Bevilger 190 millioner til å bekjempe slaveri
Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) kan endelig avsløre hvem som er med i regjeringens ferske innsatsstyrke mot slaveri.
Dermed er en av KrFs seire fra regjeringsforhandlingene på Granavolden, i ferd med å realiseres.
Partiet fikk gjennomslag for å opprette et nytt bistandsprogram for å bekjempe såkalt «moderne slaveri», som omfatter blant annet menneskehandel, tvangsarbeid og barnearbeid.
Det er anslått at over 40 millioner mennesker lever i moderne slaveri på verdensbasis.
Prosjektet har en kostnadsramme på 190 millioner kroner over tre år.
Disse er med på prosjektet
NORAD mottok 56 søknader til en verdi av cirka 1,3 milliarder kroner.
Etter flere innspillsrunder er bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) nå klar til å offentliggjøre hvilke organisasjoner som får være med på prosjektet.
– 40 millioner levde under moderne slaveri før pandemien, og det er all grunn til å tro at tallet er mye høyere nå. Jeg er derfor enda mer glad for at vi satte i gang dette prosjektet, sier Ulstein til Dagen.
Barnearbeid eller sult
Fire av prosjektene er internasjonale, men også to norske organisasjoner har fått støtte.
Caritas Norge, som er en del av Den katolske kirke i Norge, arbeider i gruvelandsbyene i Kongo. Der graver barnearbeidere etter kobolt og gull, som blant annet brukes i batterier i mobiler og el-biler.
Ifølge generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg har foreldre i landsbyene to valg: Send barna i gruvene for å forsørge familien, eller dø av sult.
Vil redde 4000 mennesker
Nå får organisasjonen 12 millioner kroner til å utvide arbeidet sitt i Kongo.
– Det betyr at vi kan redde mange flere ungdommer fra å gå inn i gruvene og utsette seg for livsfare. Det styrkes også mulighetene deres til å kunne jobbe innen mer bærekraftige næringer, som for eksempel jordbruk, sier Skretteberg.
Mangel på jordbruksareal og dårlig infrastruktur, gjør at Caritas jobber tett med lokale og nasjonale myndigheter i Kongo for å legge til rette for jordbruk.
Organisasjonen anslår at de 12 millionene Norge bidrar med vil finansiere utdanning eller yrkesopplæring for 1200 ungdommer, og at det vil forsørge 4000 familiemedlemmer.
Hyller Ulstein
Skretteberg hyller den norske bistandsministeren for å ha løftet moderne slaveri opp på dagsorden.
– Det har vært en inkluderende prosess der han har invitert inn ulike aktører med kunnskap. Det har vært en god tilnærming og vilje til å lytte til våre erfaringer og bidrag, sier hun.
– Vet at pengene kommer til nytte
Noen av organisasjonene fikk innvilget søknadene allerede i desember 2020.
Ulstein er glad for at prosjektet nå blir ferdigstilt.
– Det har nesten ikke vært noe oppmerksomhet rundt moderne slaveri, og mange av disse organisasjonene har stått alene i arbeidet sitt. Så dette er penger vi vet at vil komme til nytte, forteller Ulstein.
Han forklarer at det har vært en grundig «utsiling» i søknadsprosessen, slik at pengene går til de organisasjonene som kan vise til best resultater.
Skal «redde ut» slaver
– Helt konkret, hva er det disse organisasjonene skal gjøre med pengene de mottar?
– Det handler i stor grad om å jobbe for et anstendig næringsliv, og jobbe inn mot de selskapene der man vet at mange blir utnyttet. I tillegg er det veldig konkrete prosjekter for å redde ut de som er offer for menneskehandel.
– Hvordan redder de ut personene?
– Det er litt ulikt. Først og fremst handler det om å få de i sikkerhet og gi de en ny start med trygghet for fremtiden. Ofte vil det handle om å reintegrere overlevende og støtte familiene deres blant annet gjennom skolering, traumebehandling og arbeidsopplæring.
– Er det mulig å si noe om hvor mange som vil bli reddet ut på grunn av disse 190 millionene?
– Vi har ikke satt noen måltall på det, men det er ikke tvil om at å øke kapasiteten til disse organisasjonene, blir viktig, sier Ulstein.