Biskopene nominerer Olav Fykse Tveit til ny preses
Med kun én kandidat får Kirkerådet lite rom for å velge andre enn Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, til ny preses for Bispemøtet.
– Jeg er glad og har lyst til å tjene kirken og har stor motivasjon for det dersom dette blir resultatet av prosessen. Det er flere som skal uttale seg, sier Olav Fykse Tveit som er nominert til ny preses av et enstemmig Bispemøte.
Generalsekretæren for Kirkenes Verdensråd var i USA da nyheten kom, og måtte først dele nyheten med sin kone, Anna Bjorvatten Tveit.
– Jeg er takknemlig overfor biskopene som har vist meg en sånn tillit og går inn for dette sammen. Det er en oppgave som først og fremst handler om å være deres kollega, så det betyr mye, sier Fykse Tveit.
Han forteller at han fikk forespørselen for noen uker siden.
Bare én kandidat
Et enstemmig Bispemøte valgte å nominere bare én kandidat fordi de mener Fykse Tveit er et svært godt valg.
– Vi har nominert én person fordi han har en erfaring som passer ekstremt godt til denne rollen i Den norske kirke, sier preses Helga Haugland Byfuglien.
Hun og visepreses Atle Sommerfeldt, biskop i Borg, presenterte Bispemøtets nominasjon til hennes etterfølger på en pressekonferanse på Voksenåsen hotell og konferansesenter i Oslo klokken 13.00 i dag.
– Vi er glade og takknemlige for at Olav Fykse Tveit har bekreftet at han tar i mot nominasjonen og er villig til å stille seg til disposisjon til å bli biskop i vår kirke og preses i Bispemøtet, sier Byfuglien.
Preses er den øverst rangerte representant for Den norske kirke og ledende biskop. Byfuglien orienterte tidligere i høst at hun ønsker å fratre. Hun blir 70 år i juni 2020 og går av ved utgangen av februar samme år.
Offentliggjøringen skjer under det fem dager lange Bispemøtet som pågår i Oslo denne uken. Sakspapirer som gjaldt nominasjon til stilling som preses for Bispemøtet har vært unntatt offentlighet.
Lite spillerom for Kirkerådet
– Olav Fykse Tveit har en ekstraordinær kompetanse og erfaring som gjør han svært godt egnet for stillingen som preses i Bispemøtet og Den norske kirke, påpeker Byfuglien.
– Vi er innforstått med at vi ved å gjøre en slik beslutning ikke gir Kirkerådet det store spillerommet inn mot hvem som skal ansettes, understreker hun.
– Det betyr ganske mye at vi står samlet bak dette.
Det er ikke noe rom i regelverket for at andre kirkeorganer kan komme med forslag til andre kandidater, opplyser Byfuglien til Dagen.
Men Kirkerådet kan sende saken tilbake til Bispemøtet om det ikke blir alminnelig flertall for den nominerte, ifølge en regelfortolkning i sakspapirene fra Kirkerådets møte i september.
Kupper prosessen
Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug sier til Dagen at «det er helt utenkelig» at Kirkerådet vil stemme mot forslaget deres.
– Den samlingen som er rundt Olav Fykse Tveit i bispekollegiet tror jeg du vil gjenfinne i hele kirken. Så jeg ser for meg at dette blir rene 17. Mai-toget med flagg og jubel hele veien, sier han.
– Er det sånn at biskopene nå kupper denne prosessen?
– Det er klart når biskopene samler seg om en kandidat, så skal det veldig mye til for at det ikke blir vedkommende kandidat. Det er jo åpenbart for alle, sier Nordhaug.
– Så er det noen som på prinsipielt grunnlag vil si at det burde vært flere som stilte til start, men jeg tror egentlig at de kritiske stemmene forsvinner i tilfredsheten over den kandidaten som vi har valgt, sier Bjørgvin-biskopen.
– Dette veier tungt
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum vil ikke svare på hva hun mener om nominasjonen eller at det kun er én person som er nominert til ny press.
– Det har Bispemøtet anledning til i regelverket som Kirkemøtet har valgt. Dette er opp til biskopene. Så vil jeg gjerne si at det at et samlet Bispemøte står bak denne nominasjon gir et tungt votum. Dette veier tungt, sier Raaum.
Hun legger til at Fykse Tveit har en unik kompetanse og bakgrunn.
– Han har i flere år vært en av verdens fremste kirkeledere, sier kirkerådslederen.
– Betyr nominasjonen at Kirkerådet i praksis ikke har annet valg enn å ansette Fykse Tveit?
