Bistanden til palestinske myndigheter kuttes
Etter forhandlingene med KrF og Venstre må UNRWA ta kutt på 25 millioner. – Fiendtlig politikk mot palestinerne, sier Palestinakomiteen.
Det vakte oppsikt da regjeringen la frem sitt forslag til budsjett tidligere denne måneden. Da hadde de blå kuttet kraftig i bistandsbudsjettet, ikke minst til sivilt samfunn. Mens støtten til UNRWA, FNs flyktningorganisasjon for palestinerne, hadde fått opprettholdt sin støtte.
Nå har regjeringen forhandlet med Venstre og KrF. Resultatet er en gjenoppretting av støtten til sivilt samfunn og et kutt på 25 millioner til UNRWA.
– Hvorfor var dette et krav, Hans Olav Syversen?
– Vi mente at heller ikke en spesiell FN-organisasjon skulle vernes mot kutt når det ble kuttet over hele linja, sier KrFs forhandlingsleder til Dagen.
– Dette kuttet kom på plass for å skape litt mer balanse, slik vi ser det. Helt personlig er jeg meget skeptisk til måten UNRWA jobber for å løse et langvarig flyktningproblem. De sitter i leire i mange år, noe som er helt mot det man ellers gjør i slike situasjoner. Målet er jo å få flyktningene integrert.
Bakvendt
Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen, beklager sterkt at UNRWA må ta kutt. Hun synes ikke kuttet henger sammen med det politikeren sier om å hjelpe flyktninger.
– Å kutte i støtten til UNRWA i en tid man snakker om å prioritere å hjelpe flyktninger der de er oppleves som ganske bakvendt, sier hun til Dagen.
Jensen forteller at ti land bidrar med 90 prosent av budsjettene til UNRWA. Norge er ett av landene.
– Så et kutt på 25 millioner vil merkes. I Syria er det masse palestinske flyktninger nå, som ikke faller inn under UNHCR (FNs «hovedorganisasjon» for flyktninger), fordi disse regnes som UNRWA sitt ansvar. Fra norsk hold vitner dette om en fiendtlig politikk mot flyktninger, og det er vanskelig å se dette som noe annet en politisk vilje til å ramme det palestinske folk.
– Hva gjør dere med dette?
– Vi vil forsøke å jobbe politisk så dette vedtaket kan bli omgjort i neste runde. Når Norge som leder giverlandsgruppen for Palestina, har man et utvidet ansvar. Når man også snakker om balanse i forholdet til Israel og Palestina, vitner dette om en klar ubalanse.
Merkelig
KrF og Venstres argumentasjon i forhandlingene fungerte i hvert fall.
– Jeg var litt overrasket over at Høyre og Frp valgte å prioriterer UNRWA over organisasjoner som ikke skulle kuttes i eller røres. Dette i et kutt på 4,2 milliarder kroner. Vi opplever at de gjennom forhandlingene så denne ubalansen, sier Syversen.
I fjor var de palestinske områdene den nest største mottakeren av norsk bilateral bistand, og fikk totalt 741 millioner kroner. 462 millioner kom via regionbevilgningen.