Bioteknologirådet hasteinnkaller til ekstramøte etter enighet på Stortinget

Bioteknologirådet kaller inn til ekstraordinært rådsmøte mandag for å se på endringene i bioteknologiloven som Ap, SV og Frp er blitt enige om.

Publisert Sist oppdatert

De tre opposisjonspartiene, som sammen har flertall på Stortinget, kunngjorde forrige uke at de har kommet fram til en avtale om en rekke endringer i bioteknologiloven. Blant annet vil de tillate assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og eggdonasjon.

Ap, SV og Frp arbeider med utkastet til den nye loven, og fagmiljøer er bedt om å komme med innspill.

Superkort innspillsrunde

Men ettersom partiene går inn for en rask prosess for å ha lovendringene på plass før sommeren, får fagmiljøene ikke mye tid til innspillsrunde. Bioteknologirådets medlemmer har bare fått tre og en halv dag – inklusive en helg og 17. mai – på å forberede seg på det ekstraordinære, digitale møtet.

Hovedtemaet mandag vil være fosterdiagnostikk og preimplantasjonsdiagnostikk (PGD), ettersom det er spørsmål som det sittende rådet ikke har behandlet tidligere.

PGD er gentesting av embryoer, som skal sikre at barn ikke arver en alvorlig sykdom som foreldrene er bærere av. Fosterdiagnostikk gjør det mulig å få informasjon om sykdom og utviklingsavvik hos et foster tidlig i svangerskapet.

Behandles om en drøy uke

Forrige gang Bioteknologirådet uttalte seg om disse temaene, var i 2015, men mange av rådsmedlemmene er byttet ut siden den gang. Rådet har derfor ønsket å diskutere spørsmålene på nytt.

På Stortinget skal helse- og omsorgskomiteens innstilling avgis formelt 19. mai, og 26 mai skal den behandles i salen.

– Uansvarlig

Leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, KrFs Geir Jørgen Bekkevold, er kritisk til hasteinnkallingen.

– At Bioteknologirådet hasteinnkaller til møte og bare har tre og en halv dag til å forberede innspill til de mest dramatiske endringene i bioteknologiloven på mange år, er så uansvarlig måte å drive politikk på at jeg knapt har ord, sier han i en kommentar til NTB.

Han mener dette burde være et klart signal til Frp, AP og SV om å sette på bremsen.

Powered by Labrador CMS