Ber prestene ta prekengrep
Biskop Halvor Nordhaug vil ha grupper i menigheten som kan evaluere gudstjenesten. – Enhver prest kan bli en bedre forkynner.
– Jeg er redd for at majoriteten av norske prester ikke får en kvalifisert tilbakemelding på sine prekener, og opplever at det går litt på tilfeldighet, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug til Dagen.
Biskopen, med en fartstid på 13 år som underviser i fagene prekenlære, også kalt homiletikk, og pastorallære ved Menighetsfakultetet, synes dette er et positivt tiltak.
– Jeg skulle gjerne ha sett at flere gjorde det samme, for eksempel Dagen, så lenge det blir gjort skikkelig. Såpass mener jeg vi bør tåle.
«Takk for prekenen»
I mange yrkesgrupper blir arbeidstakere målt og evaluert hyppig, noen ganger i form av nådeløs tilbakemelding. Nordhaug ytrer ønske om obligatoriske ordninger for oppfølging også i presteskapet.
– I forhold til viktigheten av forkynnelse i kirken, er det sterkt ønskelig med en bedre og mer systematisk oppfølging. Mange får kanskje et «takk for prekenen», mens den delen av menigheten som er misfornøyde gjerne ikke sier noe.
Biskopen understreker viktigheten av taledyktige prester.
– Gudstjenesten er den sentrale arenaen for forkynnelse, og prekenen er det helt sentrale i prestetjenesten. Dette er det viktigste en prest gjør.
Tar ansvar
Halvor Nordhaug ønsker ikke å gå ut å si at presters prekener her til lands generelt er for dårlige. Han mener nemlig at det ikke står på vilje, men at det heller er et spørsmål om hvor vidt forkynnelsen når ut til folket.
– Prestene har vilje, men resultatet er selvsagt varierende. Enhver prest kan bli en bedre forkynner. Ferdighetene til å forkynne og engasjementet i forkynnelsen er ikke jevnt fordelt i presteskapet. Troen og viljen til å berøre er tilstede, alle ønsker å nå fram. Hvor vidt det skjer, altså i hvilken grad mennesker tar til seg det som blir sagt, vet vi veldig lite om.
Biskopen har også en lett gjennomførbar løsning på den manglende oppfølgingen.
– Som biskop har også jeg et ansvar for å etablere en god ordning for veiledning og tilbakemelding til de som forkynner. Et godt tiltak som er lett for den enkelte prest å organisere selv, kan eksempelvis være å be tre-fire av deltakerne på gudstjenesten om å gi en ærlig tilbakemelding gjennom et møtepunkt dagen derpå.
Ønsker anmeldelse
Kapellan Kjersti Brakestad Boge er prest på Voss i Hardanger. Hun går langt i å være enig med biskop Halvor Nordhaug.
– Mange prekener er gode innholdsmessig, men blir ikke kommunisert godt nok. Jeg opplever det som den største utfordringen. Jeg tror vi kan bli bedre om vi får flere tilbakemeldinger.
Boge er positiv til Morgenbladets satsing på å anmelde gudstjenester, og kunne godt tenke seg å få besøk av journalister i sin egen kirke.
–– Det skaper prat og viser at folk ikke er likegyldige til det som blir forkynnet. Kommunikasjonens rolle i prekenen er enormt viktig. Det hadde vært veldig morsomt å få min egen gudstjeneste anmeldt.
Trynefaktor
Slik det ser ut i dag, mener Boge at oppfølgingssarbeidet som blir gjort rundt gudstjenester ikke er godt nok. Selv bruker hun å etterspørre evaluering fra organister og klokkere.
– Noen prester er nok offer for kritikk, men den største utfordringen er allikevel mangel på tilbakemeldinger. Det skaper en ensomhet i arbeidet. Det er nyttig å få tilbakemelding på det jeg gjør. Det kan være at vi som er yngre har lettere for å arbeide med kritikk som metode.
Hun mener at den større graden av oppmerksomhet rundt forkynnelsen og gudstjenester bare kan gagne presteskapet. Hun tror også at folket velger sine egne forkynnere.
– Vi er veldig synlige, og vi ønsker alle å nå fram med budskapet vårt. Vi skaper vår egen menighet. Jeg opplever at folk er veldig opptatt av hvilken munn som snakker. De som liker min måte å preke på, kommer når jeg er der.