TIL GLASGOW: Møre-biskop Ingeborg Midttømme er blant de mange som er i Glasgow for å drøfte klima.

Biskop til klimatoppmøtet: Ønsker at vi slutter å lete etter mer olje

Biskop ønsker taktskifte i den grønne omstillingen. – Noen unge har mistet troen på fremtiden, advarer ungdomsleder.

Publisert Sist oppdatert

Søndag startet FNs klimatoppmøte i Glasgow. I to uker skal statsledere, forskere, lobbyister og aktivister diskutere løsninger for å kutte klimautslipp.

Fra Norge reiser en forhandlingsdelegasjon, som i hovedsak består av medlemmer av regjeringen. I tillegg reiser flere interesseorganisasjoner som ønsker å påvirke dem.

BORIS: En aktivist utkledd som Storbritannias statsminister Boris Johnson under en protestaksjon i Glasgow.

En av disse er Den norske kirke, med biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, i spissen.

– Vil støtte politikerne

Midttømme sier at hun er spent på hvordan forhandlingene utvikler seg i det som blir hennes åttende klimatoppmøte.

– Målet vårt er at politikerne skal se at de har så mange velgere og troende mennesker over hele verden i ryggen, som vil støtte dem i å ta tøffe beslutninger, forteller biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, til Dagen.

GLASGOW: Ingeborg Midttømme er biskop i Møre bispedømme.

I 2015 undertegnet 194 land Parisavtalen som sa at landene skal bidra til å kutte klimautslippene, slik at temperaturen på jorda ikke blir høyere enn to grader over førindustriell tid.

Nå er håpet at politikerne skal bli enige om et mål nærmest mulig 1,5 grader.

– Veldig viktig møte

Midttømme mener mye står på spill i Glasgow.

– Dette er et veldig viktig møte. Hvis det nå ikke blir tatt politiske beslutninger med økonomisk oppfølging, men at det i stedet skyves enda lenger ut i tid, vil det få store konsekvenser.

Biskopen er selv tett på forhandlingsdelegasjonen og ønsker ikke å uttale seg om hva som bør være Norges strategi eller politiske mål for møtet.

Opphetet olje-debatt

De siste årene har debatten om fortsatt oljeproduksjon økt i styrke.

Flere land har tatt initiativ til å stoppe å lete etter olje og gass, blant annet USA. EU har vedtatt å kutte utslippene sine med 55 prosent, som kan få konsekvenser for Norges olje- og gasseksport.

Oljenæringens skjebne ble også en stor sak i den norske valgkampen. I Hurdalsplattformen har den nye regjeringen slått fast at Norge fortsatt skal lete etter olje og gass.

OLJEEVENTYRET: Statfjord A-plattformen i Nordsjøen

Ønsker lete-stans

Biskopen skulle ønske at utfasingen av de fossile energikildene hadde gått raskere i Norge.

– Jeg skulle ønske at vi kunne få fortgang i investeringer og forskning på andre energikilder og ikke lete etter mer olje. Det finnes nok olje i verden. Vi må ta på alvor at vi må gå over på andre energikilder, mener Midttømme.

Men hun ønsker ikke å sette en sluttdato for næringen.

«Utvikle, ikke avvikle»

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt at en videre oljeproduksjon er avgjørende for at det grønne skiftet lykkes.

Olje- og Energiminister Marte Mjøs Person har ved flere anledninger gjentatt at «utvikle, ikke avvikle» er regjeringens politikk.

– Menneskene og teknologien er viktig for at vi skal få til det grønne skiftet. Da kan vi ikke bare avvikle, vi må også være med å utvikle industrien, sånn at vi får til teknologiskiftet, uttalte Persen til NRK mandag.

VIL IKKE BREMSE: Marte Mjøs Persen (Ap) er Norges olje- og energiminister.

En undersøkelse i VG i august viste at 49 prosent støtter regjeringens linje om fortsatt oljeleting. 35 prosent vil stanse leteaktiviteten.

Enighet i kirken

Biskopen er ikke den første aktøren i Den norske kirke som går ut med en oppfordring om letestans.

Under regjeringsforhandlingene ved Hurdalssjøen uttalte Mellomkirkelig råd at en ny regjering bør stanse all oljeleting.

«Etablering av nye grønne arbeidsplasser og avslutning av letevirksomheten etter olje snarest mulig, må være del av en slik omstilling», skrev de i en uttalelse under forhandlingene.

KLAR BESKJED: Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd.

Også Norges Kristne Råd har oppfordret regjeringen til å ta et større ansvar for sine egne klimautslipp og kutte minst 55 % av klimagasser innenlands innen 2030.

De ber også Norge bidra med mer bistand til sårbare land som blir særlig hardt rammet av klimakrisen.

Ungdommer støtter letestopp

Også leder for Den norske kirkes ungdomsutvalg, Nora Antonsen, stiller seg bak uttalelsen.

– For oss er det viktig at det er en bærekraftighet, og at man ser hva som er nødvendige tiltak for å oppnå de klimakuttene vi må oppnå, sier Antonsen til Dagen.

Hun har også reist over til den skotske storbyen for å følge klimaforhandlingene.

– Vi merker at barn og unge i Den norske kirke kjenner på sorg og sinne. Noen ønsker ikke å få barn, mens andre har mistet troen på fremtiden, forteller Antonsen.

Powered by Labrador CMS