SITATER: Dette er en samling av ord og uttrykk fra Bibelen som er brukes i norske debatter og argumentasjoner.

Bibelen flittig brukt i valgkampretorikk

En fersk undersøkelse viser at politikere og kommentatorer flittig bruker bibelske ord og uttrykk i argumentasjoner i valgkampen. Men det politiske budskapet er forståelig, også uten bibelkunnskap.

Publisert Sist oppdatert

Du har kanskje hørt politikerne snakke om å møte folk «ansikt til ansikt», «kjenne sin besøkelsestid» eller utpeke en «syndebukk».

Dette er uttrykk hentet fra Bibelen som også er brukt i årets valgkamp.

Medieovervåkningsbyrået Infomedia har nå foretatt en gjennomgang av norske medier, i samarbeid med Nordisk Bibelmuseum, hvor de har lett etter bibelske ord og uttrykk.

Innarbeidet språk

– Det er interessant å se hvordan bibelske uttrykk brukes i hverdagsspråket og spesielt akkurat i disse valgkamptider, sier Rune Arnhoff, daglig leder ved Nordisk Bibelmuseum.

MINST: Verdens minste bibel ble trykket i England i 1896. Rune Arnhoff vil sette av en egen avdeling i Bibelmuseet til utstilling av miniatyr-utgaver. Foto: Tor Weibye

– De bibelske uttrykkene er veldig innarbeidet i språket og lever sitt eget liv uavhengig av bibelkunnskapen. Men kjenner man bakgrunnen for uttrykket, så vil man få med seg mere av betydningen av det, fortsetter han.

Ramaskrik

De tre mest brukte uttrykkene fra Bibelen i valgkampen er «Ansikt til ansikt», «Alfa og omega» og «Kjenne sin besøkelsestid».

De tre mest brukte enkeltordene er «Ramaskrik», «Syndebukk» og «Almisser».

Andre uttrykk som er brukt er å «flytte fjell», «ulv i fåreklær», «å skille klinten fra hveten» og «svelge kameler».

– Trenger ikke kunnskap

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens E. Kjeldsen, tror ikke vi som velgere trenger noen grunnleggende bibelkunnskap for å forstå disse uttrykkene.

– Dette er helt vanlige uttrykk som vi alle bruker. Selv om vi lever i en variert kultur med mange religioner, er vi likevel en kultur som er preget av en kristen kulturarv, sier Kjeldsen.

RETORIKK: Jens E. Kjeldsen er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen.

– Mange av disse uttrykkene vet folk rett og slett ikke at hører til i Bibelen. Uttrykk som «ulv i fårklær» og «å sluke kameler» er gått inn i språket som helt vanlige uttrykk.

Interessant

Han mener likevel at undersøkelsen er interessant på flere måter. Det ene er at det ikke er det minste overraskende.

– At de inngår som helt vanlige språklige uttrykk, viser hvor vanlig den kristne kulturarven er, men også hvor frakoblet den er fra sin opprinnelse.

– Når politikerne bruker slike uttrykk så bærer de ingen kristne holdninger med seg, sier Kjeldsen.

Mangler kristen markering

Retorikkeksperten legger til at det kanskje er like overraskende at ingen politikere tilsynelatende bruker uttrykk som klart markerer en tydelig kristen posisjon.

– Ut fra disse ordene virker det ikke som om noen nevner noe som har sammenheng med de ti bud, som jo er moralske leveregler.

– Politikk handler mye om hvordan man skal leve og hva som er godt og dårlig. Bibelen gir et grunnlag, et moralsk kompass, for hvordan vi skal navigere i dette her. Det finnes ikke i denne undersøkelsen, i det materialet jeg har sett, sier Kjeldsen.

Powered by Labrador CMS