Bibelskoler frykter ikke endringer
Regelverket for bibelskolene skal gjennomgås, og myndighetene vil ha med seg Kristne Friskolers Forbund og rektorer.
– Vi vil ta kontakt med Kristne Friskolers Forbund (KFF) om hva de mener er hensiktsmessige områder å ta tak i, sier statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet.
Hun forklarer at departementet nå bruker embetsverket for å få klarhet over variablene og føringene som ligger i lovverket.
Dagen har ved flere anledninger skrevet om elevmassen ved norske bibelskoler. Hver tredje elev er utenlandsk statsborger. Noen skoler har kun utlendinger som elever.
LES: Ministeren vil se på finansieringen av bibelskolene
– Embetsverket vil kartlegge hvor det eventuelt er behov for lovendringer og presiseringer. Så vil vi diskuterer dette med KFF og relevante aktører. Jeg ser ikke noe behov for å sette ned et eksternt sammensatt utvalg.
– Vil dere be om et møte med ledelsen ved skolene?
– Ja, hadde jeg vært rektor ved disse skolene ville jeg bedt om et møte, sier Jordahl.
– Kan du si litt mer om langs hvilke linjer dere jobber?
– De studentene som går på bibelskolene må ha den motivasjonen for å søke seg dit som var intensjonen for finansieringen av bibelskolene. Skolene skal ikke opprettes for andre formål, eller seile under falsk flagg som noe annet. Når det offentlige finansierer skolene, er det fordi de ser at dette er et gode, for menigheter og organisasjoner.
Velkommen
Filadelfia Bibelskole i Oslo har 145 elever i år. 101 av disse er utenlandske statsborgere.
Pressetalsmann for skolen, Andreas Hegertun, ønsker ministerens gjennomgang velkommen.
– Vi har ingenting å frykte og ingenting å skjule. De må gjerne gå gjennom regelverket. Vi føler oss trygge på at vi som skoleslag gjør en svært viktig jobb for mange unge mennesker i Norge, både norsk og med ulik internasjonal bakgrunn. Denne gjenspeiler sammensetningen både i kirkevirkeligheten og befolkningsvirkeligheten i Oslo.
– Vil dere møte departementet?
– Det kan vi absolutt vurdere.
– Er dere redd for statsstøtten til skolen?
– Nei, vi føler oss veldig trygge på det arbeidet vi gjør, svarer Hegertun.
Rektor ved Fjelltun bibelskole i Stavanger, Johnny Vågen, tar også gjerne et møte med departementet, hvis det skulle være behov.
– Vi ønsker å opptre ansvarlig i forhold til gjeldende regelverk. Om det skulle være behov for nærmere avklaring, er vi gjerne med på det. I så fall er det naturlig at det skjer via KFF, vår interesseorganisasjon.
– Frykter du for statsstøtten?
– Selv om statsråden ser behovet for en gjennomgang av retningslinjene, håper jeg ikke at det blir stilt spørsmål ved berettigelsen av statsstøtten til bibelskolenes drift generelt.
LES: - Må undersøke bibelskolene
Fornøyd
Det var representant for Senterpartiet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Anne Tinglestad Wøien, som stilte kunnskapsministeren et skriftlig spørsmål om bibelskolenes regelverk. Torsdag kom svaret fra ministeren, og Wøien er fornøyd.
– Jeg synes det er bra at departementet vil ta en gjennomgang. Ordlyden i svaret, spesielt den siste delen, tolker jeg dit hen at ministeren opplever at regelverket ikke er helt som det skal være, sier hun til Dagen.
Både ministeren og Tinglestad Wøien er klare på at bibelskolene ikke har gjort noe ulovlig. Det er i dag ikke noe tak på hvor mange utenlandske elever skolene kan ha.
Senterpartiet har tatt til ordet for at hele au pair-ordningen skal fjernes. Tinglestad Wøien håper ministeren spesielt vil se på det punktet.
– Statsråden må undersøke om bibelskolene blir brukt for at au pairer kan bli lenger i landet.
– Mener du at det bør settes tak på hvor mange utenlandske statsborgere det kan være på en skole?
– Ja, det bør man se på, sier hun.