GIR til MISJON: – Jeg er blitt enda mer gira på misjon, forteller prosjektleder Peter Hovda på Lundeneset videregående skole. Her er han sammen med russepresident Ragnhild Monsen. De peker på Kina på globusen som pengene går til.

Bistandssjef imponert over kristen ungdom

Det er ikke alle som bruker russetiden til fest og utskeielser. Ungdom på kristne videregående skoler samlet sist skoleår inn 12 millioner kroner til norsk misjon.

Publisert Sist oppdatert
IMPONERT: – Strålende resultat, sier fungerende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann i Digni.

Digni er en paraplyorganisasjon for 20 misjonsorganisasjoner og fordeler midler fra NORAD til fattige rundt i verden.

Walmann understreker at det er flott at unge har engasjert seg på denne måten for å samle inn penger til misjon og uhjelp.

– Misjonsorganisasjonene er avhengig av å rekruttere unge som givere, for mange har en utfordring med dette, påpeker generalsekretæren.

18 skoler

Dagen har innhentet informasjon fra 18 kristne videregående skoler som har samlet inn nærmere 12 millioner kroner i sine misjonsprosjekter. Dette er omtrent det samme beløpet som for to år siden.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) mottar nærmere 9 millioner av midlene, og Himalpartner får 1,1 millioner kroner til et prosjekt i Nepal. Dessuten er det samlet inn 1 million til en barnelandsby i Kenya i regi av North South Partnership (NSP)-Aid.

Langsiktige prosjekt

Elizabeth Laura Walmann i Digni mener det er viktig at organisasjoner som får støtte velger ut solide prosjekt.

– Disse bør være langsiktige og bærekraftige, og ikke noe som en ildsjel har bygget opp som et enmanns foretak og som lett kan bli en døgnflue, sier hun.

Mer gira på misjon

Lundeneset videregående skole i Nord-Rogaland samlet sist skoleår inn en million kroner til sitt prosjekt. Pengene gikk til NLMs arbeid i Kina-regionen, og 50.000 kroner til Lundeneset.

– Jeg er blitt enda mer gira på misjon gjennom å jobbe med denne innsamlingen, forteller prosjektleder Peter Hovda til Dagen.

Misjonsløpet ga hele 630.000 kroner, og dessuten arrangerte Lundenes-russen er basar som dro inn 150.000 kroner.

Piercing og skjeggklipp

– Vi laget også en del spesielle utfordringer. Om noen gav 10.000 kroner til prosjektet, skulle jeg ta en piercing. Hvis det ble gitt 5.000 kroner, skulle en ansatt ta skjegget. Begge disse utfordringene ble innfridd, forteller Hovda, som kommer fra Nærbø på Jæren.

Russen vasket også ut en bolig som var gitt som testamentarisk gave til misjonen, og dette gav 20.000 kroner.

OVERREKKELSE: Peter Hovda (til venstre) overrekker sjekken til misjonsprosjektet til tidligere Kina-misjonær Magnus Ånestad.

Tur til Kina

Peter Hovda fikk også en tur til Kina for å se nærmere på hva pengene skulle gå til.

– Dette var veldig inspirerende. Jeg fikk se arbeid blant forlatte barn og besøkte et læringssenter for utviklingshemmede Her fikk de høre om Jesus, og det er stort at vi får være med i samle inn penger til disse prosjektene, forteller Hovda.

Da han kom tilbake til Lundeneset var han full av inntrykk, og det ble blant annet arrangert Kina-kveld med lysbilder og quiz.

Neste skoleår begynner Peter Hovda på Fjellhaug bibelskole på linjen Teft-Øst-Afrika med opphold i Kenya og Tanzania.

– Veldig kjekt

President for Lundenes-russen har vært Ragnhild Monsen fra Rødøy i Nordland.

– Det har vært veldig kjekt å jobbe med prosjektet og det har gitt mening. Elevene på skolen har vært motiverende og flinke til å bidra, forteller Monsen.

Hun kommer fra et område med få kristne ungdommer og ville til Lundeneset for å bli kjent med Jesus.

– Det har vært stort å få være med å samle inn penger til prosjektet. Jeg vil fortsette å engasjere meg i misjon, for dette har blitt veldig nært for meg, forteller Monsen.

Neste skoleår skal hun gå på Bibelskolen i Grimstad.

Mest til NLM

TAKKNEMLIGE: – Vi er svært takknemlige for innsatsen, forteller generalsekretær Øyvind Åsland i NLM.

– Vi er svært takknemlige for den store innsatsen som hvert år gjøres på skolene våre. Engasjement og kreativitet er imponerende! Resultatet er avgjørende for at vi kan gjennomføre arbeidet vårt i utlandet, sier Åsland.

– Hva tror du dette engasjementet betyr for de unge?

– Jeg treffer disse ungdommene hvert år, og ser at det gjør noe med dem å få lære om og bidra til dette arbeidet. Det er alltid et par elever fra hver skole som får en tur for å se arbeidet på nært hold, og de er flinke til å formidle hvor viktig arbeidet de er med på er. Mange for øynene opp for hva misjon er for første gang gjennom dette, Øyvind Åsland.

Han viser til at de møter allerede ungdommer som har vært aktive i disse innsamlingsaksjonene igjen som misjonærer, og mange engasjerer seg i misjon på andre måter resten av livet.

Powered by Labrador CMS