Biskop reagerer mot homoflagg i kirken
Den ansvarlige presten for homogudstjenesten i Bergen måtte svare for biskop Halvor Nordhaug. Biskopen reagerer på at homoflagget ble båret inn i kirken og hengt over prekestolen.
Bruduljene etter søndagens homogudstjeneste i Johanneskirken i Bergen, der den avsatte presten Per Kørner ble kastet ut etter å ha aksjonert, har ikke lagt seg.
Det er ikke bare Kørners demonstrasjon som har vakt protester. Nå beskyldes også prestene som deltok i homogudstjenesten for aksjonisme.
Spesielt reageres det på bruken av det regnbuefargede homoflagget i gudstjenesten. Flagget ble båret inn i kirken i en prosesjon og deretter hengt over prekestolen.
Innkalt
Prest Anna B. Hovda ble tirsdag innkalt til samtale med sin overordnede, biskop Halvor Nordhaug. Biskopen ville ha svar på hvorfor hun tillot at regnbueflagget ble hengt over prekestolen i Johanneskirken.
Nordhaug omtaler bruken av flagget som «uheldig».
- Jeg har sagt til presten at jeg mener at regnbueflagget ikke skulle vært brukt på en gudstjeneste i det hele tatt. Grunnen er at det symboliserer ikke bare en støtte til homofile og lesbiske generelt, men også en støtte til bestemte saker som denne bevegelsen står for, for eksempel likekjønnede ekteskap. Dette er en sak som splitter kirken, og i gudstjenestene bør vi ikke ha slike aksjonistiske og splittende innslag, sier Nordhaug.
- Var det ikke innlysende at presten burde visst at flagget ikke burde vært hengt over prekestolen?
- Det er ikke helt fastspikrede prosedyrer for disse tingene i kirken. Biskopen skal godkjenne den liturgiske utsmykningen i kirken. I tillegg har vi tradisjon for at man på 1. mai kan bære inn faner for skolekorps og fagbevegelsen. Det er ikke hjemlet noen steder at man skal søke om det. Jeg kritiserer derfor ikke presten for at hun ikke søkte, men jeg er klart uenig i at flagget ble brukt. Der reagerer jeg på vegne av det kirkelige fellesskapet.
Upassende aksjonsformer
Tidligere i uka kritiserte Nordhaug den avsatte presten Per Kørner for å ha gått over streken i sin demonstrasjon.
- Ved å henge opp regnbueflagget gir man gudstjenesten et ytterligere aksjonistisk preg, men jeg vil likevel ikke forsvare det Kørner gjorde. Begge aksjonsformene er upassende i et kirkerom, slik jeg ser det.
Nordhaug valgte å ikke delte på søndagens gudstjeneste fordi han oppfattet den som et tydelig innlegg i kirkens samtale om hvorvidt homofile skal få sine ekteskap velsignet i kirken.
- Ga du din godkjenning til at gudstjenesten kunne arrangeres?
- Det er ikke slik at gudstjenestene blir forelagt biskopen for godkjenning. Enhver prest kan holde gudstjeneste i kirken man gjør tjeneste i, men bruken av kirken bør avstemmes med menighetsrådet. I dette tilfellet hadde presten tatt kontakt med menighetsrådet, som hadde gitt godkjenning til at gudstjenesten skulle finne sted.
Samlende, ikke splittende
- Hva tenker du om at kirkerommet blir et åsted for aksjonisme?
- Det skal vi være veldig varsom med. Der fins saker av politisk karakter som vi kan samle oss. For eksempel ber vi om bærekraftig utvikling av skaperverket. Det vil de fleste si er uproblematisk. Men hvis noen kom inn med flagg for Attac, eller for Greenpeace, så gir det en helt bestemt retning som gjør at en del av kirken ikke vil kjenne seg inkludert. Gudstjenesten skal virke samlende, ikke splittende, understreker han.
Det ble tirsdag klart at saken vil få et ytterligere etterspill. På et møte med prostene i slutten av måneden vil biskopen redegjøre for det som skjedde. Han vurderer også å sende ut et brev til prestene om bruken av regnbueflagget og andre lignende symboler.
- Bevisst plassering
Anna B. Hovda opplyser til Dagen at både menighetsrådet i Bergen domkirke menighet, kirkekomiteen i Johannes, prestekollegiet i Bergen domkirke menighet og biskopen alle hadde gitt sin aksept for at regnbuegudstjeneste skulle feires i Johanneskirken.
- Jeg ville ikke hengt opp flagg av noe slag, på vanlige gudstjenester, men det var invitert til regnbuegudstjeneste, derfor valgte vi å pynte med regnbueflagg. Jeg var ikke klar over at det måtte søkes om. Men det var helt bevisst å ikke pynte med flagg oppe i koret, og ikke ved alteret. Aktivisten som demonstrerte, derimot, trampet opp i koret.
Hovda sier at hun ved senere anledninger kommer til å kontakte biskopen om all bruk av flagg i kirken.
- Det være seg fra buekorps i gravferder, speiderflagg på speidergudstjenester eller regnbueflagg på regnbuegudstjenester.