– Bibelen lærer oss å elske fienden
Katolske og ortodokse ledere går sammen om å fordømme lørdagens angrep fra USA, Storbritannia og Frankrike. Bibelleder ber Vesten sende hjelp, ikke bomber.
Helgens vestlige bombeangrep mot mål i Homs og Damaskus engasjerer kirkeledere på øverste hold. Russisk-orodokse patriark Kiril og romersk-katolske pave Frans har hatt telefonmøte «for å stoppe blodbadet i Syria».
Patriark Kiril advarte etterpå mot at konflikten truer det kristne nærværet i Midøsten, ifølge den statseide russiske nyhetskanalen Russia Today.
– Dette ødelegger sjansene for en fredelig politisk løsning og er en oppmuntring for terrorister, sier de og appellerer til kristne i de tre landene som deltok i bombingen, om å fordømme angrepet.
Patriarkene beskriver angrepet som et klart brudd på internasjonal lov, i uttalelsen som er publisert på det syrisk-ortodokse patriarkatets hjemmeside.
Oppgitt
– Er dere opptatt av at det syriske folket skal få det bedre? I så fall bør dere gi oss sykehus og universiteter, ikke sende bomber, sier George Andrea, leder for det syriske bibelselskapet, på telefon til Dagen fra Aleppo.
Han registrerer mer oppgitthet enn frykt i befolkningen etter helgens angrep.
– Vi har levd under angrep i så mange år. Mange opplever dette bare som et i rekken av mange. Folk lever så eksistensielt fra dag til dag. Det skal mye til for å skremme dem. De bare fortsetter med livene sine.
– Hvordan er reaksjonene blant syriske kirkeledere?
– Økt støtte
Flere Dagen har snakket med uttrykker frykt for at USA nå repeterer gamle tabber og produserer kaos i stedet for løsninger.
– Først Irak og Libya, nå Syria, sier en kilde som ikke ønsker å bruke navn. Han tror USA bommer hvis de tror at dette angrepet skal svekke president Assad.
– Resultatet blir heller at oppslutningen om Assad øker.Hundrevis av syrere samlet seg ifølge NTB i sentrum av Damaskus lørdag for å vise sin støtte til presidenten.
– Løgnere
En syrisk prest sender en e-post til Dagen der han siterer forfatteren Naguib Mahfuz:«Tilliten er revet ut, død og begravet. De er løgnere, løgnere, løgnere».
– Jeg siterer dette for å uttrykke mitt sinne mot de mange løgnene verden blir bombardert med dag etter dag, sammen med de fysiske missilene som ble sendt i denne aggressive handlingen mot landet mitt, skriver han.
Bekymrede flyktninger
Syriske flyktninger i Norge reagerte med bekymring da de våknet til nyhetene om et vestlig angrep på Homs og Damaskus.
– Det er så trist det som skjer i Syria i dag, sier en ung flyktning i Bergen til Dagen.
– De ledende nasjonene må konsentrere seg om å finne løsninger. Nå har krigen vart i syv år. Jeg tror at det finnes en løsning, men da må alle ta ansvar, sier mannen, som frykter at situasjonen blir enda mer komplisert etter helgens angrep.
Han forteller at han har en søster, svigerforeldre og flere andre slektninger i Damaskus som han nå er svært bekymret for.
– Jeg er svært bekymret for slektningene mine. De sier at situasjonen er skremmende og vanskelig, sier en kvinnelig flyktning i Oslo, som blant annet har slektninger i Homs.
– Jeg er trist, men Syria er sterkt, sier hun.
Dagen-redaktør Kari Fure forteller om episoder hvor hun nærmest har blitt skjelt ut av syriske kirkeledere. *Les lederartikkelen her:Publisert av Dagen 14. april 2018
Sint og trist
– Jeg er sint og trist sier Amer, en jordansk hjelpearbeider som jevnlig besøker Syria.
Lørdag morgen snakket han med flere kontakter i Damaskus.
– Folk er sjokkert, fortsetter han og sier at mange avviser at Assad kan ha stått bak det kjemiske angrepet.
– Det gir ikke mening. Regjeringen var i ferd med å få full kontroll over Ghouta. Hvorfor skulle de bruke kjemiske våpen nå? Han registrerer at mange kristne syrere nå legger ut bilder av president Assad i sosiale medier. Den syriske regjeringen advarte befolkningen om et mulig bombeangrep tidligere i uken.
– Folk fikk beskjed om å sette tape over vinduene, for å hindre at glassbiter gjorde skade, og å gjemme seg under madrasser i et hjørne hvis det varslede angrepet kom. Han forteller også at mange hamstret mat før helgen. Lørdag var det svært vanskelig å få kjøpt brød i Damaskus. De fleste som jobber i bakerier går på jobb i femtiden, men da angrepet begynte klokken 03.55, valgte mange bakere å bli hjemme.
– I nabolandene er man nå redd for en ny bølge med syriske flyktninger, sier Amer.