Nattverd i særkalker blir nå anbefalt i kirker øst og i nord. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Biskop går ut med nattverd-råd for å unngå korona-smitte

Hamar bispedømme var først ute med å oppfordre til smitteforebyggende tiltak. I Tromsø vurderes også endring i nattverdpraksis.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet at en person som oppholder seg i Tromsø har testet positivt på koronasmitte. Frykten for viruset påvirker også kirkene i byen.

Kirkeverge Nils Harald Opsahl opplyser til Dagen at de har hatt kontakt med smittevernlegen i kommunen og at de følger de generelle retningslinjene som gjelder for reiselivet.

Turistkirker spesielt utsatt

Tromsø har to turistkirker som er spesielt utsatte for viruset. Det gjelder Ishavskatedralen som har rundt 120.000 besøkende i året og Tromsø Domkirke som har rundt 40.000 besøkende.

For å bekjempe smitte, vil det bli satt fram antibac ved inngangen til de ulike kirkene i byen. Alle ansatte oppfordres også til god håndhygiene.

I en av menighetene i byen har det vært diskutert om hvorvidt man skal kutte ut dypping under nattverd og gå over til særkalker.

– Jeg har ingen sterk mening om det, men hvis de ønsker å gjøre det, har jeg ikke noe imot det, sier Opsahl.

Ifølge kirkevergen er ikke koronaviruset et hett tema i kirken, bortsett fra at de gjør noen nødvendige tiltak.

– Det blir business as usual. Vi avlyser ingen gudstjenester, korarbeid eller andre aktiviteter. Skulle det vise seg at mange blir smittet, er det . naturlig å ta en stopp i bakken og vurdere tiltak, sier han.

Fraråder dypping

Torsdag ble det kjent at biskopen i Hamar bispedømme fraråder dypping for å hindre koronasmitte.

– Med bakgrunn i informasjon fra statlige myndigheter knyttet til det såkale koronaviruset, finner vi det naturlig å oppfordre til noen tilbake for å redusere smittefare generelt og en vurdering av den alminnelige beredskapen i den lokale kirke, skriver de i en nyhetsmelding.

Der går det fram at biskop Solveig Fiske oppfordrer til generell smittehygiene, som antibac.

«Ved nattverd bør det kunne anvendes særkalker i stedet for dypping. I tillegg bes proster og kirkeverger ha ekstra god kontakt inn imot gravferder,» står det.

Tilpasser virksomheten

John Grimsby, kirkeverge i Asker, sier til Dagen at de har økt beredskapsnivået og at de tilpasser virksomheten til råd som er gitt fra Folkehelseinstituttet.

– På den ene siden er vi i beredskap. På den andre siden ønsker vi ikke å bidra til unødig uro, sier han.

– Hvilke deler av arbeidet kan bli rammet dersom smitten brer seg?

– Det gjelder aktiviteter der mange mennesker er samlet. Da kan det være aktuelt å begrense eller innstille.

– Hva med nattverden?

– Det kan også være aktuelt å innføre tiltak der ved å ikke bruke intinksjon, for eksempel. Det er et enkelt tiltak og helt uproblematisk. Men foreløpig er det ikke grunnlag for å gjøre tiltak, slik vi ser det.

Veiledning

Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, KA, la i går ut en veiledning på sin hjemmeside. Der oppfordrer de til å følge Folkehelseinstituttets råd og bruke KAs veileder for lokalt beredskapsarbeid.

«Lokalt bør også prost og kirkeverge avklare rutiner for eventuelle endringer i forbindelse med avvikling av gudstjenester og kirkelige handlinger. På samme måte må gravplassmyndigheten avklare rutiner for eventuelle endringer ved begravelser og bisettelser i regi av andre tros- og livssynssamfunn,» står det.

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, opplyser til Dagen at de følger den daglige oppdateringen fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Også de la ut informasjon knyttet til koronaviruset på sin nettside torsdag.

Powered by Labrador CMS