Ber verdens ledere omvende seg fra deres klimasynd
I forbindelse med FNs klimamøte COP27 var ledere fra ulike religioner samlet rundt ti nye klimabud.
I dag er siste dag av FNs klimatoppmøte COP27 som holdes i Sharm El-Sheikh i Egypt, som samler ledere fra hele verden for å sette felles mål og retning.
På siste dag av konferansen, meldes det om at det fortsatt er mye som er uavklart.
I første utkastet til ny klimaavtale, videreføres kravet om å holde global oppvarming til maksimalt 1,5 grader. Og et forslag om å lage et fond for fattigere land som sliter som følge av klimaendringene, har vært kraftig diskutert. Det melder Reuters.
Religiøse ledere
I tilknytning til COP27, har ledere fra flere ulike religioner samlet seg I et forsøk for å skape økt engasjement for klimaet.
Forrige søndag ble det avholdt seremonier i Sharm El-Sheikh, London og Jerusalem, der religiøse lederne samlet seg i bønn for å mane verdens ledere om å omvende seg fra deres klimasynder.
Klimaomvendelse
Klimaomvendelsesseremoniene, som de har blitt kalt, ble arrangert av organisasjonen «The Interface Center for Sistainable Development» og klimaaktivisten Josef Abramowitz.
I en pressemelding fra arrangøren skriver de at de «kaller folk til å omvende seg og endre deres destruktive livsstiler og systemer for å redde kloden.»
Den ortodokse patriarken i Konstantinopel, Bartholomos, uttalte seg i forkant av seremonien. «Mishandlingen av naturen og utnyttelsen av dens ressurser er en synd mot Gud Skaperen og skapelsens gave», skrev han.
De ti klimabud
I forbindelse med seremonien, som egentlig skulle avholdet på Sinaifjellet, ble det laget ti nye klimabud.
Dette er budene:
- Vi er forvaltere av denne verden
- Skapelsen manifesterer guddommelighet
- Alt liv er sammenkoplet
- Gjør ikke skade
- Ta vare på morgendagen
- Hev deg over egoisme
- Forandre vårt indre klima
- Omvend deg og vend tilbake
- Hver handling betyr noe
- Bruk vettet, åpne hjertet
Arrangørene er overbevist om at religion kan endre menneskers motivasjon og få dem til å ta ansvar for skapelsen.
«Religion kan skape håp og gi kraft til handling. Grønn energi kan gi kraft til kloden», sier Josef Abramowitz i pressemeldingen.
Tilbake til Sinai
Arrangørene har kalt arrangementet for et profetisk kall til rettferdighet for klimaet, og for en «retur til Sinai.»
13. november på fjellet Jebel Musa i Egypt, det som noen mener er det bibelske fjellet Sinai, tok aktivisten Josef Abramowitz med seg to grønne stentavler.
Etter å ha lest opp de ti klimabudene, tok han tavlene og knuste dem i bakken, for å symbolisere verdens manglende handlingsevne i møte med klima utfordringene. Det meldte avisen Times of Israel.
Den symbolske handlingen spiller på en bibelfortelling. I Andre mosebok kapittel 32 kaster Moses stentavlene med de ti bud mot bakken, etter at han kom ned fra Sinai og så at Israelsfolket tilba en gullkalv.