Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby. Her deltar han på et flerreligiøst møte i Italia i høst.

Ber verden reagere mot utbrudd av jødehat

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, fordømmer det han kaller «antisemittismens dype ondskap».

Publisert Sist oppdatert

Uttalelsen fra erkebiskopen kom på et symposium i Berlin denne uken, melder Premier Christian News. Der markerte European Coalition for Israel og Evangelical Academy i Berlin 80-årsdagen for Wannsee-konferansen i Berlin 20. januar 1942.

Wannsee-konferansen samlet høytstående nazistiske og tyske embetsmenn for å diskutere, planlegge og koordinere gjennomføringen av den «endelige løsningen på jødespørsmålet», utryddelsen av elleve millioner jøder i Europa.

En vulkan

– I århundrer har antisemittisme vært som en vulkan i europeisk kultur. Fra tid til annen bryter det ut med absolutt ødeleggelse som alltid har avgitt skadelige og forferdelige gasser som har forgiftet atmosfæren både i Europa og rundt om i verden, sa erkebiskopen.

BERLIN: 15 kristenledere fra hele verden deltok på symposiet i Berlin for å markere 80-års minnet for Wannsee-konferansen

Han la til at vi hele tiden må være på vakt mot de første tegnene på et utbrudd.

– Vi kan aldri tolerere antisemittisme. Det finnes ikke noe akseptabelt nivå av antisemittisme, slo Justin Welby fast.

Kristne ledere

Welby var del av en gruppe kristne leder fra hele verden som bidro på symposiumet i Berlin i forkant av minnedagen for Holocaust 27. januar.

Blant de femten fremmøtte var generalsekretæren for World Evangelical Alliance, Thomas Schirrmacher, og lederen av Pentecostal Religious Liberty Commission, Arto Hämäläinen.

De representerer hundrevis av millioner kristne over hele verden.

Visepresidenten i den tyske Forbundsdagen, Katrin Göring-Eckardt, bemerket at kampen mot antisemittisme trenger nye allierte og et bredt samarbeid.

– Vi trenger sterke allianser som strekker seg utover individuelle bekymringer. Det er kristnes plikt å gjøre bekymringene til sine jødiske landsmenn til deres felles bekymring. Å være forent og være allierte."

Dagens utfordringer

Gady Gronich, administrerende direktør for Conference of European Rabbis Foundation, som representerte de jødiske samfunn i Europa, minnet delegatene om ikke bare å bruke energi på fortidens tragedier, men også om å ta hensyn til utfordringene som jødiske samfunn står overfor i Europa i dag.

– Åtti år etter Wannsee-konferansen spør flere og flere jøder seg selv om det fortsatt er en fremtid i Europa, sa Gronich.

– Utfordringene som de jødiske samfunnene står overfor i dag er ikke bare gamle former for antisemittisme. Det handler også om ny lovgivning som begrenser jødisk religionsfrihet. Uten omskjæring og kosher-slakting kan det ikke være noe religiøst jødisk liv i Europa, fortsatte hun.

10 om dagen

Kristeligt Dagblad i København refererer til en ny rapport utarbeidet av de internasjonale jødiske interesseorganisasjonene World Zionist Organisation og Jewish Agency.

Den viser at 2021 var det verste året med antisemittisme det siste tiåret. Det ble registrert ti antisemittiske hendelser daglig rundt om i verden.

Graffiti mot jøder, voldelige overfall og skjending av jødiske gravplasser er et globalt fenomen.

Men en rapport fra det israelske ministeriet for diasporasaker fastslår at nesten 50 prosent av alle antisemittiske hendelser i 2021 fant sted i Europa.

I tillegg kommer 3,5 millioner ytringer fra 430.000 brukere på sosiale medier som det israelske ministeriet har kategorisert som antisemittiske.

Powered by Labrador CMS