Biskop ber om amnesti for kirkeasylanter
I seks år har familien Collin Johnson sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke i Midt-Troms. Nå ber biskopene om at regjeringen gir dem opphold.
I 2009 kom ekteparet Merry Anjala og Anonipillai Johnson Collin til Norge fra Sri Lanka sammen med datteren sin Dilani Johnson Collin. Familien er tamilske katolikker og var med i separatistbevegelsen tamiltigrene (LTTE) på Sri Lanka. I dag er datteren Dilani 32 år gammel og har sittet innestengt i Finnsnes kirke i seks år sammen med sine foreldre.
– Vi er slitne. Vi er jo bare mennesker. Det har vært en lang kamp, men vi gir ikke opp. Vi kjemper for rettferdighet, sier Dilani Johnson Collin (32) til Dagen like før en pressekonferanse i kirken mandag formiddag.
I parken utenfor kirken ligger snøen som et tynt teppe. Julegaten er fylt av lys i det folk gjør sine innkjøp før jul. Men familien våger ikke å gå ut i frykt for å bli sendt ut av landet.
Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, ber nå regjeringen om å gi familien opphold på humanitært grunnlag. Under pressekonferansen leste han fra et åpent brev til regjeringen ved statsminister Erna Solberg.
– Jeg ber om amnesti for familien fordi jeg har innsett at det ikke er trygt for dem å reise tilbake til Sri Lanka. En kirke er et bra sted, men det er ikke bra å være her i seks år. Det er skadelig både for den psykiske og fysiske helsen. Dette er ikke et blivende sted for dem, sa Øygard.
Flere familier og enkeltpersoner har sittet i kirkeasyl i Norge tidligere. Ingen har sittet så lenge som seks år. Men biskopen mener dette ikke er en kirkelig ordning.
– Kirkeasyl er ingen ordning, det er en nødløsning, og det er overhodet ikke slik at kirkeasyl skal brukes som en brekkstang for å få opphold. Men når de søker her i sin nød skal de ikke kastes ut, sier han.
– Hva forventer du at oppropet skal føre til?
– Mitt håp er at dette, sammen med alt annet som gjøres, hele trykket i storsamfunnet, vil føre til at regjeringen kan gi dem opphold på humanitært grunnlag.
Stoler på dem
Da familien Johnson Collin kom til Norge i 2009, fortalte de ikke at de hadde vært med i LTTE. Det skjedde først to år senere. Søknaden om opphold har blitt avslått av både UNE og UDI fordi de mener familien ikke har behov for beskyttelse.
Heller ikke i rettssystemet har Johnson Collins fått gjennomslag. Ifølge Lagmannsretten er deres troverdighet svekket fordi de ikke fortale om sin tilknytning til tamiltigrene da de kom til Norge.
Ruth Astrid Stellmacher, sokneprest i Lenvik, stoler på familien. Hun har møtt dem nesten daglig siden de flyttet inn i kirken for seks år siden.
– Jeg opplever at de snakker sant. Jeg tror ingen velger å bo i kirkeasyl så lenge som dette hvis de kunne ha bodd hjemme med familie og venner, hvis det hadde vært trygt for de å reise tilbake. Så mye bedre er det ikke å bo i Norge, sier hun.
Soknepresten la mandag ut et digitalt opprop på opprop.net og håper så mange som mulig vil signere. Mandag ettermiddag hadde 70 personer signert.
Storsamfunnet må rydde opp
Ordfører i Senja kommune, Tom-Rune Eliseussen, merker et stort engasjement i kommunen.
– Denne saken rører veldig mange i Senja kommune. Innbyggerne våre har slått ring om familien som har levd under et uvirkelig press i så mange år.
Han opplever at menigheten gjør en fantastisk jobb for å ivareta familien.
– Hva kan du som ordfører gjøre?
– I Senja kommune har vi gitt en enstemmig uttalelse om at vi setter pris på støtten familien får, og at vi håper saken løser seg fort.
– Hva synes du om biskop Øygard sitt initiativ?
– Fantastisk flott at de involvberer seg og ber om en løsning.
– Hva synes du om norske myndigheters gjentatte avslag om opphold for familien?
– De kom til Norge i 2009. Det er en grunn for at de har sittet så lenge i kirkeasyl. Nå tenker jeg at storsamfunnet må ordne opp i dette, sier Eliseussen.
– Kan ikke gripe inn
Justisminister Monica Mæland har sagt at hun eller departementet ikke kan gripe inn i, eller påvirke utfallet av enkeltsaker, ifølge NRK.
– Å søke tilhold i en kirke for å unngå tvangsretur er noe familien selv har valgt, fremfor å returnere til hjemlandet - noe de er forpliktet til etter norsk lov, sa hun i et svar til stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).
Familien håper likevel at biskopenes bønn til regjeringen vil hjelpe dem.
– Det gir oss nytt håp at biskopen engasjerer seg. Jeg håper myndighetene hører på dem, sier Dilani Johnson Collin.