Blå asyl-enighet
Retursentre for asylsøkere med endelig avslag, forskrift om hva som er «barnefaglig forsvarlig» i asylbarnsaker og lavere terskel for retur av straffedømte asylsøkere.
Det er tre av punktene som regjeringspartiene er blitt enige med Venstre og KrF om etter langvarige forhandlinger om asylpolitikken. Avtalen ble presentert i Vandrehallen på Stortinget sent fredag ettermiddag.
De fire ikke-sosialistiske partiene hadde ingen avtaler om nye møter om asylpolitikken etter at det ble brudd torsdag. Likevel ble det altså forhandlet bak kulissene og resultatet ble presentert klokken 15.00 i Stortinget, nesten et døgn etter det opprinnelige tidsskjemaet.
Da hadde blant andre statsminister Erna Solberg og de parlamentariske lederne vært inne i forhandlingene i et forsøk på å løse opp i de siste flokene.
Alle lederne på plass
Som et tydelig signal om hvor viktig fredagens avtale er, stilte alle fire partiledere opp på pressekonferansen sammen med de som har forhandlet på vegne av partiene. Også justisminister Anders Anundsen (Frp) var på plass og fortalte blant annet om 90 nye, lukkede asylplasser.
Han kalte enigheten en bragd fordi den samler fire partier som i utgangspunktet har svært ulike ståsteder i asyl- og flyktningepolitikken.
Statsminister Erna Solberg sa at partiene har kommet fram til en avtale på et område der det i utgangspunktet er stor avstand mellom partene.
- Vi ble enige om en omfattende avtale på utlendingsfeltet, den mest omfattende avtalen vi har på et enkeltpunkt. Nå har klargjort innholdet i avtalen og konkretisert tiltakene, Solberg.
Hun påpekte at de har presisert forståelsen av avtalen mellom de fire partiene. Solberg var også opptatt av at forhandlingene har foregått i åpenhet og tillit, på samme måte som regjeringssonderingene.
- Det er viktig når vi skal lage avtaler på vanskelige områder. Slik skal vi fortsette samarbeidet, poengterte Solberg.
Innstramminger
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sa at partiene er enige om følge opp avtalen fra Nydalen til punkt og prikke.
- Det innebærer innstramminger og opprydding etter åtte års rødgrønt styre, framholdt Jensen, som sa seg godt fornøyd med de tiltakene de er enige om.
- Alle har fått innrømmelser og alle har måttet gi noe.
Fungerende KrF-leder, Dagrun Eriksen, trodde ikke asylavtalen er en uttømmende liste. Hun forventet derfor et like godt samarbeid om kommende saker.
- For KrF var en asylbarn-løsning viktig. Vi er tilfreds med det vi har fått til. Det er også viktig å vite hvor innstrammingene kommer og hva de vil bety.
- Det er blitt en helhetlig balanse som KrF kan stå inne for, sa Eriksen.
Engangsløsningen
I samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF var asylpolitikken omtalt i et eget tillegg. Der var de fire blant annet enige om en midlertidig ordning om oppholdstillatelse for asylbarn som har bodd lenge på mottak.
Den enigheten forlenges inn i avtalen som nå er inngått. Løsningen skal gjelde for barn og deres familie som hadde minst tre års oppholdstid pr. 30. september i fjor. Forutsetningen er at barnet har bodd i Norge uten oppholdstillatelse, at Norge har returavtale med barnets hjemland og at denne trådte i kraft etter at asylsøknaden ble levert eller etter at barnet ble født.
Andre temaer det er blitt enighet om er såkalte «Kjærlighetsvisum» og krav til minimumskunnskap i norsk muntlig og prøve i samfunnsfag for de som søker norsk statsborgerskap. De tas sikte på å innføre slike prøver fra 1. juli 2015.
DAGEN