Forfulgt: Den katolske undergrunnskirken har opplevd hardt forfølgelse i Kina. Bildet viser det kinesiske flagget i folkemengden på Petersplassen i Roma.

Biskop og prester arrestert i Kina

Politiet aksjonerte mot fabrikklokale der den katolske undergrunnskirken hadde presteutdanning.

Publisert

I løpet av to dager er nesten hele presteskapet i Xinxiang bispedømme satt ut av spill. Syv prester og ti studenter ble arrestert i en massiv politiaksjon 20. mai. Dagen etter ble også biskop Zhang Weizhu arrestert, melder den katolske nyhetstjenesten AsiaNews.

Over hundre politifolk deltok i aksjonen mot presteseminaret, som holdt til i et fabrikklokale i provinsen Hebei. Lokalet er eid av en lokal katolikk.

Politiet gikk så fra dør til dør for å finne andre studenter som hadde klart å stikke av. Dette førte til at ytterligere tre studenter ble pågrepet.

Husarrest

Det massive politioppbudet tyder, ifølge AsiaNews, på at aksjonen var godt planlagt på forhånd.

Mens biskopen og prestene er i husarrest på et hotell, der de må gjennomgå politisk «omskolering», er studentene sendt hjem til familiene sine med forbud mot å studere teologi. Den katolske fabrikkeieren er også arrestert.

Politiet skal ha konfiskert alle personlige eiendeler fra de arresterte.

Kina

Leder: President Xi Jinping

Befolkning: 1,42 milliarder

Kristne: ca. 96,7 millioner

Hovedreligion: Tradisjonell kinesisk tro

Regjeringsform: Kommunistisk stat

Kina er på 17. plass på Åpne Dørers liste over land der kristne blir forfulgt for sin tro

Kilde: Åpne Dører

– Stor uro

Erik Varden er biskop i Den katolske kirke i Trondheim. Han reagerer sterkt på nyheten om arrestasjonen av biskop Zhang Weizhu og politiaksjonen mot presteseminaret.

– Det er med stor uro jeg leser om dette. Det ser ut til å være en nøye planlagt kampanje, skriver han i en e-post til Dagen.

Varden viser til at pave Frans har engasjert Den katolske kirke i dialog med folkerepublikken Kina.

– En sann dialog forutsetter sannferdighet på begge sider. Det er ikke akseptabelt at den kinesiske regjering lover respekt på den ene side, mens den samtidig, på den annen side, utfører regelrett kristendomsforfølgelse, skriver han.

– Skal avtalen om gjensidig anerkjennelse mellom Den katolske kirke og Kina holde, fordrer det en radikal holdningsendring fra Kinas side.

Biskop Varden er usikker på om han tør håpe at dette kan skje.

– Kirken i Kina har lenge vært en martyrkirke. Slik tilstanden er nå, er det fortsatt tilfelle, til tross for høye forventninger om en tryggere tilværelse for Kinas kristne, skriver han.

Undergrunnskirke

Biskop Zhang Weizhu (63) har vært biskop siden 1991 og er utnevnt av Vatikanet. Likevel er verken han eller Xiniang bispedømme offisielt anerkjent av kinesiske myndigheter. Dette gjør at han stemples som lovbryter.

På samme måte som det finnes to protestantiske kirker i Kina, en offisielt godkjent og en undergrunnskirke, finnes det også to katolske kirker.

Dette er ikke første gang biskopen blir arrestert på grunn av arbeidet sitt. Han har flere krevende fengselsopphold bak seg.

Også de ti arresterte prestene defineres som kriminelle, fordi de ikke vil slutte seg til den offisielt godkjente katolske kirken og melde seg inn i kommunistpartiet, skriver AsiaNews.

Under press: Arrestasjonen av biskop Zhang Weizhu og ti prester tolkes som et tegn på at det nå strammes ytterligere inn overfor kristne og andre trosminoriteter i Kina.

Bønn for Kina

Politiaksjonen skjedde like før katolikkenes årlige internasjonale bønnedag for kirken i Kina. Bønnedagen er i slutten av mai og ble innstiftet av pave Benedict i 2007.

I år kom kardinal Bo, president i Konferansen for asiatiske biskoper, med en uttalelse der han oppfordret til en hel uke i bønn for kirken og folket i Kina.

– Siden starten på korona-pandemien har det kinesiske folket møtt stadig større utfordringer. Derfor er det på sin plass å ikke bare be for kirken, men for hele befolkningen i Folkerepublikken Kina, uttalte han, ifølge nettstedet globalprayerforchina.org.

Innstramminger

1. mai innførte kinesiske myndigheter nye retningslinjer for ansatte i trossamfunn. De nye reglene stiller spesielle krav til kvalifikasjoner. Det kreves også at katolske biskoper må utnevnes og ordineres av den statlig godkjente Konferansen for kinesiske katolske biskoper.

Religiøs utdanning er bare tillatt på institusjoner som er godkjent av myndighetene.

De nye reglene blir omtalt som «enda et våpen i myndighetenes arsenal for å hemme og forfølge trossamfunn», skriver den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) i et nyhetsbrev.

– CSW fordømmer disse arrestasjonene, som kommer like etter at de nye reguleringene for ansatte i trossamfunn er innført, og som bekrefter frykten vi har hatt for at restriksjonene på kinesiske trossamfunn stadig blir strengere, sier Mervyn Thomas, president i CSW.

Thomas krever at de arresterte prestene og biskopen, samt alle andre som sitter i fengsel for sin tro, blir løslatt.

På verstingliste

Da den amerikanske trosfrihetskommisjonen i april offentliggjorde sin årlige rapport, anbefalte de at Kina fremdeles bør stå på amerikansk UDs liste over land der det er særlig grunn til bekymring for trosfriheten.

Kommisjonen pekte på at forholdene for trosfriheten ble forverret i løpet av 2020. Myndighetene har som uttalt mål at de ulike trossamfunnene skal drive i tråd med kinesiske verdier. Dette omtales gjerne som sinifisering av politikken.

Kinesiske myndigheter får også skarp kritikk for å bruke avansert teknologi til stadig tettere overvåkning av religiøse grupper.

Nye angrep

Arrestasjonen av de kinesiske katolikkene kommer samtidig som tre store, uregistrerte kirker har opplevd nye angrep.

Ifølge Stefanusalliansen er flere pastorer og ledere hentet av politiet. De tre kirkene ble stengt av myndighetene i 2018, men medlemmene fortsatte å møtes i private hjem.

En av disse er Zion-kirken, en av Kinas mest kjente uregistrerte kirker, som holdt til i godt synlige lokaler på gateplan i Beijing. Etter stengingen oppsto hundrevis av uregistrerte Zion-møtesteder.

28. april ble to av menighetens pastorer, Qie Jiafu og Huang Chunzi, arrestert i hjemmene sine og beskyldt for å drive en «ulovlig forsamling».

Powered by Labrador CMS