- Bistand er avlat og fører til korrupte regimer
Leder for De kristne, Erik Selle, omtaler norsk bistand som en avlatshandel for å bøte på vår dårlige samvittighet for at vi har det så bra.
- Afrikanere trenger ikke spesialbehandling. Vesten må skifte ut harddisken og se Afrika med nye øyne. Ideen om at hvite mennesker må gi svarte mennesker nødhjelp, tror jeg vi skal glemme, bortsett fra katastrofehjelpen, sier Erik Selle i et intervju med Korsets Seier.
Selle hevder at dagens bistand for en stor del fører til å holde liv i korrupte regimer.
Ovenfra og ned
- Skal vi slutte med samarbeid mellom nord og sør? spør generalsekretær i Digni, Jørn Lemvik, når Dagen ringer.
Og han svarer selv på spørsmålet: Absolutt ikke.
Han mener bistand ikke er noe godt ord, fordi det lett signaliserer en ovenfra og ned holdning. Det var også en av grunnene til at de endret navn fra Bistandsnemnda til Digni.
I partiprogrammet til De kristne står det at Norge bør bruke mer av sin rikdom til å hjelpe trengende i andre deler av verden:
«Den tradisjonelle forståelsen av bistand bør imidlertid vike for mer fokus på norske investeringer i de aktuelle områdene. Målet må være å styrke industri og næringsliv i mottakerlandene. De Kristne vil derfor gjøre det norske bistandsbudsjettet om til et eget utenlandsbudsjett, med fokus på investering i utenlandsk næringsutvikling».
Naivt
Lemvik omtaler det som står i programmet som naivt, og gir følgende begrunnelse:
- Sier man at den utviklingssatsingen som skjer via frivillige organisasjoner går til korrupte regimer, har man rett og lett ikke innsikt i hva som foregår i felt. At det skjer korrupsjon er en kjensgjerning - både i Norge og i andre deler av verden. Jeg kan uttale meg om utviklingsarbeidet som finansieres via de frivillige organisasjonene. Det er svært gjennomkontrollert, mener han.
Noe av problemstillingen i utviklingsarbeidet er mangel på samarbeid, ifølge Lemvik.
- FN systemet - stat-til-stat samarbeid og de frivillige organisasjonenes arbeid har lett for å leve egne liv. Vi må bli mye flinkere til å samarbeide på tvers og vi må finne gode måter å samarbeide med næringslivet på, sier han.
Vokser sterkt
Hanne Nabintu Herland, som har bakgrunn fra Kenya, er kritisk til norsk bistand, men ville ikke brukt ordet «avlatshandel».
- Jeg har vokst opp blant katolske prester i Afrika og har sett hvilket ufattelig arbeid de har gjort med å utdanne fattige.
Hun påker at Afrika er et kontinent som vokser sterkt økonomisk, og ser derfor ingen grunn til å synes synd på dem.
- Vi må heller behandle dem som vi behandler våre egne, sier hun.
Hun gir eksempler på at bistand har bidratt til urettferdighet, blant annet i Tanzania, og til passivitet, fordi man har fått penger opp i hendene. Blant annet i Kenya er det en internasjonal debatt om man vil fortsette å motta bistand, fordi den vestlige måten å gjøre det på skaper tapere i afrikansk kultur.
Dagen prøvde ved flere anledninger å få tak i Selle i går, mandag, uten å lykkes.
Dagen