Ber om tilgivelse for «israelsk okkupasjon»
Mellomkirkelig råd for Den norske kirke vil at menigheter skal erkjenne at de er «medskyldig i synden til den israelske okkupasjonen».
- Vi setter i år fokus på okkupasjonen, og vil ha slutt på den. Derfor oppfordrer vi norske kirkegjengere til å be om dette, og å påvirke myndighetene til å få slutt på okkupasjonen, sier Guro Almås til Dagen.
Hun er rådgiver i Mellomkirkelig råd (MR) for internasjonale spørsmål, og koordinerer årets «kirkeuke for fred i Palestina og Israel».
Kritiske til Israel
I tillegg til MR er blant annet disse med som arrangører: Changemaker, KFUK-KFUM Global, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristelige Studentforbund og Sabeels Venner Norge.
MR har tidligere fått kritikk for å være ensidig kritiske til Israel. Men daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred (MIFF) synes ikke det er bedre i år.
«Palestinernes væpnede terrorkamp mot Israel nevnes ikke med et ord, heller ikke i tilfeller hvor israelske sikkerhetstiltak blir fordømt», skriver Myrland i en analyse av årets kirkeuke på MIFFs hjemmeside.
Medskyldige i okkupasjon
Søndag 22. september var Jerusalem satt opp som tema for gudstjenestene i de menigheter som ønsket å fokusere på fredsuken. I den forbindelse hadde MR blant annet sendt ut en engelsk liturgi utarbeidet av palestinske kristne.
Her skulle presten på vegne av menigheten bekjenne at «vi er medskyldige i synden til den israelske okkupasjon ved å akseptere de urettferdige tiltak som er påført resten av dine barn, og spesielt i din by, Jerusalem».
Deltakerne svarte: «Tilgi oss, vi ber deg, du Miskunnelige.»
Guro Almås i MR opplyser at de har presentert den engelske teksten, slik at menigheter som ønsket det, kunne ta med noe av den i sin liturgi.
Politiske standpunkter
- Men hva er MR sitt mandat til å fremme politiske standpunkter i en kirkebønn?
- Vi deltar i bønneuken sammen med andre organisasjoner, og vi har også mandat til å representere Den norske kirke i Kirkenes Verdensråd (KV). Gjennom dette har vi myndighet til å jobbe for fred, svarer Almås.
«Å blande religion med politikk er tydeligvis sann gudstjeneste, bare det kan gå ut over israelere», skriver Myrland i sin kommentar i Dagen.
Ikke ensidig
- Hvorfor er det under kirkeuken ingen som taler Israels sak?
- Selvfølgelig ønsker vi å gå inn i dialog, og har derfor to gjester fra Palestina og Israel, svarer hun.
Men den israelske gjesten er Ruth Hiller fra New Profile. Målet for hennes organisasjon er å «demilitarisere det israelske samfunn, og «avslutte okkupasjonen av Palestina.»
- Vi opplever ikke at dette er ensidig, for ulike syn kommer frem. Det er jødiske, muslimske og kristne stemmer som belyser okkupasjonen som et hovedproblem. Vi har ikke som mål å alltid gi stemmer til de som taler den israelske regjerings syn, påpeker Guro Almås.
- Uforståelig
Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Israelsmisjonen mener det er både underlig og uforståelig at norske menigheter i en bønn skal erkjenne at de er medskyldige i israelsk okkupasjon.
- Derfor bør dette ikke være med i noen bønn. Samtidig skal vi be konkret. Men i denne bønnen ligger den en bestemt politisk motivasjon og ubalanse, sier Heitmann.
Han viser til at det er positivt at man har engasjement for palestinske kristne, men det er liten vilje til balanse.
- Derfor velger arrangørene samarbeidspartnere som støtter deres egne tanker, ideer og filosofier. Det blir lite brobygging ut av dette, for det er viktig å lytte til begge sider, sier Rolf Gunnar Heitmann.
DAGEN