Biskop kritisk til UNE-vedtak om konvertitter
Muslimer som har konvertert til kristendommen, blir sjelden trodd av Utlendingsnemnda (UNE). - Dette setter konvertittenes liv i fare, mener biskopen i Møre bispedømme.
- UNE kan skaffe seg større kompetanse enn det de viser i dag, og det er ikke tvil om at Utlendingsnemnda til tider har satt spørsmålstegn ved den kompetansen vi har, og dermed har fattet vedtak vi mener er uriktige, sier biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, til NRK.
Må lytte til kirken
Hun er svært kritisk til hvordan Utlendingsnemnda stiller seg til kirkens kompetanse.
- Utlendingsnemnda har i altfor stor grad lagt vekt på kunnskapsspørsmål, og i altfor liten grad har lyttet til kirken som bevitner at personen som har konvertert, faktisk deltar i det kristne fellesskapet og er aktivt med i menigheten, sier hun.
Biskopen, som selv var medlem av UNE i fire år, mener det handler om liv og død for en god del mennesker som står i fare for å bli returnert ut av Norge.
Vektlegger refleksjon
Direktør i UNE, Ingunn-Sofie Aursnes, innrømmer at dette er vanskelige saker, og sier de legger mest vekt på personlig overbevisning.
- Først og fremst, og helt grunnleggende, er det refleksjonen hos vedkommende rundt det å skifte tro. Det er det vi må få fatt i for å finne ut om vedkommende virkelig har konvertert, sier hun.
På spørsmål om hvilken kompetanse Utlendingsnemnda har til å vurdere en persons tro, svarer Aursnes at den gjør dette i en helhetlig vurdering. (©NTB)