Bibelen i sentrum
Nordisk bibelmuseum plasserer Bibelen i sentrum, bokstavlig talt. Og bra er det, for det er der den hører hjemme.
Derfor er dagen i dag en god dag for alle norske bibelvenner. Vi kan feire at Norges og Nordens første bibelmuseum har åpnet dørene sentralt i Oslo.
Og feire det gjorde de også på dagens åpningsfesten i Nordisk bibelmuseums lokaler i Nedre Slottsgate, for øvrig samme gate som Dagens Oslo-kontor holder til. Skuespiller Svein Tindberg fremførte tekster fra Markus-evangeliet og leste fra sin egen helt ferske barnebibel.
Den er ifølge ham selv Norges nyeste bibel og ble donert til bibelmuseet for åpen mikrofon. Selve åpningen ble gjennomført av lederen i kulturkomiteen på Stortinget, Kristin Ørmen Johnsen, som klippet den røde snoren.
Og dermed var bibelsamlingen på hele 3000 bibler og bibeldeler gjort tilgjengelig et steinkast fra Oslos og hele Norges paradegate, Karl Johan.
Initiativtager til museet og eier av samlingen er gründeren og forretningsmannen Rune Arnhoff, som ifølge skattelistene er god for langt over 100 millioner kroner. De pengene har nok kommet godt med når han har kjøpt inn bibler og bibelsamlinger til museet. For de utstilte biblene i Nordisk bibelmuseum har en verdi på flerfoldige millioner kroner.
Her er det ikke spart på noe og det er tett mellom godbitene. Vi nevner i fleng: En originalside fra en Gutenberg-bibel trykket rundt 1450, håndskrevne bibelsider fra 1200-tallet, Gustav Vasa bibel fra 1541 som er Nordens første bibel og Christian IIIs bibel fra 1550 som er Danmark-Norges første bibel. Alt sammen presentert på en innbydende og profesjonell måte slik man forventer av et moderne museum. Samlingen kommer dessuten til å øke i årene fremover.
Men Nordisk bibelmuseum er ikke bare et sted for samlere og historienerder. Enda viktigere er det å tiltrekke seg de som i utgangspunktet ikke spesielt interesserte.
Nordisk bibelmuseum er organisert som en stiftelse som har som visjon «Å gjøre Bibelen kjent for alle i Norden». For å jobbe mot dette svært hårete målet må man ha noe som kan fenge barn og unge. Og det har Nordisk bibelmuseum satset på tungt på.
I museets lokaler kan barna få trykke sin egen bibelside på en middelalders trykkpresse. Eller de kan se hvordan en munk (i en skuespillers skikkelse, selvfølgelig) nitidig kopierer teksten slik bibelproduksjonen gikk for seg før trykkekunsten.
Samlingen av miniatyrbibler vil nok også vekke interesse for denne gruppen. Ikke minst verdens aller minste trykte bibel som bibelmuseet også har et eksemplar av. Den er ikke er mye større enn neglen på en tommelfinger, men inneholder altså likevel hele teksten i Bibelens 66 bøker.
Nordisk bibelmuseum ønsker også å gi et tilbud som kan passe inn i undervisningen i KRLE-faget. Håpet er at skoleklasser fra hele det sentrale østlandsområdet skal besøke museet. Derfor har man lagt vekt på å presentere ikke bare Bibelen som fysisk produkt, men også dens påvirningshistorie:
Hvordan har Bibelen påvirket språket, kulturen, verdiene, samfunnet og lovgivningen? Slike spørsmål vil Nordisk bibelmuseum gi svar på. Og hvilket bedre sted finnes det å lære slike ting enn på et sted der man bokstavlig talt kan se på, føle og bla i historien.
Bibelmuseet i Oslo har åpent hver dag fra onsdag til søndag.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));