Ber ledelsen avklare kvinners rolle
– Hvis indremisjonen godtar at kvinner kan bli eldste i våre forsamlinger, er det åpenbart lettere for flere å gjøre det samme, sier unge kretsledere.
Som første forsamling i Indremisjonsforbundet (ImF) har Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre åpnet opp for kvinner i eldsterådet. Styret konkluderte med at synet på tjenestedeling, der menn har et spesielt hyrdeansvar, ikke var forenlig med det forsamlingen mente. Styreleder Arild Ove Halås opplevde dermed at de hadde to valg: enten måtte de la alt som hadde med eldsteråd ligge, eller så måtte de få på plass et åndelig lederskap.
Dagen har vært i kontakt med alle de ni kretsene i ImF. Meningene om hvilke roller kvinner kan ha i organisasjonen, er delte.
Stiller seg bak veiledningen
Ole-Jørgen Storsæter, Ole Christian Martinsen og Sondre Johannes Orrestad er alle forholdsvis ferske som kretsledere i organisasjonen. De er unge og stiller seg bak veiledningen som ImF utarbeidet om tjenestedeling i 2014, som slår fast at læreembetet i den kristne menighet er forbehold menn.
De ser en utvikling når det gjelder kvinners tjeneste i ImF og mener at «ledelsen bør ta tak i det».
– Vi tenker at ImF har et dokument om tjenestedeling som gjelder for hele organisasjonen og som vi nå blir nødt til å ta de praktiske konsekvensene av, skriver de i en felles uttalelse.
De representerer Nordhordland, Nordmøre og Romsdal og Sogn og Fjordane. I hvert av de to sist nevnte fylkene er det kun to forsamlinger som har opprettet eldsteråd. I Nordhordland, der Ole-Jørgen Storsæter er kretsleder, har flere bedehus innført ordningen.
– Det kan dreie seg om rundt ti prosent av bedehusene, tror han.
Kontroversielt
Kretsleder Torgeir Lauvås i Rogaland oppfatter at det er ulikt syn på tjenestedeling i de ulike forsamlingene. I hans krets er det så langt tre forsamlinger som har opprettet eldsteråd.
– Foreløpig er det ingen forsamlinger som jeg kjenner til som har innført kvinnelige eldste, opplyser Lauvås.
Han opplever spørsmålet som kontroversielt. Selv står han for ImFs syn på tjenestedeling, men han vet om mange i organisasjonen som ikke deler hans syn.
– Jeg tenker at vi må samtale om dette og finne ut hvordan vi skal håndtere det. Jeg vil tro at det fins mange forsamlinger der det ikke er flertall for det klassiske synet, sier han.
Ifølge Lauvås er det flere forsamlinger som ikke har opprettet eldsteråd, blant annet fordi de opplever det som krevende.
– De fleste lener seg på kretsleddene sine hyrde- og tilsynsråd, sier han.
– Stadig mer aktuelt tema
Som første kvinne ble Marit H. Ådnanes tilsatt som leder for Indremisjonssamskipnaden (IMS) i 2013. Fordi hun var kvinne, ble det opprettet et lære- og tilsynsråd. Samtidig ble det bestemt at IMS skulle ha et slikt råd, uavhengig om det er en mann eller kvinne som er kretsleder.
Ådnanes har møte- og talerett i rådet, men er ikke en av de tre som formelt er innsatt. Hun vet knapt om noen i kretsen som har opprettet eldsteråd, men opplever at det blir et stadig mer aktuelt tema.
– Har noen ytret ønske om at de ønsker et eldsteråd som består av både kvinner og menn?
– Det har ikke vært en stor diskusjon lokalt, men jeg tipper at flere kommer i samme situasjon som Emblem bedehusforsamling.
Ifølge Ådnanes snakkes det lite om tjenestedeling lokalt, men hun oppfordrer til samtale om arbeidet i de ulike forsamlingene.
– Behovet for åndelig lederskap er der, men det er ikke mange som trer fram og vil ta den lederrollen. Å gå inn i den samtalen er krevende. Her trenger de hjelp fra sentralt hold, tror hun.
– Kretsleder på Sunnmøre, Johan Halsne, tror flere vil gjøre som Emblem. Hva tenker du om det?
– Det tror jeg han har rett i. Tjenestedeling er et vanskelig tema som det snakkes lite om. Jeg opplever at det er ulikt syn blant folk jeg har tillit til. Selv ønsker jeg å være lojal mot ImF og søke Bibelen på hva den sier.
Delte meninger
Ole Andreas Wastvedt, kretsleder i ImF Midthordland, sier til Dagen at det ikke er noen hemmelighet at det er delte meninger om saken innad i organisasjonen. I hans krets har noen forsamlinger opprettet eldsteråd.
– Så vidt meg bekjent, består disse kun av menn. Jeg og eldstreådet i kretsen har samme syn som ImF sentralt. Vi ønsker kvinnelige ledere i misjonen, men eldstetjenesten skal være forbeholdt menn.
I ImF Sør har fem bedehus opprettet eldsteråd. Kretsleder Ragnar Ringvoll har ikke hørt at noen har ytret ønske om å få kvinner inn i rådet, selv om ett av bedehusene et er samarbeidsprosjekt mellom Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon og ImF.
I Finmmark krets er det så langt ingen bedehus som har opprettet eget eldsteråd. Ved behov kan eldsterådet i Finnmark Indremisjon benyttes, skriver kretsleder Paul Tore Garvo i en tekstmelding.
Eldsterådet består kun av menn og endring av praksis har ikke vært et tema, ifølge kretslederen.