Bjarte (23) blir landets yngste prest
Gjesdal er kommunen med den yngste befolkningen. Nå får de også landets yngste prest.
Stavanger bispedømmeråd har de siste årene økt satsingen på å rekruttere yngre mennesker i tjenesten som prest, likevel er det første gang i nyere tid de har ansatt en som bare er 23 år.
- Det var litt uventet at de valgte meg, men det er fint å få en så stor tillitt, sier teologistudenten Bjarte Hetlebakke.
Da Hetlebakke gikk på Danielsen videregående skole fikk han høre at det var prest han måtte bli.
- Jeg fikk høre det før jeg visste det selv. Det var egentlig ikke før ut i andre eller tredje året på studiet at jeg bestemte meg for at dette vil jeg gå for, sier Hetlebakke som for tiden har praksis i Indre Sogn prosti.
- Det har vært et privilegium å få studere teologi i fem år. Det at jeg hadde lyst til å studere dette, og det at jeg har lyst til å jobbe som prest kan kanskje bli sett på som et kall. Men jeg har tvilt på dette flere ganger i løpet av studiet, altså, forteller han. Samtidig slenger han inn en anbefaling til andre unge om å gå samme veien.
Hetlebakke tok første del av utdannelsen ved NLA høgskolen i Bergen. Der fikk han mulighet til å ta flere fag enn det ordinære løpet per semester. I tillegg valgte han å ta et sommersemester med NLA i Israel.
- Det var også slik at vi ventet barn i oktober, derfor ville jeg prøve å få under masteroppgaven min i sommerferien i fjor, sier småbarnspappaen.
Siste del av studiet ble tatt på Misjonshøgskolen i Stavanger, men ordinasjonen blir trolig i Bjørgvin bispedømme mot sommeren.
- Det er veldig seriøse løfter man avlegger under ordinasjonen, det blir et viktig øyeblikk.
Presteforeningen kan bekrefte at Hetlebakke med all sannsynlighet blir landets yngste prest når han ordineres denne våren. Siden studiet etter ordinært studieløp er på totalt seks år er de fleste nyutdannede prester 25 år eller eldre.
- Den yngste ordinerte presten vi har i dag er født i 1988, sier Ragna Dahlen i Presteforeningen.
- Snittalderen på prester som ordineres er på rundt 40, legger Dahlen til.
Den unge sognepresten skal ha Gjesdal sokn som sitt hovedvirke. Av arbeidsoppgaver er det blant annet menighetsutvikling i Oltedal kirke som står på plakaten, men det er også andre ting den unge lovende ser på som viktig.
- For meg er forkynnelse og bibelundervisning vikitg, og dette vil bli prioritert, samtidig syns jeg det er viktig å bli godt kjent med menigheten.
Stiftsdirektør i Stavanger bispedømme, Åge Bognø, ser med glede på at Hetlebakke takket ja til stillingen som sogneprest.
- De siste årene har vi hatt et særskilt fokus på å rekruttere unge medarbeidere, og ofte går de unge foran i søknadsprossen til prestestillingene, sier Bognø. Snittalderen for prestene i bispedømme er 53 år, samtidig som Rogaland (sammen med Akershus) har den yngste befolkningen i landet.
Til sammen var det fire søkere til stillingen som sogneprest, disse med et alderspenn på 30 år, hvor Hetlebakke med sine 23 år var den yngste.
- Selv om Hetlebakke er ung så vi på ham som den best egnede kandidaten. Han har en kompetanse både kognitivt og erfaringsmessig med å tenke helhetlig og inkluderende med kirken og de kristne organisasjonene, han har også erfaring med å være i en ung familiesituasjon. Alle disse egenskapene passer godt inn i kommunen med stor tilflytting av unge familier og dype kristne tradisjoner.
Hetlebakke begynner i stillingen som sogneprest i juni. Allerede til høsten skal han ett år i permisjon for å være feltprest i militæret.