UNE: Innvandrerkonsulent i Misjonssalen i Oslo, Peter Majeed, mener UNE bør vurdere å gjenåpne utvalget.

Ber UNE ta i bruk eksperter på tro igjen

– Det er viktig for de som kommer til tro, sier Peter Majeed, som tidligere var medlem av UNEs ekspertutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Innvandrerkonsulent i Misjonssalen i Oslo Peter Majeed var en av tros-ekspertene som UNE kunne tilkalle i vanskelige konvertittsaker. På ett år er eksperter fra utvalget brukt fem ganger. Så ble utvalget nedlagt.

– Jeg synes de skal vurdere å gjenåpne utvalget. Jeg mener det er viktig for de som kommer til tro å ha en annen stemme der som kan legge frem fakta. Jeg tror også utvalget gjør det lettere for UNE til å ta de riktige avgjørelsene. Det var en veldig god idé å ha et utvalg med mennesker som har ressurser til å hjelpe og forstå konvertittene.

Han har aldri selv blitt innkalt til å vitne og antok at det var fordi det ikke var noen saker.

– Visste du at utvalget bare ble brukt fem ganger?

– Nei.

– Trist

Majeed mener vitner som konvertitter tar med seg til å tale deres sak ikke har den samme funksjonen som utvalget hadde.

– Jeg tror ikke vitner konvertittene tar med kan gi de samme svarene som eksperter som skal være nøytral. Hovedårsaken til at dette utvalget ble opprettet var at man skulle gi faktabaserte svar og ikke bli påvirket av at du kjenner konvertitten personlig, sier Majeed.

Han er selv ekspert på en region i Midtøsten, i tillegg til spørsmål om tro og ulike konverteringsfaser. Han fikk vite om nedleggelsen i et brev som ble utsendt til medlemmene av utvalget på e-post.

– Jeg synes det var trist at det ikke skal brukes i det hele tatt.

– Tilførte ikke så mye

Utvalget var et resultat av konvertittavtalen som ble inngått mellom KrF og regjeringen tilbake i 2016. At utvalget var lite brukt, var blant årsakene til at UNE la det ned.

Avdelingsdirektør i UNE, Ketil Larsen, sa til Dagen tirsdag at konvertittene ofte tok med seg vitner til nemndmøte som kunne svare på det nemnda lurte på.

– Noen syntes det var nyttig å høre ekspertvitnene belyse saken, mens andre erfarte at det egentlig ikke tilførte så mye. Det som ble sagt var riktig og greit, men det var kunnskap man hadde fra før eller kunne ha funnet ut på en annen måte, sa Larsen.

Han opplyser om at det både var avslag og innvilgelser blant de sakene hvor en ekspert fra utvalget ble kalt inn.

Nedleggelsen blir møtt med skuldertrekk i Kristen-Norge.

– Vi har ikke fått noe ut av det, og vi mener fortsatt at konvertitters rettssikkerhet er veldig svak, sa Lemma Desta, koordinator for Flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges kristne råd til Dagen forrige uke.

Håper de har lært

Men flere av ekspertene vurderer det annerledes.

Paul Odeh, pastor og leder i Internasjonalt Kristne Fellesskap (IKF) i Stavanger, var blant de første som ble kalt inn som ressursperson av UNE. Han var ekspertvitne i to saker i januar 2018.

– Jeg synes det er dumt at utvalget nå er lagt ned. Jeg håper UNE har lært noe siden de ikke har behov for mer veiledning, sier Odeh.

Han blir i likhet med Majeed veldig overrasket når han hører at utvalget kun ble brukt i fem saker.

– Bare fem ganger? Og jeg var i to av dem? Nei, det visste jeg ikke, sier han.

Odeh beskriver opplevelsen med utvalget som veldig fin og sier det var som å vitne for en domstol. Han fikk spørsmål fra dommerne, forsvarer og UNEs advokat.

– Jeg var nøytral og svarte på spørsmålene jeg fikk, sier Odeh.

Frimodighet

Pastoren sier flertallet av spørsmålene han fikk handlet om forskjellen mellom islam og kristendom og hvordan han som pastor vet om en konvertitt virkelig har blitt frelst og ikke bare lurer systemet for å få asyl.

– Jeg kunne fortelle med frimodighet som kristen og ressursperson hva Den hellige ånds funksjon er og hva Jesus har lovet oss, sier Odeh til Dagen.

Odeh mener også utvalget burde ha fortsatt.

– Muslimske land er helt annerledes enn Norge, og det er en annen relasjon og autoritet mellom familiemedlemmer. Man kan ikke bare velge selv å bli kristen eller ikke. Dette er det ikke alle vitner som forstår eller har erfaring og kunnskap om.

Kalt inn tre ganger

Henrik Andersen, som ble valg til å representere Jehovas vitne i utvalget, ble kalt inn tre ganger. Han opplever ikke at nedleggelsen av utvalget er et tap for UNE.

– Jeg opplevde at de hadde god kunnskap. Det var tydelig at hvis de mangler kunnskap, så kaller de inn den ved behov. Mitt inntrykk var at nemnda i seg selv var veldig nøytrale, sier han.

Powered by Labrador CMS