Ber om flere ansatte i eldreomsorgen
KrF-politiker Solveig Ege Tengesdal vil ha et minstekrav til antall ansatte på sykehjem. – Man løser ikke helseutfordringer ved å innføre flere lover, sier Arbeiderpartiet.
Tidspress, manglende bemanning og effektivisering har satt sitt preg på behandlingstilbudet i eldreomsorgen.
KrFs fylkesordførerkandidat Solveig Ege Tengesdal (bilde) i Rogaland mener det er store variasjoner i hvor mange som er på jobb, og hvilken kunnskap og kompetanse som til enhver tid er tilgjengelig på sykehjem.
– De som er på jobb må føle at de får vært de trenger å være, sier hun.
– Store forskjeller
I dag er det i snitt 130 pasienter per lege på norske sykehjem. På sykehusene er snittet 1,3.
– Hva ville være et akseptabelt forholdstall på sykehjemmene?
– Det har jeg ikke fasiten på. Det er store sprik i helsetjenesten. Kommunene må være i stand til å tilby gode arbeidsforhold, sier varaordførerkandidaten.
Øke bemanning
Tengesdal sier at helsearbeidere sliter med å få timene til å gå opp, og at bemanningen er for lav sammenlignet med etterspørselen for helsetjenester.
Hun ønsker å løfte kvaliteten ved å øke både bevilgningen, rekrutteringen, utrustningen i helsesektoren og ved å etablere en lovfestet rett til sykehjemsplass.
LES: Kristen politikk - hva er det?
Ikke positiv
Helge Eide, områdedirektør i Kommunenes Sentralforbund, stiller seg ikke positiv til en bemanningsnorm.
– Den bare binder ressursbruk. Man må heller jobbe med et kompetanseløft, og for en mer robust kommuneøkonomi, sier Eide.
Han mener at økte bevilgninger kan være med på å løse problemet.
– Vi sier aldri nei takk til økte bevilgninger, men man må ha edruelighet i forhold til det, sier Helge Eide.
– Vi ønsker likevel størst mulig frihet til å vurdere behovene ut i fra lokale forhold, sier han.
LES: Retten til å være annerledes
Nedstemt
I 2011 leverte FrP et forslag om bemanningsnormer for leger og sykepleiere ved sykehjem. Det ble nedstemt av de rødgrønne.
Torgeir Micaelsen (Ap), andre nestleder i Stortingets Helse- og omsorgskomité, er enig i at Norge trenger en helsereform, men tror likevel ikke at bemanningsnormen vil løse problemet.
– Vi foreslår heller å utvikle kvalitetsindikatorer for en rekke forhold i eldreomsorgen. Da vil man kunne måle og etterprøve om det holder standarden som den skal gjøre, sier Micaelsen.
Arbeiderpartiet vil støtte lovfestet rett til sykehjemsplass.
– Virker lovende
Statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mener flere av tiltakene Ege Tengesdal etterlyser virker lovende.
– Vi er veldig enig i disse virkemidlene. Staten må ta sin del av ansvaret, og sørge for at bemanningssammensetningen er riktig.
Hun opplyser om at muligheten for en bemanningsnorm er under utredning, slik det er fastslått i regjeringsplattformen. De har ikke tatt endelig stilling til om de vil gå inn for en bemanningsnorm.
Styrker bemanning
Normann viser til forslagene som er lagt frem i Stortingsmelding 26, hvor de blant annet vil se på systemer for bemanning.
– Der varsler vi en rekke tiltak for å styrke eldreomsorgen, hvor det viktigste er kompetanse. Vi bruker omlag en halv milliard på kompetanseheving i helse- og omsorgssektoren, sier hun.
– Vi har også for lav legedekning på sykehjemmene, men det går i riktig retning. Dette er viktig, fordi en forbedring vil føre til færre unødvendige innleggelser på sykehusene, sier hun.
– Problematisk
Eide i Kommunenes sentralforbund synes forslaget om en lovfestet rett til sykehjemsplass er problematisk.
– Det er vanskelig med grunnleggende forskjellige rettigheter til ulike deler av en sammenhengende tjeneste. Spesielle rettigheter til deler av en tjeneste er en dårlig idé, argumenterer han.
Hovedutfordringen vil være å finne nok kvalifisert personale.
– Vi jobber for et løft for helsefagarbeidere, og ser på det som en av de grunnleggende utfordringene, sier Eide.
Advarer
Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen advarer mot bemanningsnorm.
– Jeg vil advare mot å tro at man kan løse helseutfordringene ved å innføre flere lover, uten å ta et krafttak når det kommer til virkemidler og økonomi, sier Micaelsen. Han synes man kunne gjort mer i rekrutteringsarbeidet.
– Våre beste ungdommer burde bli sykepleiere og fagarbeidere. Dette handler delvis om å bli tilbudt hele stillinger, sier Micaelsen.
– Mange blir tilbudt rare stillingsbrøker, og for mange går for lenge som ufaglært, sier han.