Bergen har sagt opp de siste sykehjemsprestene
– Samtaletjenesten er for alle, uansett religiøs tilhørighet, sier avviklet sykehusprest Sverre Langeland.
Bergen kommune har sagt opp avtalen med Bjørgvin bispedømme om prestetjeneste på aldersinstitusjonene. 31. oktober neste år opphører ordningen.
Det skriver Bergens Tidende (BT).
– Det er en klar faglig vurdering og prioritering fra min side. Vi har strammere økonomiske rammer og prioriterer derfor å erstatte prestestillingen med å styrke helsetjenestene med en ekstra lege, sier Byråd Ruth Grung (Ap).
Ingen hevn
Til BT avviser hun at dette er et takk for sist til KrF, som tidligere i høst gikk ut av byrådet i Bergen.
KrFs gruppeleder Håkon Pettersen mente da at deler av byrådets politikk var for rigid og konfliktbasert.
Frem til 2015 hadde kommunen tre sykehjemsprester. Ordningen ble avviklet, men sykehjemmene fikk dele på én stilling etter kamp.
Nå avvikles også dette.
Seier for mangfoldet
Pengene overfører fra Den norske kirke til ulike religiøse organisasjoner. Grung peker på at samfunnet har blitt mer mangfoldig og vil ta hensyn til ulike livssyn.
I tillegg mener hun oppsigelsen er positiv for prestemangelen.
KrFs Håkon Pettersen kaller derimot dette et smålig kutt som går utover de eldre.
Samtaletjenesten er for alle
Sykeprest Sverre Langeland er innom Ladegården sykehjem en halv arbeidsdag i uken. Han mener tilbudet er verdifullt og forstår ikke Arbeiderpartiets argument om mangelfullt mangfold.
– Om 50 år det kanskje et større mangfold på aldersinstitusjonene. Men i dag tilhører nesten alle statskirken. Dessuten: Samtaletjenesten er for alle, uansett religiøs tilhørighet, sier han til BT.