Bibelskolene forbereder seg på kutt. – Vi må jobbe for at dette ikke skal bli permanent
Denne uken møttes bibelskolene og stortingspolitikere i Oslo. Helge André Njåstad (Frp) oppfordret bibelskolene til å gjøre seg mer synlige.
Onsdag inviterte representanter for flere norske bibelskoler politikere til møte i Oslo. Stortingspolitikere fra Høyre, Frp, SV og KrF møtte rektorer og elever fra flere bibelskoler i Filadelfiakirkens lokaler.
Regjeringspartiene glimret imidlertid med sitt fravær.
Håper på å få tilbake støtten
Tirsdag ble det klart av SV har blitt enige med regjeringen om statsbudsjettet for neste år. Dermed vil bibelskolekuttet trolig vedtas i Stortinget før året er omme.
Nå ruster bibelskolene seg til kamp for å få tilskuddet tilbake i et fremtidig statsbudsjett.
– Vi må jobbe for at dette kuttet ikke skal bli permanent, men at vi skal få tilbake den støtten vi hadde, sier Ingunn Folkestad Breistein til Dagen.
Hun er rektor ved Ansgar bibelskole, og én av dem som inviterte til møtet.
Vurderer å øke skolepengene
I budsjettdokumentet fra regjeringen legges det opp til at bibelskolene skal kreve mer i skolepenger fra elevene fra neste år.
På Ansgar jobber de nå med budsjettene for å se hvordan skolen skal tilpasse seg kuttet i statstilskudd.
– Vi må se hva vi kan gjøre. Jeg tror det blir veldig krevende å legge alt over på elevene. Da tror jeg mange heller velger et annet skoleslag, sier Breistein.
– Ser dere noen vei utenom å øke skolepengene?
– Vi vurderer om de skal økes eller ikke. Vi prøver uansett å gjøre kuttene på en måte som gjør at elevene blir minst mulig skadelidende.
Frp: – Dramatisk
Frps Helge André Njåstad roste bibelskolene for at de inviterte stortingspolitikerne til møte.
– Jeg har vært ni år på Stortinget, og i dag er første jeg har hørt fra bibelskolene, sa Njåstad til rektorene.
Njåstad mener bibelskolene bør styrkes.
– Vi må hegne om våre verdier, som er en del av den kristne kulturarven. Å ha et tilbud som ser hele mennesket og hegner om vår kristne kulturarv er viktig, sier han.
Til Dagen forklarer han at han opplever kuttet som dramatisk
– Det er alvorlig at en viktig samfunnsaktør opplever en så dramatisk endring i rammebetingelser. Jeg, for min del, ser ikke den store forskjellen på en bibelskole og en folkehøgskole. At man både skal få færre studiepoeng og høyere kostnader, synes jeg fremstår som rart.
Han viser til at folkehøyskolene får mer i støtte fra staten per elev.
I tillegg får elever ved folkehøyskolene to tilleggspoeng til høyere utdanning, noe bibelskoleelevene ikke får. Torsdag foreslo imidlertid et utvalg å avvikle ordningen med tilleggspoeng for folkehøyskolene.
Vil vise samfunnsengasjement
Njåstad kom til slutt med en tydelig oppfordring til bibelskolene om å gjøre seg selv mer synlig overfor politikerne. Den oppfordringen er Ansgar-rektoren klar for å ta.
– Vi må vise at vi er samfunnsaktører som bygger samfunnet nedenfra. Vi gjør en viktig jobb med å hjelpe unge mennesker med å finne seg selv, finne sin plass i livet sitt og sette dem i stand til videre samfunnsengasjement, sier Breistein.
– Ikke bare å sitte med nesen i Bibelen
KrF-leder Olaug Bollestad hadde en tydelig oppfordring til regjeringspartiene etter møtet.
– Jeg utfordrer Arbeiderpartiet og Senterpartiet på hva denne type skoler har betydd. Dette handler om samfunnsbygging og å bygge folk. Bibelskolene bygger trygghet i hvert enkelt menneske som gjør dem i stand til å ta ansvar, sier Bollestad til Dagen.
Også hun oppfordret bibelskolene til å være frimodige på egne vegne.
– Jeg tror det er viktig å bygge en forståelse for hva en bibelskole er. Det er ikke bare å sitte med nesen i Bibelen, det er mye mer enn det, sier hun.