ÅPEN: Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin bispedømme.

Biskop vil vurdere å bruke «hen» i forkynnelse: – Kan kanskje være en åpning for tro for noen

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug mener kirken trenger å diskutere det nye pronomenet «hen».

Publisert Sist oppdatert

I juni vedtok Språkrådet å ta pronomenet «hen» inn i de offisielle normene for bokmål og nynorsk.

Tirsdag gikk teologi professor ved Universitetet i Oslo, Jorunn Økland, ut i Vårt Land og mente at «hen» også bør brukes om Gud i liturgi.

– Vi har fått et pronomen som ivaretar det at Gud er hinsides mann og kvinne på en mer presis måte, sier teolog Jorunn Økland til Vårt Land.

Hun foreslo også å tone ned omtalen av Gud som «Far».

Kirkerådet sier til Vårt Land at de vil følge debatten om pronomenet tett, og at det er på tide å sette i gang en prosess for å utrede liturgien.

Biskop er skeptisk, men åpen

Biskop i Bjørgvin bispedømme, Halvor Nordhaug, er åpen for å ta det nye pronomenet inn i dagligspråket som et alternativ til «han» eller «hun».

Han mener derimot at det går en grense for hvordan pronomenet kan brukes i kirken.

– Jeg er usikker på om ordet også kan eller bør brukes om Gud. Etter min mening vil det være uaktuelt å innføre det i bibeltekstene. Det finnes jo heller ikke i de bibelske grunnspråkene, skriver Nordhaug i en e-post til Dagen.

ÅPEN: Halvor Nordhaug mener vi må være åpne for å ta «hen» inn i språket.

– Ved å si «hen» i stedet for «han» er det også helt klart noe som går tapt. Jesus omtaler Gud som «far» og «han», og uttrykker på den måten Guds omsorg for oss som sine barn. Dette personlige og relasjonelle er helt grunnleggende i forholdet vårt til Gud.

Mener «hen» har en funksjon

Biskopen er likevel åpen for å bruke «hen» i deler av kirkens forkynnelse, dersom det kan gjøre det lettere for mennesker å komme til tro.

– Det kan aldri bli snakk om å erstatte «han» med «hen», men i noen sammenhenger kan det kanskje vurderes. Gud er verken kvinne eller mann, og det kan kanskje være en åpning for tro for noen at man så tydelig løser Gud fra kjønnskategoriene.

– Dette trenger vi å snakke om, konkluderer Nordhaug.

– Svært bekymringsfullt

En som derimot er bekymret over forslaget er Espen Ottosen, som til daglig er informasjonleder i Misjonssambandet.

– Jeg tenker at det er veldig viktig at vi lar all teologi være preget av Bibelens språkbruk og ordbruk. Sånn sett er det svært bekymringsfullt hvis Den norske kirkes teologi blir en ren menneskelig konstruksjon løsrevet fra Bibelen, sier Ottosen til Dagen.

BEKYMRET: Espen Ottosen på Misjonssambandets generalforsamling.

– Det er mange teologer som har en voldsom frimodighet på vegne av sin egen teologi og sine vurderinger av hva Bibelen sier og burde si. De konstruerer en teologi som er langt mer preget av tidsånd og moderne filosofi, enn av av Bibelen. Til slutt er det ikke kristendom man står overfor, men menneskeskapt filosofi.

Ville heller brukt «hun» enn «hen»

Professor Økland sier til Vårt Land at det vil oppfattes mer inkluderende å omtale Gud som «hen», fremfor «han».

Det vil også gi feministiske teologer som har brukt pronomenet «hun» et mer nøytralt alternativ.

Ottosen mener på sin side at feministene heller bør fortsette å kalle Gud «hun».

– Det finnes flere bilder i Bibelen som fremstiller Gud feminint, for eksempel som en diende mor eller høne som vil samle sine kyllinger.

Han mener Økland og andre teologer som ønsker hen velkommen, forsøker å «avkjønne virkeligheten».

– Det er de samme teologene og tenkerne som vil fjerne to-kjønnsmodellen for mennesker, som også vil bruke hen om Gud, mener Ottosen.

Mener at «han» ikke tas bokstavelig

Også blant fagfolk møter Økland motstand.

Vårt Land har snakket med teologiprofessor Knut Alfsvåg ved VID vitenskapelige høyskole som er kritisk til til utspillet.

KRITISK: Knut Alfsvåg er professor ved VID vitenskapelige høgskole.

Han er «veldig tilbakeholden» til å endre på pronomen som er direkte oversatt fra språkene Bibelen ble skrevet på, og som «alle» vet at ikke er ment bokstavelig.

– Derfor har liturgisk språk holdt seg tett til de bibelske metaforene. Ikke fordi man tar dem bokstavelig, men fordi de har begrensningen innebygget, sier Alfsvåg til avisen.

Salmedikter gikk ut mot «hen»

Tidligere i år gikk også salmedikter Eyvind Skeie ut med en oppfordring om å ikke bruke «hen» i kirkelig sammenheng.

Han vil også unngå å bruke pronomenet «hun» om Gud.

– Det kjennes ikke riktig, i det minste ikke for meg for meg, å gjøre pronomenet «hun» likeverdig med «han», nettopp fordi Jesus så tydelig kaller Gud sin himmelske far, skrev Skeie i et innlegg på Facebook.

Powered by Labrador CMS