– Prosessen som pågår nå, er reell, og det skal den alltid være. Nå skal det være en rådgivende avstemning i domprostiet i Nidaros og i bispedømmerådene. Deretter skal saken tilbake til bispemøtet, og så er det Kirkerådet som ansetter, sier Gunleiksrud Raaum.
Blir avgjort i januar
Bispemøtet kunne ha nominert inntil tre kandidater til ny preses. Etter reglene skal Kirkerådet sende nominasjonen ut på avstemning til de stemmeberettigede ansatte og menighetsrådene i Nidaros domprosti og alle bispedømmerådene til å avgi stemme på de nominerte i prioritert rekkefølge, men uten begrunnelse.
På bakgrunn av avstemningen foretar Bispemøtet en prioritering av de nominerte. Det er Kirkerådet som tilsetter, og det skjer på Kirkerådsmøtet som holdes 30. - 31. januar 2020.
Men nå som det bare er én kandidat, er det ingen utfordrer.
– Olav Fykse Tveit har gjennom sin tjeneste vunnet stor tillit og gitt betydelige bidrag til kirkens enhet og samhandling på tvers av kontinenter og trosretninger. Bispemøtet er overbevist om at Olav Fykse Tveit vil bli en meget god leder i bispekollegiet og Den norske kirke i en ny tid, sier Byfuglien.
– Store utfordringer
– Hvordan vil din brede økumeniske og internasjonale erfaring prege preses-gjerningen, Fykse Tveit?
– Det må andre se på, men jeg har lært mye gjennom oppgavene jeg har hatt i Kirkenes Verdensråd både om hva det innebærer å være kirke og hva slags utfordringer og potensiale man har. Jeg har også lært mye om å være med på å utvikle hva kirken skal bidra med. Det er store utfordringer i dagens verden som kaller på innsats og kirken må være med, sier den nominerte.
Fykse Tveit sier at han er overbevist om at den norske kirken har en viktig oppgave i verden utenfor Norge og som del av et økumenisk fellesskap.
Han opplyser til Dagen at han har hus på Ås i Akershus.
– Det er også en leilighet som står til disposisjon i Trondheim, der arbeidsplassen for preses er.
«Blant tjenestegjørende biskoper»
Helga Haugland Byfuglien var den første som ble ansatt som preses i fast stilling i Den norske kirke. Hun ble innsatt i det nye embetet i Nidarosdomen søndag 2. oktober 2011 og kom fra stillingen som biskop i Borg.
Tidligere tilfalt presestittelen biskopen i Oslo, men siden 1984 er preses blitt valgt blant medlemmene av Bispemøtet; alle landets biskoper.
Det er arbeidsmengden som er årsak til at presesembetet ble skilt ut som en egen stilling. I tillegg til å lede Bispemøtet, er preses også - som den øverst rangerte representant for Den norske kirke - kirkens ansikt utad.
Ifølge reglene kan de tre som nomineres «velges blant de tjenestegjørende biskoper eller unntaksvis blant de kandidater som Bispemøtet finner egnet.»
Det er arbeidsutvalget i Bispemøtet som har ansvaret med å finne egnede kandidater. I arbeidsutvalget sitter foruten preses, visepreses Atle Sommerfeldt, biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen og biskop i Nidaros Herborg Finnset.
– Samlende
Generalsekretær i Bispemøtet, Christofer Solbakken, sier til Dagen at det ble en drøfting i Bispemøtet om hvordan vedtaket om nominasjon skulle forberedes etter preses kunngjorde at hun sa opp sin stilling.
– Det var først en runde i Bispemøtet om forventninger til prosessen og til kandidaten som skulle ha embetet. Samtidig ble det bestemt at det er AU som skulle forberede saken og forhøre seg med bispekollegiet om deres syn på saken.
– Hva ble sagt om forventninger til kandidat?
– Preses må være en som har kollegenes tillit og kan oppfattes som samlende. Preses må også være en som man tenker har forutsetning til å gå inn i tjenesten på en god måte. Når en skal velge leder har en tanker om hvilke egenskaper som er viktige i den forbindelse. Det ble en helt ryddig og saklig prosess, sier Solbakken.
Han presiserer overfor Dagen at samtlige biskoper er valgbare, med unntak av sittende preses, og at det er mulig å nominere en, to eller tre kandidater.
Det er i en lengre periode vært spekulert i om Olav Fykse Tveit, som i 10 år har vært generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, skulle bli Helga Haugland Byfugliens etterfølger.
– Det er en del i Bispemøtet som er ganske voksne og ikke har lang tjenestetid igjen, sa tidligere kirkejournalist i Vårt Land, Jan Arild Holbek, til Dagen i september. Han var sikker på at Tveit skulle bli valgt.