Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland. Arkivfoto

Biskop taler gjerne på Oslo Symposium

Biskop Tor B. Jørgensen mistenker at synet på Israel og ekteskapsloven holder ham og andre biskoper borte fra Oslo Symposium. Det avkrefter Bjarte Ystebø.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har mange eksempler på at vi inviterer talere som ikke er enige med oss i alt, sier Ystebø, som er en av initiativtager til symposiet.

Han nevner at Erik Solheim, tidligere SV-leder, talte for to år siden.

– Vi har ikke en sjablong som talerne skal passe inn i. Vi har lave skuldre med tanke på hvem vi inviterer.

På Oslos Symposiums siste dag, kom biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, innom arrangementet i Oslo Kongressenter. Mange snakket med ham og var overasket over å se en biskop blant konservative kristne på høyresiden.

Selv fulgte han deler av talene via nettet. Han har lest mange av bøkene fra forfatterne som profilerer på symposiet.

– Dette er en samfunnsforståelse som opptar meg. På mange felt er det veldig langt unna min egen forståelse, og jeg lurer på hvorfor det er slik. For mye er vi enige om. Bjarte Ystebø og jeg kunne sammen skrevet appeller om verdier, sier biskopen til Dagen.

NETT-TV: Statsråder, politikere og kristenledere gjestet Oslo Symposium i forrige uke. Se talene - og utdelingen av Kåre Kristiansens minnepris - i opptak her på Dagen.no.

Samtale

Jørgensen etterlyser mer samtale mellom de kristne fløyene, mer dialog og fellesskap.

– Kunne du selv talt på Oslo Symposium, Jørgensen?

– Ja, blir jeg invitert, så taler jeg.

– Hvorfor har dere ikke prester, biskoper eller generalsekretærer på talerlisten, Ystebø?

– Dette er ikke et typisk generalsekretær-arrangement. Oslo Symposium er i stor grad et grasrotarrangement, der høvdingene mer enn biskopene er i fokus. Men det betyr ikke at det ikke er interessant å høre en biskop. Det kunne vært moro det, sier han.

Ystebø vil ikke forskuttere om Jørgensen blir invitert, men han har i utgangspunktet ikke noe problemer med det. Forskjellig syn på Israel og ekteskapsloven er altså i følge ham ikke noen grunn til talenekt.

SJELDEN: Tilhørerne på Oslo Symposium får med seg mange taler, men aldri har en biskop talt på konferansen.

Liberalt

For Jørgensen er det forståelsen av liberalismen, som bryter mest med hans egen.

– Det er friheten i det liberale prosjektet som jeg gjerne ville diskutert med dem. Det er ikke noe snakk om forskjellsnorge, om at mennesker blir fattige her til lands. Det er heller ikke noe snakk om klima, ingenting om respekten for det Gud har gitt oss i skaperverket. Det er viktige verdispørsmål som jeg undrer meg over at det ikke tales over.

– Men det snakkes mye om Jesus?

– Ja, det gjør det.

– Bygger symposiet opp et fiendebilde mellom dem på den ene siden og Den norske kirke (Dnk) og den etablerte kristenheten på den andre?

– Vel, jeg vil være forsiktig med å si det. Men jeg ser jo hvordan enkelte fra dette miljøet omtaler meg og andre fra Dnks ledelse.

Ystebø avviser at de dyrker et fiendebilde.

– Vi har ikke noen agenda for å skape avstand til Dnk. Grasrota kan ikke begrenses til en merkelapp, til en organisasjon. Den kommer til uttrykk gjennom alle deler av kristenheten, også Dnk.

Forfulgte kristne

En av talerne som langet ut mot Dnk på fredag, var vararepresentant for KrF til Stortinget, Maria Brekke Ljones. Hennes anklage gjaldt manglende støtte til de forfulgte kristne.

– De kirkelige institusjonene i Norge har vært veldig stille til forfølgelse av kristne i Midtøsten. De er veldig opptatt av oljeboring og opptatt av å kritisere Israel, men stille om våre forfulgte brødre og søstre, sa hun til klapping fra salen.

Se talen hennes her:

Jørgensen mener uttalelsen er historieløs.

– Dette faller på sin egen urimelighet. Er det noen som har hatt kontakt med de kristne kirkene i Midtøsten, så er Den norske kirke.

Biskopen peker på det Dnk ikke alltid går ut i pressen med deres kontaktpunkter i Midtøsten.

– Det kan ofte gjøre situasjonen verre for dem det gjelder.

Selv har Jørgensen engasjert seg i konvertittsaker som norske myndigheter har avvist. Bispemøtet har også kritisert denne praksisen.

– Vi har rettet sterk kritikk mot vurderingen av forholdene for trosfriheten, for eksempel i Iran.

Jørgensen ser ikke bort ifra at det vil komme nye uttalelser og nytt engasjement fra biskopene rundt disse temaene.

– Hva er det i islam som gjør det så farlig å konvertere? Her er det noe innefor den islamske tradisjon som vi gjerne skulle sett var annerledes.

Symposium

Oslo Symposium er en konferanse som fokuserer på aktuelle verdispørsmål i Norge og internasjonalt.

Initiativtager er Kristenfolket, Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og Norge IDAG.

Arrangeres annenhvert år.

Talere i år var blant andre Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen, Knut Arild Hareide, Jan Hanvold, Vebjørn Selbekk, Raphael Schultz, Eric Metaxas, Hanne Nabintu Herland.

Kilde: oslosymposium.no

Kilde: oslosymposium.no

Powered by Labrador CMS