Biskoper nekter å følge politiordre i Jerusalem
Dersom politiet får det som de vil kan bare en liten andel av tilreisende og lokale kristne få delta i påskefeiringen i Den hellige gravs kirke til helgen.
Israelsk politi vil i år begrense antallet troende som får være til stede i kirken som ortodokse kristne kaller Oppstandelseskirken, under den forestående ortodokse påskefeiringen.
Ifølge Jerusalem Post er det ikke uvanlig at 10.000 besøkende presser seg inn i kirken under feiringen av «Det hellige lyset», som finner sted i Oppstandelseskirken på lørdag. Politiet vil i år sette et tak på 1.800 i kirken og 1.200 utenfor.
Ortodokse kristne tror at det skjer et under hvert år under påskefeiringen ved at et hellig lys tennes fra en mirakuløs kilde ved det stedet hvor Jesu legeme lå. Den ortodokse patriarken i Jerusalem kommer ut fra den innerste delen av Oppstandelseskirken med tente lys og flammen spres så til alle som er i kirken.
Nødvendig sikkerhetstiltak
Men i år vil det altså trolig bli et begrenset antall besøkende til stede i kirken. For å holde på kontrollen vil politiet også sette opp kontrollposter rundt i gamlebyen. Ifølge politikilder som Jerusalem Post har snakket med ser de dette som et nødvendig sikkerhetstiltak, og ikke noe politiet selv har tatt initiativ til.
Reuters skriver at politiet også begrunner tiltaket ved å vise til en ulykke i det nordlige Israel for to år siden. Da ble 45 menneske drept under en religiøs festival der en stor folkemengde hadde samlet seg på et avgrenset sted.
I en felles uttalelse fra ortodokse, armenere og fransiskanere heter det at feiringen av Det hellige lyset vil pågå som den har gjort i nesten 2.000 år.
De kaller politiets tiltak for urettferdig, hardhendt og ufornuftig. De viser blant annet til at tiltakene begrenser trosfriheten til lokale ortodokse kristne. Dagen har tidligere skrevet om at kristne i Gaza ikke alltid får besøke de store kirkene under høytidene.
Nå skriver kirkene at de ikke vil samordne med politiet, slik de har gjort tidligere.
«Vi vil som vanlig opprettholde våre skikker og seremonien vil bli avholdt som den har blitt i to årtusen, og alle de som ønsker å tilbe sammen med oss, er invitert til å delta. Når det er sagt, så vil vi la det være opp til myndighetene å agere som de selv vil. Kirkene vil tilbe i frihet og gjøre det i fred», heter det i uttalelsen.
Hele uttalelsen fra kirkene
«Denne uken markeres den helligste uken i kristendommen – Den hellige uke. Vi minnes hendelsene som ledet til korsfestelsen av Jesus Kristus, vår Herre og frelser, og vi husker hans herlige oppstandelse.
Feiringen av Den hellige lys-seremonien er et stort øyeblikk som knytter de troende til Jesu Kristi lys. Den har funnet sted i Den hellige gravs kirke i nesten 2000 år og kristne fra hele verden kommer for å delta.
Hvert år samordner kirkene med myndighetene for å sikre at denne seremonien kan finne sted uten problemer. Men i fjor ble hindringer innført av israelske myndigheter i hele gamlebyen noe som gjorde det umulig for pilegrimer fra lokale kristne menigheter fra å delta. Slik ble deres trosfrihet og deres evne til å bevitne oppstandelsens mirakel forhindret.
I år, etter mange forsøk gjort i god tro, kan vi ikke samordne med de israelske myndighetene. For de vil innføre nye og urimelige begrensninger på tilgangen til Den hellige gravs kirke – i enda større grad enn i fjor.
Disse hardhendte restriksjonene vil begrense tilgangen til Den hellige gravs kirke og Den hellige lys-seremonien.
Det er både urettferdig og upassende at politiet lar kirkene sende ut invitasjoner til gudstjenestene, samtidig som kirkens hender bindes med urimelige restriksjoner som vil forhindre de troende fra å delta. Særlig gjelder det vårt lokale kirkesamfunn. Dette vanskeliggjør samordningen med politiet.
Som vi, Det gresk-ortodokse patriarkatet, Vokterskapet av det hellige land (som beskriver fransiskanernes rolle som voktere av de hellige stedene på vegne av Den romersk-katolske kirke, journ. mrk.) og Det armenske patriarkatet tydelig har uttalt i våre forskjellige uttalelser:
Vi vil som vanlig opprettholde våre skikker og seremonien vil bli avholdt som den har blitt i to årtusen, og alle de som ønsker å tilbe sammen med oss, er invitert til å delta. Når det er sagt, så vil vi la det være opp til myndighetene å agere som de selv vil. Kirkene vil tilbe i frihet og gjøre det i fred.»