MOBIL: Preses Helga Haugland Byfuglien mener man må gjøre Bibelen mer tilgjengelig. Selv får hun bibelord på epost. Her sammen med kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen.

Bispesjefen får bibelord på mobilen

Preses i Den norske kirke innrømmer at det kan være en utfordring å gjøre Bibelen spennende og relevant for dagens mennesker.

Publisert Sist oppdatert

Selv har preses Helga Haugland Byfuglien tatt i bruk nye plattformer for å få «dagens ord», og får daglig tilsendt bibelord til sin mobil.

– Jeg abonnerer på en tjeneste Bibelselskapet har utviklet, der jeg daglig får tilsendt dagens bibelord i min mailboks. En nyttig og hensiktsmessig – og ganske tilgjengelig – måte å lese Bibelen på daglig, sier Haugland Byfuglien.

Potensial

Hun gleder seg over at hver fjerde nordmann har lest i Bibelen det siste året, men er opptatt av at boken må gjøres lettere tilgjengelig.

– Undersøkelsen viser at Bibelen er en bok mange åpner. Hvilke andre bøker kan vise til slike tall, spør hun.

– Så du synes ikke tallene er svake?

Ny Bibel

I 2011 kom Bibelselskapet med en ny oversettelse av Bibelen. Det ble mye blest rundt lanseringen, og Bibelen ble en bestselger. Preses tror fortsatt at den nye oversettelsen vil gi økte lesertall og inspirere til flere åpne bibler.

– Ikke minst ble mange kjent med valg oversetterne hadde gjort for å komme nærmere grunnspråket og samtidig bruke forståelig norsk. Ringvirkningene av det merker vi, men kjenner kanskje ikke helt enda. Vi vet at mange kjøpte den nye bibeloversettelsen da den kom på markedet, og den er gitt ut i mange ulike utgaver og størrelser, sier hun.

Hun støtter seg på trosopplæring og konfirmantundervisning med stort fokus på Jesusfortellingene, for å få inspirert folket til mer lesing av Bibelen.

– En annen ting er at det vel kan hende at mange både leser og hører bibelord hver dag, eller i hvert fall ganske ofte, uten å reflektere særlig over det. Mange aviser har fremdeles andakter, og også NRK lar bibelord lyde hver dag i morgenandakten – en tjeneste som når ganske bredt.

Spørreundersøkelsen om bibellesning

70 prosent sier de ikke har lest Bibelen det siste året. Litt flere menn enn kvinner sier dette. Andelen som ikke leser er høyest i gruppen 30 – 44 år, på 74 prosent.

Gjennomsnittlig sier 3 prosent at de leser Bibelen daglig, mens 3,6 prosent leser «rett som det er».

5 prosent av unge mellom 18 og 29 år leser daglig, mens bare 0,7 prosent av de mellom 30 og 44 gjør det samme. Over 45 år leser over 3 prosent daglig.

----

17. desember utførte InFact Norge AS automatiske telefonintervjuer med 1017 personer over 18 år, etter kjønn, alder og bosted.

Spørsmålet var «Har du lest i Bibelen siste året?». Alternativer var «nei», «ja, det har skjedd», «ja, rett som det er», «ja, daglig» eller «usikker».

En av fire har åpnet Bibelen det siste året. De fleste av dem en sjelden gang. 6,7 prosent av de spurte leser daglig eller rett som det er.

Feilmarginen for totalutvalget er på maksimalt +/- 3,0 prosent.

En av fire har åpnet Bibelen det siste året. De fleste av dem en sjelden gang. 6,7 prosent av de spurte leser daglig eller rett som det er.

Powered by Labrador CMS