Bjarte Ystebø kastet Sæle-venner fra styre: – Han tror han er Kong David
To nylig avgåtte styremedlemmer anklager Ystebø for å ha hatt en eneveldig lederstil i foreningen Kristenfolket. Selv har de ikke deltatt på styremøter siden 2009.
I 2009 ble foreningen Kristenfolket opprettet. Formålet var å arrangere konferansen Oslo Symposium og drive valgkamp for borgerlig side.
I styret satt Bjarte Ystebø, Sissi Kringlebotten og Laila Alvheim. Ystebø var frontfigur og styreleder.
Alle tre var da sentrale personer i miljøet rundt den kristenkonservative ukeavisen Norge Idag.
Etter redaktørkonflikten mellom Ystebø og sjefredaktør Finn Jarle Sæle i fjor sommer, har nettverket slått sprekker.
Nå hagler beskyldningene – nok en gang.
Fikk beskjed et halvt år etter
– Vi ble skuffet da vi fant ut at vi var blitt kastet ut. Jeg hadde ikke trukket meg, sier Kringlebotten til Dagen.
Hun er gift med Johannes Kringlebotten, som er styreleder i Norge Idag. Begge var på Finn Jarle Sæles side i redaktørkonflikten i fjor.
I august i fjor fikk hun og Alvheim beskjed om at de ikke lenger var styremedlemmer i Kristenfolket.
I samme periode endret Ystebø navn på foreningen til Kristen Media Norge, som da også startet med TV-produksjon.
På årsmøtet i mars, fem måneder tidligere, hadde de blitt erstattet som styremedlemmer med styrelederens sønn, Joel Ystebø, og en av hans allierte i Norge Idag-redaksjonen, Liv-Tove Mikkelborg.
– Jeg ringte da til Brønnøysundregistrene og spurte om hva som hadde skjedd, og de sa at vi hadde sluttet som styremedlemmer i mars. Vi spurte da om hvordan det var mulig, men fikk da beskjed om at skulle vi få vite mer om det, måtte vi gå til rettssak, forteller Kringlebotten.
Sendte klage for sent
I januar sendte de en formell klage til Brønnøysundregistrene, men ble avvist.
I svaret viste de til at en klage må sendes senest tre måneder etter man har blitt gjort kjent med endringen eller burde blitt gjort kjent med den.
– Det hører ikke under Enhetsregisteret å ta stilling til interne konflikter i en forening. Det foreligger heller ingen generell lov om foreninger, skriver fagdirektør i Brønnøysundregistrene, Arnt Kristiansen, til Dagen i en e-post.
Han bekrefter at eneste måte å ta klagen videre på, er i en rettssal.
Kringlebotten reagerer på svaret.
– Det er en ting med en liten strikkeforening, men i en millionbedrift må det være mer tilsyn fra statens side, sier hun.
Ikke møtt på styremøte siden 2009
Kringlebotten hevder at hun aldri har blitt innkalt til årsmøter, og at hun heller ikke har vært med på styremøter i foreningen siden 2009.
Hun er også usikker på om hun og Alvheim har vært medlemmer i foreningen.
– Stusset dere på at dere ikke ble innkalt til styremøter på 13 år?
– Jeg har vært opptatt på min kant, og Bjarte har gjort en god jobb med Oslo Symposium, så jeg har ikke tenkt over det. Jeg har heller aldri vært med i en forening før.
– Nå blir jeg livredd for at vi kan bli ansvarliggjort hvis Bjarte har gjort noe feil, for eksempel økonomisk.
Hevder at byttet skjedde etter Ekman-pris
Bjarte Ystebø bekrefter overfor Dagen at Kringlebotten og Alvheim ble vraket fra styret, men han har en annen versjon av hvordan det skjedde.
Han hevder endringen ble gjort allerede i 2016.
Bakgrunnen var at Kringlebotten kritiserte Ystebø for å gi Kåre Kristiansens minnepris til grunnleggeren av den svenske menigheten Livets Ord, Ulf Ekman, som nylig hadde blitt katolikk.
