Bibelmesterskap: Her ryker gullet på spørsmål om englene Gabriel og Mikael
Nerding i bibelkunnskap var et stikkord da NLA Høgskolen i Bergen samlet fire skoler til et uoffisielt norgesmesterskap i Bibelen.
Hvem var den første som ble en kristen i provinsen Asia ifølge Paulus i Romerbrevet 16,5, og er havnebyen Eilat ved Akaba-bukten nevnt i NT?
Spørsmålene er hentet fra det uoffisielle norgesmesterskapet i Bibelen som ble arrangert på NLA i Bergen denne uken.
Bibelskolefestival
Elever fra tre ulike bibelskoler var invitert til bibelskolefestival som ble arrangert for første, men ikke siste gang.
De rundt 100 studentene kunne velge mellom ulike foredrag og seminar. Høydepunktet var det uoffisielle norgesmesterskapet i bibelkunnskap som ble arrangert til slutt.
– Vi ønsker å gjøre stas på bibelskolene og gi dem relevant fordypning, opplyser professor Bård Eirik Hallesby Norheim til Dagen.
Han forteller om god respons fra bibelskolene da de sendte ut invitasjon. Til neste år satser de på at enda flere kan komme.
Prøve det ut
Idéen til bibelmesterskapet fikk han da han besøkte den lutherske kirken i Tanzania for 26 år siden. Der fikk han vite at det som slo best an blant ungdommene i kirken, var det lokale prostimesterskapet i bibelkunnskap.
– Jeg fikk lyst til å prøve det ut på norske ungdommer. Mange driver med quiz, men dette er å ta det litt lenger, sier han.
Rundt 70 elever fra Bildøy bibelskole deltok. Blant dem var Isak Gjøtterud, David Nesje, Tobias Time og Miriam Holene. De var blitt valgt til å representere skolen i det uoffisielle Norgesmesterskapet.
Klar favoritt
Isak utpeker David som en klar favoritt før konkurransen.
– Han kan ekstremt mye, sier han.
David bekrefter at han kan en del etter å ha lest Bibelen en del ganger.
– Hvorfor har du brukt så mye tid på Bibelen?
– Min far har alltid fortalt meg at jeg må lese i Bibelen, for det er der jeg finner sannheten, og jeg kan ikke stole på det andre sier. Det handler om min tro og min frelse, og da må jeg søke sannheten, sier han.
Tobias støtter David og viser til Apostelgjerningene 17,11 hvor det står at «de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.»
Han synes det er spennende å lese i Bibelen og finner glede i de ulike tekstene.
– I Bibelen finner du gode, morsomme, interessante og historiske tekster, sier Tobias.
Jevnlig bibellesing
Miriam satser på at jevnlig bibellesing skal være nok til å sikre laget en premie. Som en forberedelse har hun pugget alle de sju menighetene i Johannes Åpenbaring, i håp om å skåre noen poeng.
Og Isak? Vel, han ble spurt og sa ja.
I forkant av det uhøytidelige mesterskapet setter Norheim lagene inn i reglene for mesterskapet.
– Det skal være en uhøytidelig konkurranse i kunnskap. Det skal konkurreres, og vi skal ha det gøy, innleder han.
«Armageddon»
Lagene skal kjempe mot hverandre. De to beste skal i finale, de to tapende lagene skal i en bronsefinale. I løpet av ett minutt skal de svare på fire spørsmål fra Det gamle testamentet. De får ett og et halvt minutt på seg til å svare på seks spørsmål fra Det nye testamentet. Hvis lagene ender likt, ender de opp i en slags «armageddon».
– Hvis den delen også ender likt, avgjør vi på samme måte som med den 13. disippel i Bibelen, med stein, saks, papir, vitser Norheim.
Strategien til laget fra Bildøy før selve konkurransen er klar: De skal lene seg på David sine bibelkunnskaper.
– Og hvis dere taper?
– Da skylder vi på David, sier Isak kjapt.
Stor stemning
Rundt 100 personer har møtt fram for å få med seg det uhøytidelige mesterskapet. Det er stor stemning i salen. Folk roper, heier og trommer på bordene. Norheim er god til å piske opp stemningen og introduserer dagens premie; Bibelen med apokryfene. Om laget som vinner går av med seieren tre år på rad, får de boka til odel og eie, opplyser han.
De to lagene plasseres på hver sin side av en skillevegg. Når alle spørsmålene er lest opp for salen, kan de snu arket og diskutere seg fram til svaret. Førsteamanuensis Gunnar Innerdal har fått i oppgave å spille piano i bakgrunnen, slik at lagene ikke skal kunne høre hverandre.
Salen får også anledning til å svare på spørsmålene. Det deles ut ark, og det summes i benkene.
En eller to engler?
Først ut er Bildøy bibelskole og bibelskolen i Grimstad. Sistnevnte vinner knepent fordi de svarer rett på spørsmålet om hvor mange engler som nevnes ved navn i Det nye testamentet, og hva de heter. Rett svar er at det finnes to engler; Gabriel og Mikael.
Bildøy, som har ett poengs ledelse, svarer at det kun finnes en engel.
Bibelskolen Substans må kjempe mot studentene fra NLA Høgskolen som studerer teologi. De holder følge en stund, men taper til slutt.
I bronsefinalen vinner Bildøy over Substans med god margin, mens studentene ved NLA Høgskolen kan ta med seg «vandrepokalen».
Passe fornøyd
Laget fra Bildøy er sånn passe fornøyd etter konkurransen.
– Det gikk for så vidt bra, men det var kjipt å ryke ut på et svar man egentlig kan, sier David.
Han forteller at han blandet bibelversene og trekker fram Daniel 9 og engelen i Johannes Åpenbaring 14.
– Jeg tenkte at det var enten det ene eller det andre, så det ble litt «heat of the moment», erkjenner han.
– Så det hadde faktisk vært en fordel med mindre bibelkunnskap akkurat der?
– Ja, det var nesten sånn, sier han.
Miriam er alt i alt godt fornøyd.
– Vi gjorde vårt beste der og da, sier hun.
Puggingen av de sju menighetene i Johannes Åpenbaring kunne hun fått bruk for i finalen, for det niende spørsmålet var: Hvilke sju lilleasiatiske menigheter sendes det brev til i Åpenbaringsboken kapittel 2-3?
Godt fornøyd
Norheim er svært godt fornøyd med arrangementet da det hele er over.
– Det ble akkurat slik vi hadde håpet på. Det er fint å merke engasjementet for Bibelen. Det går an å ha det både gøy sammen, fordype seg i alvor og nerde litt. Å møte gode venner og høre god musikk er også en viktig, sier han.
– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?
– Det vi har hørt har vært positivt. Vi skal lytte til kritikken om den kommer. De som reiste lengst var studentene ved Bibelskolen i Grimstad. De var veldig godt fornøyde.
Han berømmer lagene for innsatsen de viste under bibelmesterskapet.
– Det var tette konkurranser, og det er lov å være skuffet, sier han.
Til neste år håper Norheim å få med enda flere bibelskoler.
Isak Gjøtterud fra Bildøy er godt fornøyd med dagen.
– Jeg synes det har vært veldig interessant. Seminarene var veldig gode, og jeg opplever at det er en god lengde på arrangementet. Det ble en lærerik dag, oppsummerer han.