Ber Norge støtte fengslet pastor
Den amerikanske pastoren Andrew Craig Brunson sitter fengslet i Tyrkia. Nå ber tyrkisk menneskerettsaktivist Norge engasjere seg i saken.
Forskeren og menneskerettsaktivisten Mine Yildirim sa på et møte med norske politikere denne uken at situasjonen for ham ville bli enklere dersom også andre land enn bare USA viser interesse for arrestasjonen og rettssaken.
– I første rettsrunde var det, så vidt jeg vet, bare amerikanske tjenestemenn og diplomater til stede. Det tilspisser oppfatningen om at dette er en sak mellom USA og Tyrkia. Men dette er et menneskerettsspørsmål.
Kupp-støtte
Brunson er amerikansk pastor og har bodd i Tyrkia i mange år, der han har drevet en kirke i byen Izmir. Han ble arrestert i oktober 2016 etter kuppforsøket tidligere på sommeren og hadde første runde i retten for fjorten dager siden. Den neste kommer mandag 7. mai.
Anklagene mot ham er først og fremst at han skal ha støttet kuppforsøket og at han skal ha samarbeidet med kurdiske opprørere og den omstridte politikeren og imamen Fetullah Gülen.
– Han sier at han bare er en pastor og at han ikke har noe å gjøre hverken med kuppet eller med den forbudte Gülen-bevegelsen.
– Anklagene virker ganske latterlige og innholdsløse. Det skal finnes vitner, men ingen aner hvem de er. En av tingene som gjør situasjonen hans vanskeligere, er at han blir sett på som et gissel som blir holdt på av regjeringen i et forsøk på å få utlevert Gülen. Han er fanget i en klemme mellom Tyrkia og USA, sa forskeren.
Ytringsfrihet
Hun påpekte at problemet med menneskeretter og trosfrihet i Tyrkia ikke er av ny dato. Det er ikke noe den sittende regjeringen har sørget for. Det er problemer som har en lang historie, og det finnes ingen løsning på kort sikt.
– Ethvert initiativ i denne saken må ha et langsiktig og strategisk siktemål. Ytringsfrihet er med rette på toppen av menneskerettighetene, fordi hvis man ikke har ytringsfrihet kan man heller ikke ha religionsfrihet, uttalte Yildirim.
Kritiske venner
Forskeren oppfordret Norge til å prøve å være kritiske venner.
– Det er grunn til å kritisere på grunnlag av Tyrkias forhold til menneskerettighetene, men det er også viktig å opprettholde et vennskap.
– Etter mitt syn er det best å rette oppmerksomheten mot Tyrkias styringssystem som sådan. Om man blir kvitt Erdogan vil det kanskje bare gå et par år før man har fått på plass en ny, eneveldig leder. Ikke bruk all energi på å kritisere Erdogan. Bruk heller krefter på å støtte sivilsamfunnet. Det er gode muligheter for å gjøre det akkurat nå. Om nordmenn er involvert i noe, vil folket være åpne for det, fordi de stoler på at nordmenn er mer objektive enn andre.
– Norge er også interessant for Tyrkia fordi den norske stat tradisjonelt var involvert i spørsmål og tro og religion. Men det har skjedd endringer de siste årene. Norge og Tyrkia har erfaringer som kan deles. Jeg tror at norske erfaringer kan være interessant for Tyrkia, mente Mine Yildirim.