Bilen som ble helbredet og biskopen som stakk nesa ned i en bibel
Morsomme historier dukker opp når kirketopper minnes sine møter med dronning Elizabeth.
En blanding av vemod, varme, takknemlighet og en god porsjon tørr britisk humor preget samlingene i Over- og Underhuset etter monarkens bortgang.
Det britiske parlamentet består av to kamre: I Overhuset sitter medlemmer som ikke er valgt av folket, men som innehar stillingen i kraft av sine adelige titler eller fordi de er utkåret som såkalte Life peers. Landets 26 anglikanske biskoper har også sete i denne forsamlingen.
Det er biskopen. Han helbredet bilen min.
Dronning Elizabeth
Etter dronningens død samlet både Underhuset (de folkevalgte) og Overhuset seg for å dele minneord og gode historier.
Innleggene er gjengitt i flere britiske aviser, blant andre Daily Mail og Church Times.
Til humring fra salen kunne erkebiskopen av York fortelle hvordan sjåføren ikke fikk start på dronningens Bentley etter en gudstjeneste på Sandringham. Her ligger kongefamiliens gods i det østlige England.
– Jeg hadde holdt preken i Sandringham sognekirke. Vi sto utenfor, og Bentleyen var her for å hente dronningen. Den startet ikke. Den laget en harkete lyd, slik biler gjør når de ikke starter om vinteren, og alle sto der uten å foreta seg noe, fortalte erkebiskop Stephen Cottrell (64).
Han hadde ventet at en politimann skulle gripe inn, men ingenting skjedde.
– Mens jeg nøt øyeblikkets drama, steg jeg fram og gjorde et stort korsets tegn over dronningens bil – til glede for de frammøtte, ifølge Cottrell.
Gikk han for over streken?
Han kastet et skrått blikk på dronningen, oppdaget et kongelig steinansikt og tenkte: «Nå gikk jeg visst over streken». Sjåføren prøvde å starte bilen igjen og – «pris, Herren, den startet».
Da Cottrell ankom Sandringham til lunsj, møtte han en dronning som utbrøt:
«Det er biskopen. Han helbredet bilen min.»
Bukke eller neie?
Rachel Treweek (59) er biskop i Gloucester vest i England. Etter utnevnelsen i 2015 dro hun til Buckingham Palace for å hilse på dronning Elizabeth.
Treweek var den første kvinnelige biskopen dronningen hadde tatt imot, og hun kjente seg ikke helt trygg på hvordan hun skulle praktisere skikk og bruk. Skulle hun bukke eller neie for dronningen, som også var overhode for Church of England?
Kysse Bibelen?
Det var kanskje ikke den vanskeligste avgjørelsen. For på en silkepute lå Bibelen oppslått på verset hun hadde valgt å lese for Hennes majestet.
– Jeg ble fortalt at jeg kom til å bli bedt om å kysse Bibelen i et passende øyeblikk. Jeg sa: «Det kan jeg umulig gjøre».
Rundt seg så hun spørrende blikk. Det var som om de lurte på om hun hadde teologiske innvendinger mot å kysse Bibelen.
– Jeg sa rett ut: «Jeg har på meg leppestift». Det hadde de aldri opplevd før. Så jeg ble ganske enkelt bedt om å putte nesen min i den. Og det gjorde jeg.
Mens notabilitetene i Overhuset, som har mer symbolsk enn politisk makt, humret og småhulket, var også Underhuset samlet for å minnes en kjær monark.
Det var her tidligere statsminister Theresa May fortalte historien fra en piknik på Balmoral i Skottland, hvor alle var med å sette mat på bordene.
Kjapp avgjørelse
Hun la en ost på tallerken og satte den på bordet. Men osten falt på gulvet.
– Jeg måtte ta en avgjørelse i en brøkdel av et sekund.
Allerede her bryter parlamentsmedlemmene ut i latter.
– Jeg tok opp osten, la den på tallerkenen og tilbake på bordet. Så snudde jeg meg for å se om Hennes Majestet hadde fulgt med på mine bevegelser.
– Jeg så på henne. Hun så på meg, og hun bare smilte. Og osten ble stående på bordet.
Mye materiale til tørr humor
Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby (66), møtte dronningen ved en rekke anledninger, også over brettspill på Sandringham.
– Hun hadde en tørr form for humor og evnen til å se det absurde. Den engelske kirke leverte mye materiale, men hun brukte det aldri på bekostning av andre, framholdt han.