Bibel-aksjon i Finnmark i rute
1,2 av de 2 millioner kronene som trengs for at alle fylkets 33 000 husstander skal få boka, er kommet inn. Men ikke alle er begeistret.
Vårt nordligste fylke har nøyaktig 32 536 husstander ifølge den offisielle statistikken. Ungdom i Oppdrag (UiO) har gjennom prosjektet «Bibelen til alle» satt seg fore å donere verdens mest leste bok til samtlige av dem.
Og det stopper ikke der. Masseutdelingen følges opp med folkemøter, familiemøter, teaterstykker og paneldebatter i lokale kirker og menigheter.
Les også: 32.000 familier får en gratis bibel i 2014
– Etter planen
– Alt går helt etter planen. Vi ligger i rute på de fleste felt, melder Andreas Nordli, leder for UiO i Norge omkring to og en halv måned før aksjonen settes i gang.
Det er kjørt en annonsekampanje i de kristne dagsavisene for å oppfordre til å gi gaver og å delta i selve utdelingen.
– Det har tikket inn penger. På grunn av ferietiden har vi ikke nøyaktig oversikt nå, sier Nordli.
Det er beregnet at innkjøp av bibler og andre kostnader vil beløpe seg til omkring 2 millioner kroner. Hittil er 1,2 millioner samlet inn, ifølge Bibelen til alles nettsted.
Innvendinger
Allerede flere måneder i forveien har det kommet ulike typer innvendinger mot prosjektet. Ikke alle jubler over tanken på å få kristne på døra – selv ikke om de har en gratis gave i vente.
– Jeg har ingenting imot kristne mennesker. Dere kan tro akkurat hva dere vil. Men når dere skal gå fra dør til dør for å dele ut bibler, kan folk bli plaget. Flere synes det er plagsomt å bli dyttet en bibel i ansiktet, hevder en mann på Facebook-siden til Bibelen til Alle, som aksjonen heter.
En mer kristelig innvending lyder slik:
– Flott med husbesøk, men dette er sløsing med bibler! Alle i Norge får en bibel på skolen til bruk i skolearbeidet. At folk ikke gidder å ta vare på den, er en annen sak. Bedre å satse på bibelspredning i land hvor det er stor mangel, hvor folk ikke har råd, og hvor boka ikke går i søpla! mener en kvinne.
Prosjektleder Kay-Morten Aarskog har en annen tilnærming. Også han tror de fleste har eller har hatt en bibel, men:
– At man har en bibel, betyr ikke at man leser den, sier Aarskog som tror det vil bli en egen blest rundt prosjektet han står i bresjen for.
– Hensikten er å hjelpe folk til å ta Bibelen i bruk, ikke bare å ha den som et kulturelement i bokhylla, sier han.
UiO har ringt 100 tilfeldige finnmarkinger for å høre om de hadde en bibel hjemme. 39 svarte nei.
– 100 er ikke nok til at det er representativt, men det gir oss en pekepinn, sa Nordli da Dagen skrev om saken i april.
- På Facebook: Bibelen til alle
- Nettside: bibelentilalle.org
Til hele verden
Prosjektet er inspirert av grunnleggeren av Youth With A Mission (Ungdom i Oppdrag), Loren Cunningham, som har tatt til orde for at alle husstander, ikke bare i Finnmark, men i hele verden, skal ha mottatt en bibel innen 2029. Cunningham kommer selv til Finnmark 1. oktober når prosjektet starter. Dette er det første fylket i Europa en slik utdeling finner sted.
Det er ikke slik at Finnmark betraktes som særskilt bibelfremmed, men man starter ganske enkelt på toppen av kartet. Finnmark er bare starten på en aksjon som man håper skal vokse og bevege seg sørover derfra. Erfaringene nordpå kan bli brukt i resten av Norge etter hvert – og kanskje i andre land.
Får med folk
For å rekke over Finnmark på 14 dager, trengs det 250 personer. 177 har så langt meldt seg på. Blant dem er det flest studenter og folk i UiOs stab.
– Når vi sier 250 er det et raust anslag. Men der ligger vi veldig godt an, sier Andreas Nordli, leder for UiO i Norge.
Av fylkets 19 kommuner er det etablert lokale komiteer i 16 av dem.
– De skal hjelpe oss å gjøre jobben, sørge for overnatting, transport, bespisning og lokale arrangementer, opplyser han.
– Vi har utfordret lokale komiteer til å ta ansvar for noe av prosjektkostnaden i sin kommune. En bibel koster litt over 50 kroner. Vi har spurt lokale kristne om de kan være med og betale for en viss prosentandel, og noen har sagt ja til det, forteller han.
I tre av de 19 kommunene er det vanskelig å finne mennesker som vil være med. Derfor har de vært praktisk talt umulig å få opprettet lokale komiteer. Heller ikke via Den norske kirkes menigheter i disse kommunene har dette latt seg gjøre. I de øvrige kommunene er det frikirkelige miljøer og bedehusfolk som stiller opp.
– Og der har vi fått kjemperespons, mener Nordli som er sikker på at det kommer til å gå bra med prosjektet.
– Ja, dette får vi til, sier han.