Ber Netanyahu overse amerikanske jøder
Israelske jøder mener at regjeringen ikke bør ta hensyn til amerikanske jøders synspunkter på jødisk mangfold og konflikten med palestinerne.
I en ny undersøkelse sier et knapt flertall av 2.050 spurte, fra hele det religiøse og politiske spekteret i Israel, at regjeringen ikke trenger å lytte til jødiske ledere i USA når det skal gjøres vedtak knyttet til konversjon, bønn ved Vestmuren og statusen til reformerte og konservative jøder i Israel.
Når det gjelder forholdet til palestinerne er rådet til regjeringen enda klarere. 64 prosent av israelerne mener at det ikke bør tas hensyn til amerikanske jøders syn på fredsprosessen og forhandlinger med palestinerne, melder Haaretz.
To tredjedeler mener også at liten eller ingen vekt bør legges på amerikanske jøders meninger om bygging av boliger i bosetninger på Vestbredden.
Skisma
Mens det store flertallet av jøder i USA enten er sekulære, reformerte eller konservative, har ortodoks jødedom en særstilling i Israel.
Det ortodokse rabbinatet bestemmer alt fra hvem som får gifte eller skille seg til hvilke restauranter som kan kalle seg «kosher». I tillegg har området langs Vestmuren i Jerusalem utviklet seg til å bli en synagoge der ortodokse regler gjelder.
De siste årene har særlig de ortodokses monopol på å godkjenne konverteringer til jødisk tro, samt forbud mot ikke-ortodokse seremonier ved Vestmuren, forårsaket en stadig større splittelse mellom israelske og amerikanske jøder.
I 2013 ble et midlertidig kjønnsnøytralt bønnested åpnet, og det ble satt igang arbeid med å bygge et permanent bønnested ved den sørlige delen av Vestmuren.
– Netanyahu til venstre
Statsminister Benjamin Netanyahu støttet opprinnelig opprettelsen av en permanent nøytral bønneseksjon, men bøyde deretter av for press fra de ultraortodokse partiene.
Professor Steven M. Cohen, som er ansvarlig for den nye undersøkelsen, sier til Haaretz at Bibi (kallenavn på Netanyahu) helt klart befinner seg «til venstre» for sine egne velgere.
– Bibi støttet en avtale om bønnested ved Vestmuren, men deretter trakk han støtten. Han gjorde en avtale om de afrikanske asylsøkerne, men så ombestemte han seg. Velgerne hans ville i utgangspunktet aldri vurdert å gjøre disse avtalene, hevder professoren.
Evangeliske kristne
I en kronikk i avisen Yedioth Ahronot skriver rabbiner Yechiel Eckstein at flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem sannsynligvis aldri hadde funnet sted om det ikke var for innflytelsen til evangeliske kristne.
Budskapet hans er at israelerne må anerkjenne og sette pris på de evangeliskes støtte, og at denne støtten vil beskytte israelske interesser i fremtiden.
Andre israelske kommentatorer er bekymret for at Netanyahu i for sterk grad knytter seg ensidig opp mot den evangelikale fløyen av det republikanske partiet.
De viser til at et flertall av velgerne faktisk stemte demokratisk og at en ikke har noen garanti for at verken Trump eller de kristne velgergruppene vil beholde makten i uoverskuelig fremtid.
Det er lang tradisjon for at israelske regjeringer pleier kontakten med israelvennlige grupperinger i begge de amerikanske partiene. Flertallet av de amerikanske jødene har alltid stemt demokratisk.