– Det kom som et sjokk på meg, og jeg mente at hun ikke hadde vist tilstrekkelig dømmekraft til å sitte i styret, skriver Ystebø i en e-post.
Endringene skal derimot ikke ha blitt sendt inn til Brønnøysundregistrene.
– Dette ble protokollført, men ikke meldt til Brønnøysund, for å unngå ytterligere støy. Den støyen kommer i stedet nå i 2023, og nå skulle jeg ønske jeg hadde tatt den den gangen.
Hemmelige medlemslister
– Stemmer det at det tok et halvt år før du orienterte Kringlebotten og Alvheim om at endring var sendt til Brønnøysundregistrene?
– Jeg har ennå ikke orientert dem, og de har heller ikke vist noen interesse for arbeidet, før det ble strid i Norge Idag. Det viser at årsmøtebeslutningen fra 2016 var god.
Ystebø legger til at verken Kringlebotten eller Alvheim har vært medlemmer i Kristenfolket.
Dagen har bedt om innsyn i foreningens medlemslister, men Ystebø svarer at dette er hemmelig.
– Man skal kunne være medlem uten å få navnet sitt i avisen. For noen av våre medlemmer er det viktig. Det kan endre seg i fremtiden. Medlemmer legges til etter skriftlig invitasjon fra årsmøtet og målet er å være ti medlemmer innen utgangen av neste år.
– Hvor mange medlemmer i Kristenfolket er i din familie?
– Tre. Jeg forstår spørsmålet. Min familie skal ikke kontrollere vår organisasjon, sier han.
Ekspert gir Ystebø støtte
Professor ved Handelshøyskolen BI, Tore Bråthen, er ekspert på styrearbeid.
Han er tydelig på at styremedlemmer ikke trenger å varsles på forhånd for å bli kastet.
– Hvis årsmøtet har gjort et slikt vedtak, trenger det ikke gi noe forhåndsvarsel eller begrunnelse, sier Bråthen.
Årsmøtet er en forenings øverste beslutningsorgan, der medlemmene godkjenner årsregnskap og velger styremedlemmer.
– Disse styremedlemmene mener at de har et eierskap til foreningen fordi de hadde flertall i styret. Er det riktig forståelse?
– Hvis årsmøte har kastet dem, har årsmøtet kontrollen. Da har man valgt nye medlemmer, og de gamle er ute, sier professoren.
Ber Ystebø legge frem liste
Kringlebotten mener på sin side at Ystebø aldri har orientert henne om at foreningen har medlemmer.
– Hvem er disse medlemmene? Dette er noe han kommer med i ettertid, hvis ikke må han komme med bevis for det, mener Kringlebotten.
Hun beskriver Ystebøs forklaring som «et forsøk på å ro seg i land».
– Han har oppført seg dumt. I steden for å snakke med meg og Laila, har han gått bakveien og laget masse problemer.
– Jeg ønsker ikke å skjelle ham ut, men kristne må oppføre seg. Vi blir satt i et dårlig lys når vi blir kastet ut. Jeg vet at han tror at han er Kong David, men det går an å tenke seg om.
– Det handler om symposiet
– Hvor mye av frustrasjonen din handler om det som skjedde under konflikten i fjor?
– Bjarte har hatt det veldig godt i Norge Idag. Jeg ønsker ikke å gå til angrep på ham, men vi bør være mer takknemlig når man blir hjulpet opp og fram som han ble. Jeg har mange års utdannelse, mens han har ingen, og likevel får han den lønnen. Da bør han være takknemlig i stedet for å hele veien angripe arbeidsgiveren.
– Det er tydelig at du ikke har hatt noe engasjement i foreningen på flere år. Hvorfor er det da så viktig å beholde styrevervet nå?
– Det handler om Oslo Symposium, som er noe Norge Idag har betalt veldig mye for. Når han da sier at det er hans, så er det det samme som å si at Fredrik Solvang kan slutte i NRK og stikke av med «Debatten».
Laila Alvheim har ikke ønsket å kommentere denne saken.