JORDRAS: Natt til onsdag gikk det et større jord- og leirskred i Gjerdrum. Flere boliger er tatt av raset. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Biskop Sommerfeldt: – Folk reiste ut i bare nattøyet

Kirken følger situasjonen i Gjerdrum kommune hvor det gikk et stort jordras natt til onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Natt til onsdag gikk et stor jordskred i Gjerdrum kommune på Romerike, siden har situasjonen vært kaotisk.

Bilder fra stedet viser flere hus som står midt i et stort krater av jord. Politiet sier at det hardest rammede, såkalt røde området, er 700 meter langt og 10–20 meter bredt. Dit kommer redningsmannskapene seg kun inn fra luften. Minst 14 boliger ligger inne i det hardest rammede området.

– Vi har grunn til å tro at det er personer i rasområdet, sier innsatsleder Roger Pettersen i politiet.

Ifølge Ordfører i kommunen, Anders Østensen (Ap) er rundt 500 personer evakuert onsdag, men dette antallet kan øke i tiden fremover.

Foreløpig er ingen meldt savnet, men politiet regner med at det kan komme til å skje.

Følger situasjonen

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg bispedømme, sier til Dagen at han har blitt jevnlig oppdatert om situasjonen.

– Prestene i området har vært med i krisehåndteringen fra morgenen av. Men jeg vet ikke mer enn det jeg leser i media i forhold til omfanget av katastrofen, sier han.

Sommerfeldt forteller at kirken er åpen og de jobber med å få prester til området hvor de evakuerte er.

– Det er en krevende koronasituasjon med smitte i Elverum og det gjør at man må være ekstra påpasselig i forhold til hvordan man håndterer dette.

Dramatiske meldinger

Meldingene som kommer inn til prostene i området er veldig dramatiske.

– Det er dramatiske fortellinger om hvordan det var. Folk har mistet alt de eier av hus, folk reiste ut i bare natttøyet, sier han.

– Hva blir kirkens rolle fremover?

– Det viktigste er å delta i kriseberedskap, være tilgjengelig for samtaler og praktisk hjelp. Det kan være alt fra klesinnsamling, husly eller annen bistand, sier han.

– Har dere vært borti en sånn situasjon før?

– Det var et leirras for noen år siden med fire omkomne. Dette med leirras for Romerrike langs hele Glomma er nr. to på listen av beredskapssituasjoner som vi er forberedt på kan komme i vårt bispedømme. Men det skjer heldigvis ikke ofte.

Flere skadd

Onsdag ettermiddag fikk media melding om at ni personer var skadde. Én av dem betegnes som alvorlig skadet.

Politiet forteller om kaotiske forhold og at det fortsatt er bevegelse i området. Flere av nødmeldingene har vært svært dramatiske.

– Bygninger, takplater og konstruksjoner har kollapset. Vi har fått meldinger fra fortvilte mennesker som har ringt til politiets nødtelefon og har sagt at hele huset er i bevegelse, og at de ligger under takplater og isolasjon. Så det er selvfølgelig dramatiske meldinger, og hendelsen er særdeles alvorlig, sa politiets innsatsleder Roger Pettersen under en pressekonferanse.

Et stort antall ambulanser og annet beredskapspersonell er sendt til stedet. Røde Kors og andre frivillige bidrar også. Det samme gjør Forsvaret, Heimevernet og Sivilforsvaret.

– Vi har alt som er mulig å få tak i, sier Pettersen onsdag.

Ekspertise

Norges fremste eksperter har i flere timer jobbet med å få oversikt over leirskredet, omfanget og risiko i Gjerdrum.

Kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i Norges Geotekniske Institutt (NGI) sier til NTB at de har sendt skredeksperter på kvikkleire til rasstedet på Romerike, som har mye kvikkleire. Det har vært slike skred i området tidligere, men årsaken til det siste skredet er ikke kjent ennå.

– For å få en oversikt over situasjonen har NGI, i tillegg til ekspertene som er på stedet, eksperter som nå går gjennom alt av tidligere geotekniske undersøkelser og rapporter som er gjort på stedet for å få en oversikt over grunnforholdene, sier Castberg.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet og få oversikt over omfanget av skredet, om det er trygt å ta seg inn i området og kartlegge eventuell fare for nye skred.

Det skal foreløpig ikke være fare for nye, like store skred på Romerike, ifølge NVA.

Justisministeren følger saken

NVE har det overordnede ansvaret for statlige forvaltningsoppgaver når det gjelder forebygging av flomskader og skredulykker.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) blir løpende orientert etter raset i Gjerdrum, melder regjeringen onsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det gjør vondt å se hvordan naturkreftene har herjet.

– Mine tanker går til alle som er rammet av jordskredet. Nå er det viktig at nødetatene får gjort jobben sin, skriver hun på Twitter.

Powered by Labrador CMS