting skal gå over. Jeg tror det kan bli skikkelig vondt for mange, men vi må ta tak i dette, sier Skaug.

Han peker på metoo-kampanjen i 2017 som handlet om seksuell trakassering. Den bidro til en oppvask i flere politiske parti der ledere måtte gå.

– Nå trenger vi en metoo 2.0 i kristne miljø, sier han.

Skaug mener at denne må handle om maktmisbruk.

Lite kunnskap om varsling

En kartlegging Dagen utførte i mars viser at de fleste trossamfunn og misjonsorganisasjoner har varslingsrutiner for sine ansatte. Det gjelder både rutiner for seksuell trakassering og andre kritikkverdige forhold. De færreste har gjort dem kjent for frivillige medarbeidere, noe de heller ikke er forpliktet til etter loven.

– Jeg tror ikke folk flest vet om hvordan de skal varsle hvis de opplever kritikkverdige forhold. De jeg har hatt samtaler med, aner ikke hvordan de skal varsle. Min erfaring er at heller ikke pastorene kjenner rutinene, sier Skaug.

Han mener at noe av problemet er at det ikke fins noen kultur for å si fra om kritikkverdige forhold.

Vurderer å ta opp saken

– Kirken skal være en trygg plass for alle. Da må vi ha ledere som går foran og skaper denne tryggheten, sier Erhard Hermansen, leder av Norges Kristne Råd,

Rådet er et fellesskap hvor de fleste kristne kirker og trossamfunn i Norge er medlemmer.

Da Frelst-debatten pågikk i 2016 tok Norges Kristne Råd opp tematikken om maktmisbruk. De ønsket handlekraft og tettere dialog med de som har lederansvar i kirker, menigheter og organisasjoner.

Men temaet har ikke blitt tatt opp det siste halvåret, ifølge Erhardsen, som tiltrådet som leder 1. september. Norges Kristne Råd har i denne perioden hatt tre styremåter.

– Snakker ledere i Kristen-Norge om maktmisbruk?

– Ja, når det dukker opp blir det diskutert. Dette er jo noe vi må bekjempe på alle måter, sier han.

– Hva kan Norges Kristne Råd gjøre?

– Dette er tema vi kan ta opp. Derfor trenger vi å samtale om dette i våre styremøter, sier Erhardsen.

Powered by Labrador CMS