TØMMERMANNENS HUS: Bibelskoleelevene Andreas og Jaanika Sørås, og datteren Sine Aurora, fotografert i Nazareth Village.

Bibelskoleelever ble statister i Jesu hjemby

I høst har norske elever kombinert bibelstudier i Jerusalem med praksis i Nasaret. – Jeg har fått et større innblikk i den kristne troens røtter, sier Lena Eliassen (23) fra Skien.

Publisert Sist oppdatert

Bak sauefjøset er to personer med «bibelske klær» og tradisjonelle redskaper i ferd med å grave en stor grøft. Regntiden er kommet til Israel og hensikten med grøften er å hindre at sauenes innhegning blir oversvømmet ved neste regnskyll.

Grøftegraverne er frivillige i Nazareth Village, et turiststed drevet av lokale arabiske kristne som ønsker å presentere byen slik den kanskje så ut da Jesus vokste opp der.

Blant de frivillige er lokale jesustroende arabere og jøder, samt kristne fra hele verden. Den siste måneden har flere av dem vært nordmenn som har deltatt på et åtte ukers bibelkurs i regi av Israelsmisjonen (DNI) og Ungdom i Oppdrag (UiO) i Rogaland.

LEDERE: Erlend og Sofie Seglem, her fotografert sammen med sønnene Noah og Johannes, har ledet bibelskolen i Jerusalem og Nasaret.

Unike omgivelser

– Vi er to ledere, seks elever og tre barn, sier Erlend Seglem (29), som i landsbyen kun går under navnet Kaleb.

Sammen med konen Sofie (28) har han ledet gruppen som startet oppholdet i Israel med en fire ukers undervisningsdel i Jerusalem.

– I Jerusalem knyttet vi oss opp mot Casparisenteret hvor vi ble undervist både av norske og internasjonale lærere, sier han.

Blant emnene var «Guds utvalgte folk», «det jødiske folk og menigheten» og «forholdet mellom det gamle og det nye testamentet».

– Noe av det unike med bibelskolen er omgivelsene. Vi har blant annet hatt flere eksursjoner til arkeologiske utgravninger av steder som er nevnt i Bibelen, sier han.

Fra Jesu tid

Vi setter oss i ruinen av et vakttårn fra Jesu tid. Herfra ser vi utover et typisk terasselandskap med vintrær og like nedenfor oss er det en eldgammel vinpresse som er hugget i stein.

– Alt dette nevnes i Jesu lignelser, så kanskje var det her han fikk inspirasjonen. Vingården ligger bare 800 meter fra sentrum av Nasaret, så det er sannsynlig at han har vært her mange ganger i løpet av oppveksten, sier Seglem.

Under samtalen kommer Sofie Seglem forbi med parets to sønner, tre år gamle Noah og åtte måneder gamle Johannes. Også hun og barna er kledd «på bibelsk vis», men mens de fleste frivillige jobber fra ni til fem, får mor og barn lov til å komme og gå litt.

– Barna stortrives her, området er som en gigantisk lekeplass, sier hun.

Både Erlend og Sofie har de siste årene fått en stadig sterkere interesse for Israel, og da de i fjor ledet en UiO-tur til Israel kom tanken om et litt lengre opphold.

– Vi har fått til et flott partnerskap med Israelsmisjonen. Denne første gangen har alle studentene unntatt én vært tilknyttet Ungdom i Oppdrag, men neste år håper vi på en mer sammensatt gruppe, sier de.

HUSDYR: Andreas Sørås ser til sauene i Nazareth Village.

Statister

De frivillige i Nazareth Village kalles for statister, men det betyr ikke at de bare går rundt omkring uten noe å gjøre. Noen av dem reparerer ting som er gått i stykker, noen hjelper til med å vanne trær og planter, mens andre gjør annet forefallende arbeid. Da den norske gruppen kom til Nasaret var olivenene modne, så samtlige tok del i innhøstningen.

Ved landsbysynagogen møter Dagen Andreas Sørås (29) som har vært med på å tette synagogetaket med kvister. Han tar oss med til tømmermannens hus, der konen Jaanika (28) og datteren Sine Aurora (1,5) venter.

Vanligvis bor familien i Estland, men da Andreas fikk innvilget farspermisjon, kunne de ta et avbrekk fra hverdagen.

– Her har vi fått tid til å tenne bibelinteressen igjen. Det har vært fascinerende å studere de jødiske røttene til troen, sier Andreas, som også trekker frem en tre dagers vandring langs Jesusstien i Galilea som et høydepunkt.

– Bibelskolen kombinerer det beste fra UiO og DNI. UiO har friskheten og en kontaktflate mot unge mennesker, mens DNI er bærer av en utrolig verdifull arv, sier han.

Jesus var jøde

Det er tid for lønsj og de norske statistene samler seg under noen oliventrær hvor fat med falaffelboller og grønnskaer er satt frem.

– Gud har gitt meg et hjerte for Israel, sier Lena Eliassen (23), som denne dagen har hatt grøftegravertjeneste.

Hun har satt pris på å få møte både jesustroende jøder og arabere, og under oppholdet har hun for alvor fått øynene opp troens jødiske røtter.

– Jesus kom som jøde, vokste opp som jøde og tenkte som en jøde. Han var verken nordmann eller afrikaner. Det har i grunnen vært en litt rystende opplevelse å se dette så klart, sier hun.

GRØFTEGRAVER: Da regnet kom, måtte Lena Eliassen trå til som grøftegraver.

Røtter

Kristoffer Eknes er misjonsrådgiver i Return2sender, Israelsmisjonens ungdomsorganisasjon. Han sier til Dagen at organisasjonen lenge har ønsket å få til et bibelskoleopplegg i Israel.

– Vi har prøvd å få til samarbeid med flere ulike organisasjoner, men nå la det seg endelig til rette med UiO i Rogaland, sier han.

Eknes besøkte elevene en av ukene i Jerusalem, og sier at han fikk flere gode tilbakemeldinger.

– Mange har fått en sterkere forståelse av de jødiske røttene til troen og sammenhengen mellom det gamle og det nye testamentet. De har sett at Jesus var nødt til å komme som en jøde for å oppfylle loven, sier han.

Neste høst vil også Helgeland folkehøgskole være en av partnerne og allerede før kurset er offisielt lansert, har rundt 15 personer meldt sin interesse.

Experience Israel – Back to the roots

Bibelskole i Israel fra 14. september til 9. november i regi av Israelsmisjonen og Ungdom i Oppdrag Rogaland.

Kurset er todelt, med fire undervisningsuker i Jerusalem og fire praksisuker i Nasaret.

Neste høst arrangeres nytt kurs. Da er også Helgeland folkehøgskole en av samarbeidspartnerne.

Powered by Labrador CMS