Bibelskolen har ikke én norsk elev
Hver tredje bibelskoleelev i høst er utenlandsk statsborger. I nettforum blir bibelskoler pekt på som løsningen for at au pairer skal få bli lenger i Norge.
I disse dager begynner rundt 1000 elever på de 19 bibelskolene som er medlemmer av Kristne Friskolers Forbund. Av disse elevene er over 300 utenlandske statsborgere.
Det er først og fremst sentrumsnære bibelskoler i Oslo og Stavanger som har svært høy andel utenlandske studenter. Øverst på lista er Misjonssambandets Fjelltun Bibelskole i Stavanger hvor det ikke er én eneste norsk statsborger blant de 32 elevene.
– Vi ser først og fremst på dette som en stor misjonsutfordring. Men vi skulle gjerne hatt mange norske elever, og vil jobbe bevisst for å få det fremover, sier rektor Johnny Vågen til Dagen.
Au pair
Også i fjor var en stor andel av landets bibelskoleelever utenlandske. Det har flere ganger vært stilt spørsmål ved om tidligere au pairer bruker bibelskoler som grunnlag for å bli værende i landet etter at au-pair-oppholdet er over.
I flere nettfora drøfter både au pairer og deres vertsfamilier hvordan au pairen skal kunne forlenge oppholdet i Norge. En au pair forteller at hun snart er ferdig med to år i landet og spør hvordan hun kan bli boende hos sin vertsfamilie.
«Ja, det finnes skoler du kan gå på, blant anna bibelskule», får hun til svar.
På et annet nettforum drøftes fremtiden til en au pair i Norge:
«Alternativet for å bli her noen ekstra år er norskkurs, bibelskole/livssynsskole, eller studier på betalingshøgskole; litt avhengig av hvilken utdanningsmessige bakgrunn man har».
– Det er nok de fleste
Fjelltun-rektor Vågen er ikke sikker på hvor mange av elevene som har vært au-pairer.
– Men det er nok de fleste. De fleste har deltidsjobb utenfor skolen.
– I ulike fora på internett blir bibelskoler pekt på som den beste måten for au-pairer til å få forlenget opphold i landet. Hva tenker du om det?
– Jeg ser det som noe positivt at de ønsker å komme på en bibelskole og bli kjent med Bibelen. Hva de ellers måtte ha som bimotiver, kan ikke vi granske, like lite som vi kan granske norske elevers mulige bimotiver.
Millioner i statsstøtte
Bibelskolene får nesten 92 000 kroner per elev i statsstøtte. Det betyr at Fjelltun i Stavanger mottar 2,9 millioner kroner for elevene hvis alle fullfører skoleåret. På landsbasis betales det ut over 27,5 millioner kroner til de utenlandske bibelskoleelevene i høstens kull.
– Både KrF og Kristne Friskolers Forbund peker på at bibelskolene i intensjonen skal være for norske elever?
– Hva som måtte være intensjonen bak, må politikerne uttale seg om. Vi forholder oss til reglene som er gitt. Jeg kjenner ikke til at dette er nedfelt skriftlig, at bibelskolene kun er for norske elever, sier Vågen.
– Undergraver en slik praksis legitimiteten til bibelskolesektoren?
– Vi er forpliktet til å ta imot de som søker, hvis det ikke er vesentlige hindringer for det. Det blir ikke differensiert mellom norske og utenlandske statsborgere. Føringen vi har fått er at undervisningen skal være på norsk eller samisk.
Vågen er forsiktig i sin kommentar om statsstøtten.
– Vi forholder oss til de ordingene som Utdanningsdirektoratet har for støtte. Der skilles det ikke mellom norske og utenlandske studenter, sier han.
Det er fire nasjonaliteter i elevflokken. Den største gruppen kommer fra Filippinene.
– Vi har fått kjekke ungdommer og gleder oss til å undervise fra Bibelen for disse, legger Vågen til.
Han forteller at det er en forutsetning at elevene kan så pass norsk at de kan følge med i undervisningen.
Vite mer om Gud
– Jeg kom til Fjelltun for å få vite mer om Gud og kristen tro, forteller Mary-Ann William (30) fra Filippinene.
Hun synes tilbudet er godt og fikk skolen anbefalt av flere venninner som har gått der tidligere.
– Jeg har forventning om å lese mer i Bibelen og ønsker å komme videre i kristenlivet, sier William, som har bodd i Norge i tre og et halvt år.
Største bibelskole
Filadelfia i Oslo driver fortsatt den største bibelskolen i Norge. Skolen har i år 145 elever, og omkring 100 av disse kommer fra utlandet.
– Det er flere årsaker til dette. Filadelfia har blant annet egne menigheter for filippinere og eritreere, og disse er i vekst. Siden vi har så sterkt innslag fra andre kulturer, er det naturlig at dette også er med å prege søknadsmassen til vår bibelskole, forteller rektor Arne Gjervoldstad til Dagen.