Blå side vant – Hareide går av
KrF valgte Erna Solberg framfor sin egen partileder Knut Arild Hareide. Nå ligger alt til rette for at Solberg får oppfylt sin drøm om en flertallsregjering.
Med tykk stemme erkjente Hareide nederlaget under Kristelig folkepartis (KrFs) ekstraordinære landsmøte fredag ettermiddag.
98 delegater vendt tommelen ned for hans visjon om å ta KrF inn i regjering med Ap og Sp for første gang i historien. 90 stemte for Hareides prosjekt og to av delegatene stemte blankt. Det tredje alternativet om å forbli i opposisjon fikk færrest stemmer – 30 i første runde.
Det innebærer at partileder Knut Arild Hareide går av som partileder, slik han varslet før avstemningen.
Hareides nederlag fører til at statsminister Erna Solberg (H) kan puste lettet ut. Hun blir ikke felt som statsminister og etter fem krevende år i en mindretallsregjering, kan hun nå for første gang få flertall på Stortinget.
– En tapt mulighet
2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad har vært hovedforkjemper for blått alternativ og seiler nå opp som KrFs heteste lederkandidat. Han sier partiet snarlig vil gå i regjeringssonderinger med den borgerlige regjeringen.
– Men vi skal ha gjennomslag for politikken vår. Vi går ikke i regjering for enhver pris, sier Ropstad til NTB.
Ifølge VG skal Kjell Ingolf Ropstad leder regjeringsforhandlingene sammen med Erik Lunde fra Oslo og nestleder i partiet Olaug Bollestad.
KrFs sentralstyre og stortingsgruppe vil velge en forhandlingsdelegasjon etter landsmøtet fredag kveld.
Reaksjonene er sterke på venstresiden etter avgjørelsen.
– Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han respekterer valget «et knapt flertall» i KrF har gjort.
– For Ap er det en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon, sier Støre.
– Et knapt flertall i KrF har nå gjort partiet til et gissel for Frp, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Vant med fire «stjålne» stemmer
Stemmetallene er slik at dersom Hareide hadde fått fire flere stemmer, så ville resultatet blitt uavgjort. Fire mandater tilsvarer det som «mangler» i delegasjonen fra Rogaland. Den består av en «rød» – men skulle hatt fem dersom delegasjonen var blitt valgt etter forholdstallsprinsippet.
Flere delegater på rød side har uttalt til NTB at Rogalands manglende representativitet er en utfordring for legitimiteten til valget, og kan gjøre det vanskeligere for fløyene i partiet å forsones.
1. nestleder Olaug Bollestad hadde gråten i halsen da hun tok ordet etter avstemningen. Hun sier at partiet må bygge trygghet for å kunne stole på hverandre.
– Jeg tror faktisk også at vi må kunne tilgi hverandre. Jeg har behov for å be om unnskyldning, sier hun.
– Ikke for evigheten
I sin tale til landsmøte var Hareide tydelig på at han mener partiet ikke har noen framtid verken i opposisjon eller i et fortsatt borgerlig samarbeid.
– Siden 2001 har vi samarbeidet med Høyre. Det er 17 år hvor vår oppslutning har falt jevnt og trutt, sa Hareide.
– Vi må gjøre et valg for å overleve. Jeg mener at det er i sentrum/venstre at vårt potensial er størst, sa Hareide.
– Dersom KrF lykkes med regjeringsforhandlingene, forplikter det partiet til 2021, påpekte Hareide etter nederlaget, men legger til:
– Vi har ikke gjort et veivalg for evigheten
Flere gråt stille
Etter at vedtaket var klart, var det en alvorsstemt landsmøte som reiste seg fra stolrekkene. Flere gråt stille og fikk varme klemmer fra de som stod rundt. Det var ingen høylytt feiring fra den blå siden.
Miriam Ydstebø, ordfører på Kvitsøy i Rogaland, stemte for å gå inn i regjeringen Solberg.
– Jeg har fått det slik jeg ønsket. Så har jeg veldig stor forståelse for at det er mange som er skuffet. Jeg er selvfølgelig fornøyd, sier hun. Fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane er blant de som forlater landsmøtet uten å ha fått det som hun ville.
– Jeg er skuffet. Det var ikke dette resultatet jeg håpte på, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane.
– Hun er ikke helt sikker på at sonderingene med høyresiden vil føre frem.
– Først må man forhandle. Det har man forsøkt en gang før, så det er ikke sikkert at det går denne gangen, heller. Jeg avventer litt og ser, sier hun og henviser til KrFs sonderinger med Høyre og Frp foran regjeringsdannelsen i 2013.
– Jeg vil jobbe videre for deg jeg er opptatt av og de sakene jeg brenner for, uavhengig av regjering. Og jeg vil snakke like høyt som jeg gjør nå, sa Bondevik Lie. Ydstebø sier hun håper det er stor sjanse for å gå i regjering og håper på stort KrF-gjennomslag.
– Viktig å stå sammen
– Vi kan få masse god KrF-politikk og få markere KrF-politikk i regjering. Men vi vet ikke, og det kan hende det ikke lykkes. Vi skal ikke inn i regjering for enhver pris, tenker jeg, sier hun. Partiledelsen kom med innstendige oppfordring om å bli stående samlet.
– Vi må unne oss et par dager hvor vi er demotivert og skuffet, så må vi gå på igjen, sier Bondevik Lie.
– Hva vil du gjøre for å holde partiet samlet, Ydstebø?
– Det er utrolig viktig å stå sammen og være rause overfor hverandre. Så har jeg full forståelse for at vi trenger noen dager for å komme dit. Men jeg håper at folk kjenner at tiden er inne for å være med videre og få gjennomslag, sier Ydstebø.