Bibelskolestudenter får lesehjelp

Bibelskolestudentene er sterkt motivert for et år med Bibelen, men har oftest ikke lest noe særlig i den. Det holder ikke, mente staben ved Bibelskolen i Grimstad.

Publisert Sist oppdatert

Derfor gjør de det nå like godt til et fag å komme seg gjennom hele boka på et år. Skolen, som er eid av Normisjon, går inn i 2014 med mer enn et luftig nyttårsforsett. De starter med et helt nytt fag som ikke var der ved skolestart i høst og vil hjelpe studentene til å få lest hele Bibel på ett år.

Faget Ettårsbibelen får én time i uka og oppstår i samme ånd som Bibelselskapets «Gjennom Bibelen i 2014» der målet er å få lese hele Bibelen på ett år, fra perm til perm.

Tror på mengdelesning

Bibelskolelærer Karl-Johan Kjøde er av solid indremisjonsk forkynnerslekt og har selv lest hele Bibelen tvers igjennom før.

- Det er nesten for galt å si det, for det er ti år siden.

- Hvorfor er det så galt?

- Fordi jeg er bibelskolelærer. Min professor på Høgskolen i Staffeldts gate, Torleif Elgvin, mente man måtte lese minst 12 sider i Bibelen hver dag, og han har et poeng. Mengdelesning holder det bibelske stoffet aktuelt. Det er fort gjort å få avstand til det og begynne å synse og mene om det som står der. Når jeg stadig mener noe om Bibelen, mener jeg ofte noe om det jeg har hørt andre har sagt i stedet for å ha lest det selv. Det kommer av det fragmenterte lesemønsteret som mange har i vår tid, sier han.

- Når det i det hele tatt en verdt en avisartikkel at bibelskolestudenter skal lese hele Bibelen på et år, sier det vel noe om vår fragmenterte tid?

- Ja, og de ungdommene vi har her, vil slite med å stoppe opp og gå i dybden, spår Kjøde.

Han erkjenner at han selv - som sine studenter - er godt vant med å få lesestoff ferdig servert, med overskrifter, ingresser og bildetekster, og Google gir svar på det meste i løpet av sekunder.

- Vi bruker internett til å finne raske svar i stedet for å grunne på det vi leser. Vi har en slik «stoppe opp og grunne på det»-person i lærerstaben her som utfordrer noen. Men vi har så lett for bare å gå videre og ikke la ting modnes. Kjappe svar kan du ikke forvente å finne når du skal lete på kontoen for de ytterste sannhetsspørsmål, mener Kjøde.

Skepsisgenerasjon

Til bibelskoler kommer de som er aller mest innstilt på å åpne seg for Bibelen, men selv her merker lærerne at ungdommen er en skeptisk generasjon.

- Det er en annen skepsis til materialet i vår tid, også blant bibelskolestudentene. Mange mener at Bibelen er uhistorisk lesning.

- De har en historisk-kritisk tilnærming?

- Ja, og det er et godord i mine ører, for en god tekst tåler å bli utsatt for kritikk. Men jeg tror grunnleggende skepsis nå kommer foran tillit, mens det før var omvendt, sier Kjøde før studentene i det hele tatt er i gang med det nye faget ved skolen.

Det nye bibelfaget er barn av en idéprosess ved skolen. Den medførte en erkjennelse av at skolens studenter neppe hadde lest Bibelen på tvers og at noe burde gjøres.

- De færreste har lest noe særlig i boka, langt mindre hele Bibelen, og det på en bibelskole der studentene skal være den andelen av befolkningen som er mest interessert i dette, sier Kjøde.

Han fastslår at studentene kommer til skolen med glede, ikke bare fra bedehusland, men også fra kirkefremmede miljøer. Motivasjonen er uansett sterk.

- Da mente vi det var grunnlag for å gjøre noe sammen for å få lest mer i Bibelen, sier han og mener mange sliter når de skal lese Bibelen alene.

Bibelbegeistring

Kjøde melder om ekte begeistring blant studentene over prosjektet som passer som hånd i hanske med Bibelselskapet inititiativ «Gjennom Bibelen i 2014». Selskapet har opprettet en Facebook-side med samme navn der over 1100 personer nå er medlemmer.

- På Bibelskolen i Grimstad tar vi navnet og kallet vårt på alvor, sier Kjøde. - For hva slags bibelskole kan være fornøyd med ikke en gang å ha fått studentene gjennom Bibelen? spør han og mener det har med grunnleggende troverdighet å gjøre for en skole som skal formidle kall til tjeneste i menighet og misjon. DAGEN

Bibelbølge på bibelskolen

Bibelskolen i Grimstad (BiG) eies av Normisjon og ble innviet av den ene av organisasjonene som dannet Normisjon, Det norske lutherske Indremisjonsselskap, 27. august 1982.

Bibelskolens markedsføres under slagordet «Et år til utrustning og avklaring» og har et undervisningstilbud hvor det legges vekt på «bibel, personlig vekst og dagsaktuelle utfordringer».

Skolen har et førsteår med fem ulike linjer, hvorav en er rettet mot ytremisjon, mens et andre påbyggingsår er sterkt praksisbasert.

BiG starter 2014 med et nytt fag der studenter kommer seg gjennom hele Bibelen ved hjelp av Bibelselskapets utgave Ettårsbibelen.

Powered by Labrador CMS