Ber NRK innrømme antisemittisme
Jødisk forstander Ervin Kohn mener NRK ikke kan beklage radio-tiraden mot Israel og «Guds utvalgte folk» uten å innrømme at den var antisemittisme.
I et innslag som nå er fjernet fra NRKs radiospiller, sa mangeårig NRK-programleder Shaun Henrik Matheson at han skulle ønske koronavaksinen ikke virket i Israel.
Under gårsdagens sending av programmet «Shaun» på NRK P13 sa den mangeårige radioprofilen at avisene og Dagsnytt hadde glemt noe viktig i sin dekning av koronavaksineringen i landet.
«Visstnok så viser tall fra Israel, da, at av mer enn én million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket», sa Matheson før han avfeide det hele som en vits.
– Det var antisemittisme
– Det er helt åpenbart at de bruker det som er blitt brukt som en stigmatisering av jøder til alle tider, nemlig bebreidelsen om at vi ser på oss selv som bedre enn andre og tillater oss mer fordi vi er Guds utvalgte folk, sier forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn, til Dagen.
– I tillegg demoniserer han Israel. Når man framstille israelske soldater som hevngjerrige og sier at de gjerne dreper barn, da er det demonisering, legger han til.
Kohn er tydelig på at han mener Mathesons tirade var antisemittisk.
– Dette er det verste jeg har sett siden Jostein Gaarders kronikk i Aftenposten 5. august 2006 med overskriften "Guds utvalgte folk". Det er langt fra å være på nivå med Gaarder, men jeg har ikke sett noe så ille siden, sier han og viser til den opphetede Gaarder-debatten på midten av 2000-tallet.
– Hva forventer du av NRK nå?
– De må erkjenne at det var antisemittisk. Det holder ikke å beklage at noen ble sinte eller lei seg. Det holder heller ikke bare å si at det var over streken. De må også si hvilken strek. De må beklage sine egne handlinger og uttalelser. De må beklage at de publiserte en antisemittisk tirade, sier Kohn.
200 klager på en kveld
Sendingen ble sendt tirsdag ettermiddag på DAB-kanalen P13. Umiddelbart begynte reaksjonene å komme til Kringkastingsrådet.
– Så langt har vi fått 210 klager, forteller sekretær for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, onsdag formiddag. Få timer senere var tallet over 300.
– Det begynte på ettermiddagen i går og fortsatte utover kvelden. Det har også kommet noen i dag. Det har vært et jevnt sig, forteller han.
At det har kommet så mange klager på bare noen timer, har fått rådsmedlemmer til å kreve at saken kommer på dagsorden på rådsmøtet allerede neste uke.
– Det handler om to ting. Det ene er at det har kommet uvanlig mange klager på kort tid, og det andre er at man ønsker å høre hvordan NRK-ledelsen håndterer denne typen saker og hvilke rutiner man har.
– Hvor vanlig er det at dere får 200 klager på en kveld?
– Det er ganske uvanlig. Det er sjelden. Det er vanskelig å sammenligne saker, men det er kanskje en eller to ganger i året vi får slike saker, sier Skarrud.
Her kan du høre hva som ble sagt:
NRK beklager
Dagen kontaktet NRKs underholdningsdirektør, Charlo Halvorsen, allerede i går kveld. Han la seg flat på vegne av mediehuset.
– Det er bare å beklage. Dette var et sleivspark i en direktesending, og han gikk over streken, sa Halvorsen til Dagen.
– Antisemittisme
Det er derimot ikke alle som mener beklagelsen går langt nok. KrF-politiker Espen Andreas Hasle er skuffet.
– Beklagelsen fra NRK er på grensen til å ikke være en beklagelse i det hele. De anerkjenner ikke at dette er antisemittisme, og skylder på at det var en sleivete kommentar under en direktesending. Når man hører på klippet er det derimot ingenting som høres tilfeldig ut, mener Hasle.
Han har selv levert sin første klage til Kringkastingsrådet. For han var det én uttalelse som fikk begeret til å renne over:
«Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn».
– Da gikk det fra å være en ufin kritikk av staten Israel, til å bli antisemittisme. Jeg mener strengt tatt dette rammes av straffeloven, og er langt fra hva NRK skal være. Vi ønsker ikke antisemittisme i Norge. Jødiske barn skal føle seg trygge i Norge, og da kan vi ikke ha offentlig antisemittisme på radioen, sier Hasle.
Vurderer anmeldelse
Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), sa til Dagen tirsdag kveld at de vurderer å anmelde uttalelsene.
– Vi vil i hvert fall reagere kraftig på dette, sa Myrland til Dagen.