REFORMATOR: Islamprofessor Tariq Ramadan ved Universitetet i Oxford snakket i går om konflikt mellom verdier i europeisk sekulære samfunn, i Litteraturhuset i Oslo.

Ber muslimer slutte å spille rasismeoffer

Europa sliter med verdikrise og identitetskrise, mener kontroversiell islamprofessor.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må si til muslimer at de må slutte å spille ofre, sier Tariq Ramadan, islamprofessoren fra Universitetet i Oxford.

Torsdag gjestet den kontroversielle muslimske akademikeren Samarbeidsrådet for tros- og livssyns årlige seminar kalt «Gjestebud» i Litteraturhuset i Oslo. Tema var «konflikt mellom verdier i europeiske sekulære samfunn».

Islamprofessoren er elsket og hatet for å ta til orde for en mer sekulær islam med vestlige verdier, samtidig som han står på konservative, religiøse standpunkt som at homofili er synd.

Han taler varmt for mangfold av religioner og kulturer, og mener at sekularisering handler om å skille stat og religiøse makter, ikke at religionene skal forsvinne.

Offer for rasisme

Islamprofessoren hevder at europeere er i strid med egne verdier, som likhet for loven.

– Vi ser at politiske partier går så langt at det ikke er likhet for loven for alle. Det handler om alle typer diskriminering i alt fra jobbmarkedet til hvordan rettssystemet behandler deg. Det handler om navn, opprinnelse og farge. Vi må håndtere våre egne motsigelser for å bli kvitt polariseringen i diskursen, sa Ramadan.

Han hevder at verdikrisen stammer fra en identitetskrise, der europeere aksepterer handlinger som strider med egne prinsipper.

– Vi burde skamme oss over hvordan vi behandler romfolk, og båtflyktninger på Lampedusa.

Professoren mener at muslimer blir utsatt for rasisme der folk går etter muslimer fordi de er muslimer. Samtidig ber han muslimer om å slutte å «dyrke» offerrollen.

– Fra et muslimsk ståsted er det bekymringsfullt at folk dyrker offermentaliteten, på begge sider. Vi tenker at «de andre liker oss ikke». Da blir det ikke et fellesskap, men et samfunn av ofre. Vi må unngå tanken om at alt du gjør ikke vil bli akseptert.

Ramadan sier at offermentaliteten gjør at folk trekkes til bokstavtro grupper.

– De vil si «de andre vil ikke ha deg, kom tilbake til sann islam».

Bidra til endring

Overfor Dagen understreker islamprofessoren at det er forskjell på å være offer for rasisme og å dyrke offerrollen. Han peker på undersøkelser som viser at et flertall av britene og franskmenn har negativt bilde av islam.

– Vi kan ikke benekte at noen muslimer møter islamofobi. Holdningene kan påvirke jobbmarkedet. Ja, folk er ofre og møter diskriminering. Men vi må gå fra å være objektet for diskriminering til å være subjekt for reform, å endre dette til det bedre, sier Ramadan.

Han viser til at angrepene mot muslimer økte kraftig i Frankrike etter Charlie Hebdoe-angrepet, og peker på at løsningen ikke er å klage og si at franskmennene er rasister. En gang møtte Ramadan en mann som klaget over at han ikke fikk jobb, og mente det skyldtes at han var araber.

– Men hadde han forberedt seg til jobbintervjuet? Nei.

Ansvar for eget liv

Nils August Andresen, redaktør i Minerva, var en av fire som under seminaret kom med kommentarer i etterkant av Ramadans innlegg. Han understreker at det fins både virkelige utfordringer der muslimer blir ofre, mens det i andre spørsmål kan overdrives. Selv er han mot nikabforbudet i Frankrike.

– Men det er ikke nødvendigvis fordi forbudet reflekterer noe antimuslimsk. Det handler om kvinners rettigheter. Dette er komplekse spørsmål.

Konvertitt og forfatter Nora S. Eggen var en av de mange tilhørerne i salen. Hun tror Ramadan har rett i at mange muslimer inntar offerroller, selv om mange faktisk er offer for noe.

– Det kan gjelde muslimer, men også veldig mange andre, sier Eggen til Dagen.

Hun tror offermentaliteten kan stamme fra folks måte å forklare virkeligheten.

– Noen ganger kan den være skjev eller farget av mangel på å ta ansvar for sitt liv. Eller mangel på mulighet eller vilje til å ta ansvar for sitt liv. Jeg tror det også i stor grad handler om å ha et nivå av kunnskap og kritisk selvdialog, sier Eggen.

Etterlyser ledere

For å ta knekken på polariseringen mellom tros- og livssynsgrupper oppfordrer Ramadan «den stille majoriteten» til å ta til orde offentlig.

Laila Bokhari, statssekretær ved statsministerens kontor, pekte i sin kommentar på unge muslimers initiativ til demonstrasjon mot IS og fredsring rundt synagogen i Oslo. Hun mener at den akademiske debatten må nærme seg debatten på grasrota.

– De viktigste debattene er gjerne inne i de religiøse samfunnene. Vi trenger konstruktive religiøse ledere som med klare røster kan si at «dette er rett og dette er galt», men så være åpne for kritikk og debatt, sa Bokhari.

Tariq Ramadan

Født i Sveits. Barnebarn av grunnleggeren av Det muslimske brorskapet, Hassan al-Banna.

Muslimsk intellektuell og forfatter. Opptatt av å bygge bro mellom islam og Vesten.

Professor i islamstudier ved Universitetet i Oxford og leder den Brussel-baserte tenketanken European Muslim Network.


Han er også gjesteprofessor en rekke steder.

Muslimsk intellektuell og forfatter. Opptatt av å bygge bro mellom islam og Vesten.

Powered by Labrador CMS