Fra bispemøtets pressekonferanse fredag. Preses Olav Fykse Tveit, biskop Atle Sommerfeldt, biskop Herborg Finnseth og biskop Stein Reinertsen. Foto: Bispemøtet Den norske kirke

Bispemøtet strammer inn rundt kvinneprestmotstandere

Biskopene vil ikke forby kvinneprestmotstandere å være prester, men krever at de tar det opp med biskopen. Biskopen vil så «treffe nødvendige tiltak», heter det i nytt vedtak.

Publisert Sist oppdatert

Bispemøtet kom fredag med en felles uttalelse om hvilken mulighet det er for kvinneprestmotstandere å reservere seg mot samarbeid med sine kvinnelige kollegaer.

Biskopene er enige om at det aldri er de kvinnelige prestene som skal vike. Spørsmålet er om de som arbeidsgivere skal akseptere at de mannlige prestene uteblir fra gudstjenester med kvinnelige prester eller ikke vil motta nattverd fra kvinnelige prester.

I uttalelsen slår biskopene fast at mannlige prester som har problemer med kvinners prestetjeneste, må ta dette opp i en samtale med biskopen. Biskopen må treffe nødvendige tiltak som forhindrer at kvinnelige kollegaer blir skadelidende, heter det i vedtaket.

Det slås fast at tiltakene vil bygge på premissene i vedtaket om Den norske kirkes lære og ordninger. Det heter tidligere i vedtaket at det må være fellesskap om ord og sakrament blant prester. «Dette må også komme til uttrykk i utøvelsen av prestetjenesten, og i det daglige samarbeidet i kirken», heter i det i vedtaket.

Les hele uttalelsen her:

Debatt i høst

Etter at kvinners prestetjeneste i liten grad har vært tema de par siste tiårene i Den norske kirke, har debatten vært intens i høst. Det er det betente spørsmålet er om kvinneprest-motstandere skal kunne reservere seg mot liturgisk samarbeid med sine kvinnelige kollegaer.

Debatten i Den norske kirke startet etter at Tromsø-domprost Stig Lægdene på Verdidebatt tok til orde for at kirken bør slutte å ordinere kvinneprest-motstandere. Sokneprest Mikael Bruun i Sogndal har fått mye oppmerksomhet etter at han ikke ønsker å ha gudstjeneste og nattverd sammen med kvinnelige prester.

Det var smil og lettelse hos de tre biskopene Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Solveig Fiske og Anne-Lise Ådnøy. De fulgte pressekonferansen fra bakerste rad.

De tre biskopene understreker at det er viktig at det nå er skriftlig klargjort at kvinners prestetjeneste er en rikdom i kirken.
– Nå vet alle at Den norske kirke sier ja til kvinnelig prestetjeneste. Ingen kan gå inn i en tjeneste og tenke at man ikke skal samarbeide, sier Jusnes.

Eget punkt i ordinasjonssamtale

Spørsmålet om man vil samarbeide med kvinnelige prester har blir nå også eget punkt iordinasjonssamtalen som teologistudenter har med biskopen som skal ordinere dem til prestetjeneste. Tidligere var det et punkt omsamarbeid i ordinasjonssamtalen. Nå har den blitt skjerpet til å gjelde eksplisitt spørsmålet om man vil samarbeide med begge kjønn.

– Man skal ikke skrive under på det, men det er en ordning man må jobbe innenfor, sier Ådnøy.

– Hvis man bryter det, blir det tilsynssak, sier Jusnes.

– Det er et lærespørsmål, ikke bare et ordningsspørsmål, sier Fiske.

– Kan ikke vedtaket gå ut over presters samvittighetsfrihet?

–Man kan ha sine meninger i behold, men man må oppføre seg på en måte som ikke gjør det vanskelig for andre, sier Stavanger-biskop Ådnøy.

De tre biskopene understreker at de aller fleste mannlige kollegaene har en praksis hvor det ikke er noe problem med samarbeid.

Presteforeningen er fornøyd

Presteforeningensleder Martin Enstad er fornøyd med Bispemøtets uttalelse.

– Vi mener uttalelsen er en nødvendig tydeliggjøring av at kvinner og menns prestetjeneste er like ønsket og at dette er Den norske kirkes ordning. Vi opplever at arbeidsgiver tar arbeidsmiljøutfordringen som mange kvinner har opplevd på alvor, sier Enstad.

Tydelige motsetninger under kirkemøtet

På kirkemøtet i Trondheim forrige uke stod ikke reservasjonsspørsmålet på dagsorden, men ble hyppig diskutert i korridorene. Biskopene hadde også en innledende samtale om saken under kirkemøtet. I kulissene ble det jobbet intenst fra både de som ønsket et rom for kvinneprest-motstandere og de som ønsker slutt på reservasjon.

I sin tale ved kirkemøtets åpning i forrige uke kom preses Olav Fykse Tveit med tydelige beskjeder til kvinneprest-motstandere.

– Det finnes ingen gjeldende ordning i kirken for reservasjonsrett mot samarbeid mellom prestekollegaer i de oppgavene som tjenesteordningen fastsetter og det som er pålagt av overordnede, sa Fykse Tveit.

Han sa at det er godt mulig for prestene å ha forskjellige meninger.

– Men man kan ikke velge hvordan de skal komme til uttrykk i praksis når man står i en prestetjeneste, sa han.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug, som også er biskopen til Mikael Bruun i Sogndal, uttalte til Dagen under kirkemøtet at det ikke kommer yrkesforbud for dem som mener at bare menn kan være prester.

Det er ingen som vet hvor mange kvinneprestmotstandere som er i prestetjeneste i dag.

Powered by Labrador CMS