VANDRING PÅ HISTORISK GRUNN: Kystpilegrimsleia byr på mange vandringar på historisk grunn. Her på Selja som blir rekna som det eldste pilegrimsmålet i landet.

Biskop vil ikke ha oppdrettsanlegg ved hellig øy

Bjørgvin-biskopen frykter planene om oppdrett ved øya Selja i Stad. – Få i vår tid har Jesu evner til å mette 5.000 mennesker med to fisk, svarer ordføreren.

Publisert Sist oppdatert

– Det vil utvilsomt forstyrre den visuelle horisonten rundt øya og dermed også kunne ødelegge noe av den unike opplevelsen man kan få der, skriver Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i et brev til Stad kommune, ifølge Fjordenes Tidende.

Brevet er sendt i forbindelse med en høring om kommunedelplanen for sjøarealene rundt øya Selja. Der er ett av spørsmålene er om det skal åpnes for oppdrettsanlegg utenfor øya.

På Selja ligger ruinene etter Selje kloster, som trolig ble bygget rundt år 1100, på stedet der Norges eneste kvinnelige helgen Sankta Sunniva ble funnet. I vår tid er stedet en sentral del av kystpilegrimsleia som legger til rette for å besøke Selja og andre pilegrimssenter langs kysten med båt.

Ordføreren: – Vi lever ikke av ånd alene

Biskop Nordhaug peker på at øya er ett av Norges viktigste hellige steder og at den er et pilegrimsmål for mange.

Til NRK sier Nordhaug at man her har en konflikt mellom næringsinteresser og tidløse, åndelige verdier.

Stad-ordfører Alfred Bjørlo (V) minner, i en humoristisk tone, om at man ikke lever av ånd alene.

– Jeg håper kirken har forståelse for at svært få i vår tid har Jesu evner til å mette 5.000 mennesker med bare to fisk. Vi er i Norge i 2021 nødt til å ha egnede arealer til å lage mat både på sjø og land, uten å støtte oss på at det skal skje ved et mirakel, sier Bjørlo til NRK.

Stad-ordfører Alfred Bjørlo (V).
Powered by Labrador CMS