MINST MULIG: I de nye kostholdsrådene anbefaler myndighetene befolkningen om å drikke minst mulig alkohol, men organisasjoner etterlyser likvel mer konkrete råd. Illustrasjonsfoto / Karl Andreas Jahr

Blandede reaksjoner på nye alkoholråd

Blå Kors er glad for at alkohol er tatt med i de nye kostrådene fra myndighetene. Andre organisasjoner mener de burde vært mer konkrete.

Publisert Sist oppdatert

De nye kostholdsrådene har vært den store snakkisen i mediene siden de ble kjent i forrige uke. Mange organisasjoner som jobber innenfor rusfeltet var nok spente på hvilken råd Helsedirektoratet ville gi i forbindelse med bruk av alkohol.

– Blå Kors er glad for at alkohol er tatt med i kostrådene. Alkohol er et rusmiddel som må inntas med forsiktighet. Kostrådene er et verktøy for å oppnå en befolkning med bedre helse. Folk lytter til gode råd, sier Trine Stensen i Blå Kors.

– Drikk vann

Forslaget til kostholdsrådene som tidligere i år ble sendt ut på høring, sa ingen ting om alkohol. Dette utløste kraftige reaksjoner fra fagmiljøene som viste til den dokumenterte negative helseeffekten alkohol har.

I de nye rådene fra direktoratet er alkohol likevel tatt med som et underpunkt under «Drikk vann». Det står det følgende:

«Det er anbefalt å drikke vann når du er tørst, til måltider og ved fysisk aktivitet. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv», skriver Helsedirektoratet.

ALKOHOLRÅD: Generalsekretær Trine Stensen i Blå Kors, tror folk lytter til gode råd når det gjelder bruk av alkohol.

– Skadelig for helsen

Inger Lise Hansen, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Actis uttaler i en pressemelding at hun gjerne skulle sett at alkohol var et eget punkt, og ikke bare nevnt i underteksten.

– Da ville det blitt enda tydeligere hvor skadelig alkohol er for helsen, understreker hun.

Begrunnelsen fra Helsedirektoratet om ikke å nevne hva man anser som et forsvarlig alkoholinntak, er at det ikke er mulig å fastsette en slik grense. Dette fordi det ikke skal finnes et samlet vitenskapelig grunnlag for å komme med et slikt råd.

– At rådene ikke setter en nedre grense for alkoholinntak, er fornuftig. En fastsatt grense kunne lett blitt tolket som at det er trygt å drikke opptil dette nivået, og sånn er det jo ikke. Vil du ta gode valg for helsen din, så dropper du alkohol, sier Hansen.

HELSEGEVINST: - Vil du ta gode valg for helsen din, så dropper du alkohol, sier Inger Lise Hansen. generalsekretær i Actis

Skuffelse

I alkovettorganisasjonen Av-og-til er generalsekretær Ragnhild Kaski skuffet over det direktoratet kommer med når det gjelder bruk av alkohol.

– Rådet om alkoholbruk er veldig lite konkret, og det er for mye rom for tolkning for hver enkelt av oss. Her har myndighetene gått glipp av en unik mulighet til å løfte kunnskapen i befolkningen om hvordan alkohol faktisk påvirker helsen vår, påpeker Kaski i et intervju i VG.

Hun mener befolkningen fortjener å vite hvilken risiko vi utsetter oss for, og at hvert glass vi kutter gjør godt for helsen.

– Da må rådene for alkoholbruk være like konkrete som for andre matvaregrupper som innebærer risiko, fastlår generalsekretæren.

Helsedirektoratet orienterte under ukens presentasjon av de nye kostrådene om at det også vil komme en egen veileder for alkoholbruk senere i høst.

Powered by Labrador CMS