Biskop om Sotsji-OL: «En forbrytelse mot menneskeheten»
Metodistenes overhode i Norden mener prislappen på Sotsji-OL er langt utenfor det som kan forsvares moralsk.
På vinterlekenes åpningsdag skrev biskop Christian Alsted på Twitter at prisen på 300 milliarder - en 30-dobling i forhold til forrige vinterolympiade - er en « forbrydelse mod menneskeheden i Rusland og i verden. Vi gør os til medskyldige ved at deltage».
Sprenger alle rammer
Overfor kirkens egen norske nettside utdyper dansken, som er tilsynsmann for metodistene i Norden og Baltikum, sitt utfall mot den svimlende prisen russerne har vært villige til å betale for et to uker langt idrettsarrangement:
- De olympiske leker har vært kostbare også før, men disse lekene har sprengt alle rammer. De forrige vinterlekene kostet omtrent 10 milliarder danske kroner. Lekene i Sotsji koster mer enn 300 milliarder danske kroner. En økning i utgiftene med en faktor på 30 er helt utenfor det som kan forsvares, sier biskopen, som er tilsynsmann for metodistene i Norden og Baltikum.
Fordeling
Han minner om at Russland har «svært få kolossalt rike som fullstendig dominerer økonomien, en litt større middelklasse og en stor underklasse som lever i fattigdom. »
- Vi har sett slik pengebruk før ved sommerlekene i Kina og ser det samme skje frem mot fotball-VM i Qatar. Idrettsledere ønsker å spre arrangementene til så mange verdensdeler og land som mulig, men de legges også til land der det må stilles spørsmål ved menneskerettighetene, fordeling av godene og mangelen av demokrati. Hvordan behandles de svakeste i samfunnet i disse landene?
Gisler
Ahlstedt vedgår at «forbrytelse mot menneskeheten» er et sterkt uttrykk.
- Det er etter mitt syn en forbrytelse mot menneskeheten å bruke så mye penger på sport, underholdning og ren propaganda. I dette spillet blir alle atleter og den vanlige sportselsker gisler. Dette skjer fordi våre nasjoner stilltiende aksepterer de rammene og reglene som den internasjonale olympiske komite legger. I den ytterste konsekvens blir vi da også medskyldige.
Må markeres
Alsted håper likevel at han følger de nordiske utøverne med spenning og håper de tar medaljer. Men han maner til større bevissthet rundt «det større perspektivet.»
- Nå er vi dansker ganske små i vintersport, men om våre nordiske land sammen hadde sagt i fra at dette er uakseptabelt, ville det vært umulig å overse. Vi må markere sterkt at dette er en utvikling som må stanses og få våre representanter i IOC til å arbeide for å endre organisasjonen. Her kan vi hver og en vise en fast holdning og påvirke idrettsorganisasjonene og myndighetene, sier biskopen.
DAGEN